Úti beszámoló
2019. június 26. írta: Gyalogrépa

Úti beszámoló

rokagomba_zoldbabbal.JPG

Nyilván a magamfajta olyan helyen keres pihenési lehetőséget, ahol egyrészt van főzési lehetőség, másrészt van a közelben valami látványosság, amit vagy meg lehet enni, vagy valahogy kötődik a gasztronómiához. Teljesen evidens számomra, hogy a budapesti ember a Duna mellett keres pihenési lehetőséget. Aki a hegyekbe és erdőkbe vágyik ilyenkor is, azoknak a Dunakanyar a jó választás. A Budapest alatti partközeli pihenőhelyekről tapasztalat hiányában nem tudok nyilatkozni, viszont állítólag szépek.

Jöjjön pár érdekes fotó a Dunakanyarból

meggyfa_a_semmi_kozepen.JPG

Ez itt egy meggyfa, ami egy köves napsütötte hegyoldalban nőtt. Mintegy egy méteres lehetett, rajta pár szem gyümölcs. Kár lett volna megkóstolni, hiszen ezek általában rettentően savanyúak.

kakukkfu.JPG

Nálunk is él vadon kakukkfű, amihez most volt először szerencsém. Nem kerestük, csak megálltunk pihenni, mikor megpillantottuk. Ha nem ilyenkor, virágzás idején találkozunk vele, észre sem vesszük. Illatra sokkal borsosabb, fűszeresebb, mint a kerti kakukkfű fajták.

szamoca.JPG

Elég sok kertben, parkban látni vad szamócákat, amiknek az apró gyümölcseik nem valami finomak. Viszont ez az erdőben nőtt példány erős illatú és ízű volt. Nem valami édes, ahogy azt a vadon termő gyümölcsöknél megszokhattam.

ingallsek.JPG

Itt bizonyára Ingallsék laknak, akik jól megszedték magukat a Farm, ahol élünk című sorozat nyújtotta jogdíjakból, és egy nagyobb kabint építettek maguknak.

rokagombak_a_vadonban.JPG

Ez megint egy erdei túra szép kis rókagombákkal.

szelidgesztenye.JPG

Gyanúsan egyre több szőrös gombóc került a lábunk elé, ahogy egy erdei úton haladtunk. Elkezdtem keresni a forrását. Bizony egy szelídgesztenye ligetbe tévedtünk.

rokagombak_az_asztalon.JPG

Íme egy gyűjtés eredménye. Rókagombák nőttek egy boszorkánykörben középen egy teljesen kukacmentes vargányával.

rokagomba_zoldbabbal.JPG

A rókagombákból rögtönzött vacsora lejjebb a recepttel.

Vittem magammal István gazda többcélú gunaciléjéből. Egyrészt jó kenyérre, másrészt jóízű zsiradékot lehet belőle olvasztani főzéshez. Ebből olvasztottam ki kevés zsiradékot, amin pár vöröshagymát fonnyasztottam, a végén hozzáadva két három gerezd apróra vágott fokhagymát. Erre került a körülbelül fél kilónyi megtisztított és feldarabolt rókagomba. Egy ismerőstől az utazás előtt kaptam két friss Cayenne-paprikát. Az egyiket kiereztem, kimagoztam, majd a gombához adtam. Még korábban megtisztítottam a fél kilónyi zöldbabot. Darabokra törtem, aztán ez is ment a gombához. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi majdnem ellepte. Megkóstoltam, megsóztam. Addig főztem, amíg a zöldbab már majdnem megpuhult. Beleborítottam a harminc dekányi feldarabolt nürnbergi grillkolbászt, majd belekevertem jó néhány evőkanál labneh-t, ami tulajdonképpen lecsöpögtetett zsíros joghurt. Még felaprítottam hozzá egy csomag friss kaprot, majd ezt is belekevertem. Azonnal tálaltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5914912380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása