Vörös, vagy lila káposzta?
2020. január 31. írta: Gyalogrépa

Vörös, vagy lila káposzta?

Ha PH indikátorként tekintünk rá, akkor nem egyértelmű. Vörös káposzta (fajta elnevezés szerint vörös) csíkokat raktam szódabikarbónás, illetve ecetes vízbe. A bal oldalon a káposzta enyhe bázikus hatás miatt bekékült kissé. A jobb oldalon viszonylag erős savas hatás érte, amitől bevörösödött. A vörös káposztában lévő antocián az oka a megváltozott színeknek. A PH értéket tovább emelve elvileg el lehet érni zöld, majd sárga színárnyalatot is, de ilyen erősen bázikus anyag a konyhában nemigen fordul elő. Tehát, ne lepődjünk meg, ha a párolt vörös káposzta színe hirtelen megváltozik, amint borral, vagy ecettel öntjük fel. Ugyanez a jelenség céklánál, lila karfiolnál, lila krumplinál, vagy lila húsú édesburgonyánál is megfigyelhető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr2615448042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.02.10. 12:08:53

Szerintem egész jó pH indikátor: savasra világosodik, lúgosra sötétedik. Úgy is mondhatnám, hogy olyan, mint a lakmuszpapír - savasan pirosodik, lúgosan lilul. :o)

Attilajukkaja 2020.02.10. 13:48:35

Ha pH indikátorként utaltál rá, akkor egyértelmű, ha csak az elnevezésére - szerintem - akkor is.
A nálunk leggyakrabban kapható zöldbab vagy zöldpaprika is általában sárga, pedig létezik belőle zöld és lila is. A sárgarépa pedig narancs színű, de az eredeti majdnem fekete volt. Ahhoz képest tényleg sárga. :o)
De a lilakáposzta még kinézetre is lila. Jó elnevezés!
Hogy az ecet vagy a főzés változtat a színén, az tény, és tényleg érdekes jelenség. A színt adó kromofór vegyületek valóban pH és hőérzékenyek, és a fényre is reagálnak, halványulnak. A zöldségek, gyümölcsök ezzel gyakran veszítenek a tápértékükből is. De nem mindegyik, ez sem egy fekete-fehér dolog.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.02.11. 06:29:46

@Attilajukkaja: Szerintem a zöldpaprika és a zöldbab esetében a zöld előtag arra utalhat, hogy éretlen.

Attilajukkaja 2020.02.11. 09:27:47

@Gyalogrépa:
Valószínű, de ezzel meg az a gondom, hogy létezik valóban zöld színű paprika és valóban zöld színű bab is (ez utóbbit ceruzababnak hívjuk). Szóval kissé így is viccesek számomra ezek az elnevezések.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.02.12. 07:04:51

@Attilajukkaja: A sárgarépa nem sárga, a fehér szőlő zöld, a fehér paprikák sárgák, de legalább a fehérrépa tényleg fehér. :)

Attilajukkaja 2020.02.12. 11:48:53

@Gyalogrépa:
Nagyon igaz! :o))))
Mondtam, hogy a dolog nem fekete-fehér!

Benikuty 2020.02.12. 12:12:04

Látom, Heston betette a lábát/kezét...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.02.13. 06:08:50

@Benikuty: Annyira azért nem. A zselékért és habokért sosem rajongtam. A Heston at Home a nekem való irodalom, élén a top sültkrumplijával.

Attilajukkaja 2020.02.13. 15:13:47

@Gyalogrépa:
De örülök, hogy más sem rajong a habokért! A színes gyümölcshabokkal még nincs különösebb bajom, de amit rátesznek néhány fogásra, az engem elég gusztustalan testnedvekre/dolgokra emlékeztet.
A három lépésben elkészített sültburgonyát picit túlzásnak érzem. Szerintem két lépés is elég. De ha nyugdíjas leszek, talán az ő receptjét is kipróbálom. :o)
A zselékkel nincs különösebb gondom (gyerekkoromban imádtam a jó fokhagymás kocsonyát), de az angolszászok imádata a zselés desszertek iránt számomra is egy rejtély.

Benikuty 2020.02.13. 17:17:29

@Gyalogrépa: jaja, a sültkrumpli elég fontos, de én most a babok közt vesztem el. Holnap érkezik a tarbais (label rouge minősítő védjegyes), jövő héten a töreki fajta Fodor Jánostól Siófokról.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.02.17. 05:51:31

@Attilajukkaja: Ferran Adriá készített sárgarépahabot, illetve olívaolajból készült olajbogyó alakú zselégombócokat. Na, ezeket érdekesnek találom, mert szórakoztató lehet. Viszont a céltalan zseléket én sem tudom hova rakni: például zöldbabbal, borsóval, stb.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.02.17. 05:54:18

@Benikuty: Én a magam módján készülök az érkezésre. Élesítem az élelmiszermoly csapdákat, mert mindig van molyos szomszéd, akitől átvándorolnak a kis nyomorult lepkék. Ja, meg minden megy befőttes üvegekebe.

Benikuty 2020.02.17. 09:09:01

@Gyalogrépa: Én bevágom a mélyhűtőbe, az tuti elintézi a dögöket.