Szombati piaci bevásárlás
2019. augusztus 24. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

Elkezdtek jönni azok a paprikák, amiből minálunk a legtöbb fogy. Ezek pedig a savanyításra szánt fajták. Egész évben élünk velük. A kisebb cseresznye papaprikák a szó szoros értelmében ízbombák. A nagyobb cseresznyéket és a nagy jalapeñokat kiválóan lehet tölteni, bár utóbbi elég nehezen viseli az előzetes savanyítást. Nem azt mondom, hogy a savanyított jalapeñok ne lennének finomak, hanem arról van szó, hogy a tartósítási folyamat során jelentősen veszítenek az értékükből. Jelenleg úgy látom, a legjobb röviden (hőkezelés nélkül) marinálva, töltve fogyasztani őket. Hosszú eltarthatóság szempontjából a cseresznyepaprikák, és ezek a sárga példányok sokkal kedvezőbbek. Ha olyan uborkákkal futunk össze, melyeknek még hamvas a felületük és még a virágszirmok is viszonylag frissek, akkor feltétlenül vegyünk belőlük. A leírt kondíció rendkívüli frissességre utal. A legegyszerűbb, csak egyszerűen negyedelni őket, lesózni, majd kinyomkodni, harapni. Ezek a paradicsomok annyira a gyümölcshúsról szólnak, hogy a minimális mennyiségű magok körül egyáltalán nincs lé, hanem kis üreg, aztán csak a vastag, finom gyümölcshús. Főzésre ideális. A kakaó paradicsomok már sokkal inkább a léről szólnak, ezeket salátába szánom a zöldbabbal együtt. Mi más lenne, mint nizzai saláta?

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3615022734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2019.08.26. 21:25:22

Egy ilyen fajta paradicsomot minap kint felejtettem hosszában félbevágva az udvaron. Délre néző, fehér színű fal előtt, véletlenül pont egy cserépdarab tetején. 3 nap múlva szárított paradicsomom volt. Kopogósra száradva.
Az elmúlt két napban kb. 40 kiló ilyen hosszúkás fajtát főztem be, ez lesz az alapja a paradicsom szószoknak, mártásoknak egész évben. Ha sikerül még egyszer ennyit megcsinálni, abból jutni fog házi ketchupnak is. (bár nem vagyunk nagy fogyasztói, de jó, ami jó)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.08.27. 04:21:18

@kocsmagomba: Paradicsomot befőzni nem szoktam, csak annyit készítek, ami frissen elfogy. Általában nem jut rá idő, meg hely, ahova elrakjam. Kell a polc a savanyú paprikáknak, meg a csemege uborkáknak. :)
süti beállítások módosítása