Karácsonyi séta
2019. december 26. írta: Gyalogrépa

Karácsonyi séta

Szenteste napján szoktunk sétálni. Csak úgy, a magunk kedvéért. Hanem elfelejtettem kosarat, meg vágóeszközt vinni, így Karácsony első napján visszatértünk gyűjtögetni. Szenteste napján már pár éve járunk gombát szedni. Ez az esemény segíti a ráhangolódást Szentestére. Nem baj, ha nem szedünk semmit, a lényeg a séta. Mivel Karácsony környékén gyakran van enyhe és csapadékos idő, így megéri kosarat vinni.

fafulgombak.jpg

Fafülgombák

teli_fuloke.jpg

Téli fülőkék farönkön

vadsnidling.jpg

A vadsnidling már ilyenkor előjön, de márciusig nem éri meg piszkálni őket, mert még nagyon kicsik.

teli_fuloke2.jpg

Téli fülőkék fatuskón

vadsoska.jpg

Az enyhe idő miatt kihajtott a vadsóska.

gombak.jpg

Ez is gomba... vagy gombák.

halvacsora2.jpg

Ja, hogy mi volt Szenteste vacsorára? Végül is hal ez is. Jobban örültem volna halászlének, de jóízű pontyot nem csak úgy vesz az ember, hanem szerez. Ha fizet érte, akkor is. Erre pedig idén nem volt erőforrás.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8415366610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2019.12.27. 06:16:42

Nem akkora gond az a halszerzés, ha időben lép ez ember...

A fickó 2019.12.28. 00:38:33

Én készítettem magamnak halászlét , még karácsony előtt - jó lett. :)

Benikuty 2019.12.28. 12:00:55

@A fickó: A miénk is jó lett, talán már nem is lehet fokozni. Egy dolog viszont kikerülhetetlen: nem szeretem a halászlét, és még a legjobb ponty minőségén is találok kivetnivalót. Talán az ikejime hiánya teszi...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.12.29. 15:22:48

@Benikuty: Mikor megláttam a naptárat a decemberi beosztással, elengedtem a halászlevet. Így is mára jött meg a karácsonyi hangulatunk, 29-re...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.12.29. 15:31:56

@Benikuty: A halászlével az a gond, hogy a végén már nem is értjük, miért fogtunk bele. Az ember kerít egy pontyot, elvacakol vele, a végén meg legfeljebb bevág fél liter levest legfeljebb húsz deka filével, meg részemről egy tekintélyes adag zsírban pirított zsemlekockával és pukadásig van az ember. Ha csak simán jóllakásig esszük, akkor olyan három deci lé, meg tizenöt deka filé nekem. De akkor már úgy vagyok vele, hogy nem ezért a tizenöt deka filéért küzdöttem a ponttyal. Akkor már a legjobb serpenyőben megsütni a filéket, megenni. A fejből meg a gerincből főtt lé meg jó magában filé nélkül, ez úgymond a ráadás. De a halat mégis a filé miatt vettük. Én így látom.

kocsmagomba 2019.12.29. 22:32:49

Én is elengedtem idén a halászlevet, de az élő ponty vásárlást mégsem, és ponty szeleteket sütöttem. Ez is egy lehetséges kombináció. :) Nekem ugyanis volt rá időm, csak a kiscsaládnak nézett ki szintén furcsán a decemberi naptárja. Dolgoztak Karácsonykor, mindenki. Ráadásul összevissza és nem egyszerre voltak itthon, így viszont mindenkinek jutott frissen sült hal. :) A pontyok halászlébe való alkatrészei pedig kibírnak most egy kis időt a fagyasztóban. Mert több darabot is szoktam venni, ha már hozzáfogok az élő hal pucoláshoz, nem éri meg eggyel vesződni. Sajnos idén csak egyetlen pikkelyes tőponty volt köztük, a többi az undorító tükörponty volt, sokkal több munka tisztára pucolni. Ilyenkor harcsát is szoktam venni, de most csak kiscsoportos méretűek voltak a dílernél, amiket épeszű halász inkább visszadobhatott volna.

Halászlé helyett viszont erdei gombalevessel "vigasztalódtam"! A saját szedésű fagyasztott készletből. Nem bántam meg, igazi ünnepi fogás lett az is.

Attilajukkaja 2019.12.30. 15:45:37

Szép képek! Az erdőről és a tonhal sashimiről (jól látom?) is.
BUÉK mindenkinek!

Benikuty 2019.12.30. 22:26:25

@Attilajukkaja: ha már nyers hal, inkább a gravlax! A surströmminget nem idézem meg:D

Attilajukkaja 2019.12.30. 23:13:45

@Benikuty:
Nálunk az volt az előétel - gravlax. De én a jó sashimit sem vetem meg. A surströmminget pedig soha nem kóstoltam és nem is tervezem megkóstolni. :o)

Benikuty 2020.01.01. 00:38:06

Boldog új évet mindenkinek!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.01.01. 07:31:17

@Benikuty: A surströmming-ből dől az ammónia, és minek van még ammóniás szaga?... A vizeletnek! :)
BÚÉK!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.01. 20:51:06

Boldog Új Évet kívánunk mindenkinek!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.01.02. 19:24:20

@Benikuty: Ez olyan, mint a kukacos pecorino. Nem jókedvükben ették, hanem a.) "éhendöglünk", b.) "megesszük ezt a férges vackot és talán kihúzzuk még egy napig" opciók közül a másodikat választották. Hasonló koncepció a grönlandi cápa és azok az ammóniás rothasztott ételek, amiket még abban a korban találtak ki, mikor még a tartósításra alkalmas só vagyonokba került.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.01.02. 19:27:28

@Benikuty: Nem is tudom, hol olvastam, de állítólag volt olyan metódus, miszerint a halászzsákmánynak gödröt ástak az északi emberek, belerakták, körülállták és alaposan levizelték. Betemették, két év után kiásták, megették. Na de régen sem az íze miatt savanyították a káposztát, meg füstölték a húst.

Benikuty 2020.01.02. 19:35:49

@Gyalogrépa: ma viszont élvezettel eszik egyesek...

Attilajukkaja 2020.01.03. 09:45:46

@Benikuty:
Tudod, a hagyományok tisztelete egyeseknél túllépi a józan észt.

Benikuty 2020.01.03. 15:12:10

@Attilajukkaja: Ha megnézed a linkben levő képeket, láthatod, hogy nem ment el az eszük:) Élvezik azt a szörnyű cuccot!

Attilajukkaja 2020.01.03. 19:41:01

@Benikuty:
A linket jól ismerem. Valaha én is kíváncsi voltam az ilyen dolgokra, de aztán rájöttem, hogy nem csak gusztustalanok, hanem egészségtelenek is. A szagot adó ammónia, putreszcin és kadaverin a bomló hullákban keletkezik, és ember számára nem javallott.

Benikuty 2020.01.03. 20:08:19

@Attilajukkaja: Ez elég rosszul hangzik, felejtsük is el gyorsan a dolgot!

Attilajukkaja 2020.01.05. 23:20:04

@Gyalogrépa:
Nálad nincs semmilyen moderálás?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.01.06. 05:38:44

@Attilajukkaja: Dehogynem. Benikutynak van egy rajongója, aki hajlandó csak a fikázás miatt nagyjából hetente új emailcímmel új felhasználóként regisztrálni, hogy megint rászálljon egy komment erejéig. Már vagy legalább ötször tiltottam ki az embert öt különböző emailcímmel együtt örökre, de mindig visszajön. Gondolom vannak más kedvencei is, akiket más blogokon inzultál. Ha pedig csak Benikuty miatt veszi a fáradságot rendszeresen újraregisztrálni, akkor az már őszinte rajongás, ami előtt meg kell hajoljunk... Azért a komment nyilván repül. :)

Attilajukkaja 2020.01.06. 09:54:00

@Gyalogrépa:
OK, akkor megnyugodtam. :o)

"az már őszinte rajongás"
Ez a pióca rajongása. Már én is tapasztaltam hasonlót.