Szombati piaci bevásárlás
2019. május 11. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

Olyan sok fajta eper van, hogy már szín alapján nem is lehet eldönteni, melyik eper finom, melyik nem. Kóstolni kell. Ezek jóízűek, de fakóak. A kereskedő, akitől vettük nagy gyümölcsrajongó, így meg tudta mutatni melyik a legjobb ízű eper. Kell a klasszikus sötét színűeket is tartania, mert sokan vásárolnak szín alapján - ami eddig nagyjából bevált nekünk is. Májusi pereszkét most láttam először, vettem egy keveset kipróbálására. A baszkok oda meg vissza vannak érte (perretxiko), hát majd meglátjuk. Kezdésnek lisztillata van. A szezonja rövid, aki meg akarja kóstolni, ne halogassa! A bal fölső sarokban nagy levelű spenót van. Egészen meglepődtem, hogy ilyen levele is lehet a spenótnak. Az a termelő kínálta, akinél a hagymát vettem. Most vetette először, neki is új. Az év első salátáját is most sikerült megvenni az újfokhagymával együtt. A parázskrumpli, a retek és a spárga szinte már alapvető ilyenkor.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr814820616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.05.11. 23:04:12

Nekem eperből nagyon hiányzik az a fajta, amit a 90-es évek közepén ültettünk a kertünkbe, de sajnos a felújításkor kitaposták és nem tudom a fajta nevét :( Kicsit sötétebb piros volt, édes, változatos méretű az aprótól az óriásig és kétszer termett, június elején és nyár végén. Csak arra kellett vigyázni, hogy a csigák ne egyék meg.

Benikuty 2019.05.12. 14:43:54

@Étteremkritikus: az eperhelyzet majdnem reménytelen. Idén már több kilót dobtam ki, mert koncentrált műtrágya ízű szinte mind. A "piacos" eprek élvezhetetlenek.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.05.12. 19:48:47

@Étteremkritikus: Ez illatra jó, ízre lehetne édesebb, de a porcukros-vaníliás tejföl segít rajta. Még limehéjat szoktam reszelni bele. De csak úgy mértékkel, mégis csak az eper a lényeg. Nekem az illat a fontos, a többit korrigálom valahogy. A fajtákat illetően elveszett vagyok.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.05.12. 19:53:28

@Benikuty: A házi naptárunk szerint Eszter napja (május 24.) körül lehet jó szabadföldi epret venni. Még ne temessük a szezont! Mondjuk nekem már rebarbarával kéne az eperszezonra ráhangolódni, de az most nincs.

Benikuty 2019.05.13. 11:28:37

@Gyalogrépa: A fajtákat illetően érdemes "a fickó"-hoz fordulni.
Én már arra sem emlékszem, milyen fajtát vettem szombaton, de az tuti, hogy gyerekkoromban sem ettem ilyen csodálatos illatos-aromás epret.
5 kilóból csináltam dzsemet, kettő pedig ment egyenesen a hasunkba.
Sajnos erről a farmról már nem hoznak többet, Zsombó elég messze van.
süti beállítások módosítása