Szombati piaci bevásárlás
2019. május 04. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

Vége meg tudom mutatni egyszerre mindhárom tavaszi hagymatípust, amit a konyhámban használok. Még árulnak tavalyi hagymákat, de azoknak már minden bajuk van attól, hogy nem kerültek földbe. Vagy hajtanak, vagy belülről kirohadtak, vagy kívülről berohadtak. Elvégre május eleje van; alig több mint egy hónap múlva már Margit nap, a hagymák eltaposásának az ideje. Margit napján a felszedésre szánt "fejes" hagyma zöldjét szokták oldalra eltaposni, hogy megóvják a gumót attól, hogy a szárán keresztül befolyhasson a lecsapódó harmat, vagy az esővíz. Emellett a hagyma zöldje már nem tud továbbfejlődni, száradásnak indul. Ezután ideális esetben elég száraz az idő ahhoz, hogy a hagyma csúcsa teljesen beszáradjon, lezáródjon, ami után fel lehet szedni hosszabb tárolásra.

 

De most még nem itt tartunk, hanem a zöldhagymáknál. A bal oldali inkább főzésre való, erősebb aromával, esetleg salátába. A középső gyengébb ízű, ez az amit harapni lehet kenyérhez. Jó ez is salátába, de ázsiai levesek befejezésénél is szívesen adom a leveshez frissítő zöldfűszer gyanánt. A jobb oldali apró hagymák nem túl erősek, de intenzív ízűek, elsősorban pirításra használom, vagy szintén friss fogyasztásra. Sajnos zöldhagymáknál is sok olyat kapni, aminek alig van hagymaíze, viszont kegyetlenül csíp, és keserű. Viszont a képen látható hagymák mindegyike jóízű - megbízható termelőktől.

 

A hagymák mellett kiváló apró parázskrumpli, apró csiperke, friss menta, vörös lencse. Kipróbálom a sült parázskrumplit petrezselyem helyett mentával, a többit valószínűleg a lencséhez adom. A gombát a múlt héten vett tárkonnyal készített tárkonyos ecettel fogom pácolni, miután megpirítottam némi hagyma társaságában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7414803986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2019.05.05. 07:04:44

Az a kis lila hagyma ott középen elég jónak tűnik! A mentás krumpliról majd tudósíts, mert nekem kissé merész ötletnek tetszik. Nálunk a ház melletti rézsün dögivel terem, eddig kikerültem a fűnyíróval.

kocsmagomba 2019.05.06. 17:23:52

A mentától konkrétan a hideg ráz ki, és/vagy hányingerem van.
Különösen, mióta legkülönfélébb szárított fűszerek zacskóját kibontva, beleszimatolva orrba vág a menta. Mindenbe keverik. És mi lehet az a széna, lótakarmány, amit ezzel kell illatosítani, hogy a magyar paraszt bevegye, hogy az bizony majoranna vagy tárkony például. Pfej. Mert ugye a szárított fűszer mindent elbír. Különösen az "igényes" magyar piacra gyártva. Külön vadászok olyan szárított fűszer márkákra, ahol a zacskót kibontva a fűszerre jellemző illat jön, menta nélkül!
Ilyen a Fuchs a Tescoból, de a Horváth Rozitól isten mentsen meg!
Hát, aki önként mentát eszik, az bármire képes.... :)))

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.05.08. 04:36:40

@kocsmagomba: Tzatziki jellegű uborkasalátába kimondottan jó a menta. Nagyon nehéz jó szárított zöldfűszert venni, mert se íze, se bűze. Még mindig van pár marék saját szárított bazsalikom 2012!!!-ből. Hát, még mindig üt az illata. Oregano volt még abból az évből, de az tavaly elfogyott. Nem tudom, egyáltalán hogyan tudnak ilyen rossz minőséget termelni némelyik szárított zöldfűszerből.
süti beállítások módosítása