Szárazbabbal a vírus ellen
2020. február 29. írta: Gyalogrépa

Szárazbabbal a vírus ellen

A partizánok már felkészültek az ostromra, a korona-apokalipszisre. A koronavírusra nem egészen, de ez most nem is kérdés, hiszen közel az éhhalál.

szarazbabbal_a_virus_ellen.jpg

A jó partizán otthonában elbarikádozza magát, és családját, majd várja a betolakodni vágyó koronavírussal fertőzött szomszédokat és amúgy jóindulatú áentéeszeseket.

Íme a fegyvertára:

  • liszt: a közeledő koronazombik közé dobva fullasztó ködfelhőt generál. Amíg ők a liszttől fulladoznak, észrevétlenül lehet evakuálni a kis családot.
  • hatvanöt grammos májkonzervek: a kiváló aerodinamikai képességekkel rendelkező fémdobozokkal lehet a betolakodókat homlokon, vagy térdkalácson dobálni, ezzel lelassítva azokat.
  • pizzás melegszendvicskrém konzerv: taposóaknaként lehet használni, lisztköddel együtt különösen hatékony, hiszen a betolakodó nem látja meg, amint a felnyitott konzervbe belelép. Ez összevagdalja a bokáját, és a lábfejét, továbbá a csúszós melegszendvicskrém tovább nehezíti a haladását. Mexikói melegszendvicskrém hatékonyabb, amennyiben csíp, mint az állat.
  • száraz csuszatészta: közelharc esetén lehet használni az idegen ínszalagjainak, vagy torkának elvágására egy megfelelően elpattintott csuszatészta-darabot.
  • cukor: amint elindul az ostrom, olvasszunk, majd főzzünk karamellé egy kiló cukrot. Ezt az ostromlók nyakába öntve, azokat garantáltan megállásra kényszerítjük. A friss karamell nemcsak rendkívül forró (száz fok felett van), hanem jól ragad is, miáltal garantált a hólyagképződés. Ezzel a betolakodón égési sebeket tudunk okozni, továbbá rá is keményedik a testére, így biztosan megállítjuk. Kevés sót is adjunk hozzá, úgy jobb az íze. Ugyanígy lehet használni forró olajat is, viszont ez kevésbé ragad, ráadásul tűzveszélyes is. Meg kell a rántott húshoz, anélkül meg nincs vasárnap.
  • szárazbab: lakossági kompresszorral együtt használjuk úgy, hogy a szárazbabot egy, a kompresszor pisztolyára ráhúzható vékony csőbe töltsük, majd azt az ellen felé lőjük ki. Az ügyesebb házibarkácsok több cső felhasználásával gatling szárazbab-vetőt tudnak készíteni, ami úgy tud üzemelni, akár a Phalanx Ciws önvédelmi fegyver. Előnye, hogy több lőszertípussal is használható, hiszen lehet bele tarkababot, gyöngybabot, vagy lencsét is tölteni. Mákkal nem célszerű használni, mert nemcsak besülhet a lőszer a csőbe, hanem a kis kaliber miatt nem tudunk elegendő sebzést okozni vele.

 

Hazafelé menet benéztem egy főút mellett lévő szupermarketbe, hogy megnézzem magamnak a lesöpört polcokat, mert ilyet én még az életemben nem láttam. Másrészt kíváncsi voltam, hogy várható -e fennakadás a szokásos hétvégi bevásárlás során.

Emeljük négyzetre a többnapos ünnep előtti bevásárlási káoszt és megkapjuk a jelenlegit. Az egyszerű ember ismét attól retteg, hogy éhenhal, ahogy egyébként minden Húsvétkor és Karácsonykor szokott. Hazahordja a leghitványabb hagymát (salottát nem, mert drága) és krumplit, ami két héten belül berohad, kihajt, kicsírázik. Tésztából csak a tojásmentest és a két, meg négytojásost viszi, mert a nyolctojásos esetleg túl tápláló lenne. Lisztet visz, de a tartós kenyeret, meg a laposkenyereket otthagyja, hiszen azokat már nem kell se meggyúrni, se keleszteni, se megsütni. Hazaviszi azokat az ételkonzerveket is, amit soha meg nem enne, mert olyan rettenetesek, de mégis ez kell neki. Elfogyott a szárazbab, a konzerves natúr bab és a konzerves babfőzelék is. Ezeket egyszerre fölösleges megvenni, hiszen ha tudok babot főzni, akkor minek a konzervbab. Ha tudok belőle főzeléket főzni, akkor a főzelékkonzerv fölösleges. Paradicsomszószból a kész bolognaikat nem viszik, pedig abban még ott a darált hús is. Elég a kifőtt tésztára ráborítani, készen van. Hanem lefosztották a sűrített paradicsomokat, meg passzírozott paradicsmok közül a legolcsóbbakat. De a sűrített paradicsomok közül mindet elvitték. Mi a fészkes fenére jó ennyi? Mit lehet főzni sűrített paradicsomból, amit nem tud a kész mártás, vagy a sima passzírozott paradicsom? A fagyasztópultokat is félig meddig kifosztva találtam. Otthon sokan beröffenthették ismét a húsz éves fagyasztó-szarkofágokat. Belsejükben gyé-ef zöldbab és pulyka na-gec.

Én mondjuk könnyen beszélek, mert van itthon nagyjából három hétre való élelem. Nemrég vettem néhány félárú kemény és félkemény sajtot, ami hónapokig is elvan a hűtőben. Még mindig csomó savanyúság van otthon, és még maradt a szárított gombákból is. Van lencse és bab is. Van savanyú káposzta és kimchi, ami tartós zöldségként funkcionál. Ezek ugyancsak hónapokig elállnak a hűtőben. A fagyasztóban van némi ugyancsak féláron vásárolt vadhús is. A kamrában akad jópár szardíniakonzerv, mert pár hete voltak akciósak. Múlt héten vettem több szardellakonzervet is. Ebben nincs semmi különös, nálunk mindig így megy.

Mit vettem a boltban?
WC papírt. Étel van otthon, de rötyipapírból nincs tartalék az esetleges karantén idejére. Azt meg muszáj elintézni valahogy. Miután otthon leraktam a két hétre elegendő WC papírt, lementünk a közeli boltba, ahol kiderült, hogy itt még nem söpörték le a polcokat. Vettem több papír zsebkendőt, papírtörlőt, rizst, meg sok tartós tejet. Azért a kávéba legyen tej. Érdekes, hogy a pánik közben senki nem gondolt a WC papírra, a papír zsebkendőre, és a papírtörlőre. Ezek ugyanúgy hegyekben álltak a lesöpört polcok tövében. Üzenem a pánikolóknak, hogy az a sok étel ki is jön egyszer, szóval nem ártana WC papírból is betárazni, meg mondjuk az egészségükért is tehetnének valamit, mert a koronavírus leginkább megbetegedést okoz, nem éhhalált.

Egyik híradás sem számolt be arról, hogy megrohamozták volna a gyógyszertárakat, hogy lefosszák a vitaminkészleteket. A magam részéről pár hete vásároltam be szokásos vitaminokból, mert elfogytak itthon. Ez kitart pár hónapig, nem aggódom, máskor is így szoktam. Úgy gondolom, ismét csak odáig gondolkodnak sokan, hogy nem lesz mit enni, és előveszik a nagyszüleik rég feledésbe merült reflexeit, a liszttel, a cukorral, szárazbabbal, és tésztával, krumplival, hagymával. A magam részéről nem tudom, mitől védi meg ezeket az embereket az a sok élelmiszer. Talán a karanténhelyzetre gondoltak, mikor majd bezárnak az üzletek? Miből gondolja bárki is, hogy a karanténba nem juttatnak majd kenyeret, kelkáposztát, meg parizert? Na jó, WC papírt is lehet bedobálni, de még éhesen csak előgyelgek kaját szerezni, de szaros seggel nem indulok el WC papírért az ellenőrzőpontra. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a koronavírustól a tartós élelmiszer nem véd meg. A tisztítószer és a fertőtlenítőszer talán. Ne feledkezzünk meg az immunrendszerről sem, ami akkor segít igazán, mikor már elkaptuk, vagy meg is betegedtünk a vírustól. Én a magam részéről egy elég rendesen megerősített immunrendszerrel várom a vírust, vagy legalábbis azt hiszem. Ennek a felépítéséhez viszont idő kell. Itt tényleg érdemes jóval előre gondolkodni.

Úgy tűnik, nem fogja az ország megúszni a koronavírust. Idejön, átmegy a népességen, aztán majd elcsendesül. De ez nem olyan módon fog történni, mint egy háborús ostrom a nagyszüleink idején. Ha karanténzónában találjuk magunkat, nem kell majd lemenni a pincébe, mert nem fogják lebombázni a házat, és nem fognak embervadászatba sem. Lesz vezetékes víz, áram, fűtés, földgáz. A karanténzóna nem arról szól, hogy kicsinálják a benn lévőket, az a gettó. Azzal valóban kell számolni, hogy a karanténzónábán lévő üzletek zárva maradnak, tehát vásárolni nem fogunk tudni. Azt viszont kizárom, hogy megfeledkeznének rólunk. Erre nem utal semmi, a híradásokban sem esik ilyesmiről szó.

Azzal viszont számolok, hogy az év során majd meg lesznek tömve a szemetesek kidobott élelmiszerrel. Minden tavasszal virgoncan röpködnek a társasházak folyosóin az élelmiszermoly lepkék, amik majd szépen megtalálják a liszt, bab és rizskészleteket. Főleg azoknál lesz ebből gond, akik amúgy nem sütnek kenyeret, nem esznek annyi babot és rizst. Valószínűleg sokan vásároltak úgy készétel konzerveket, hogy még soha nem ettek, vagy már nem emlékszenek, milyenek is azok. Hát, elég rettenetesek. Gyanítható, hogy ezekből is sok fogja a kukában végezni. Itt elsősorban a pincepörkölt, a pacal és székelykáposzta konzervekre gondolok. A krumpli és hagymakészletek sorsát illetően nincsenek kétségeim. A legtöbb lakásban nincs a hagyma és a krumpli tartós eltartására alkalmas hely. Ezek rohamosan kicsíráznak, kihajtanak berohadnak, már csak azért is, mert tavaszodik. Főleg, hogy a vizenyős, amúgy is eltarthatatlan, gyenge minőségűekből fogyott a legtöbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9315497076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.03.01. 11:54:01

Szerintem is nagyon jó poszt! :o))))
Állítólag a szappantartalékok és fertőtlenítőszerek sem fogytak ki sehonnan, mert azok sem enyhítenék az éhhalál veszélyét egy járvány esetén. Ahogyan a WC papír sem. :o)
Ha engem karanténba zárnának a házunkba, akkor sem hiszem, hogy gondom lenne legalább egy fél évig, viszont legalább megtudnám, pontosan mi is van a mélyhűtőládám legalján.

Dzsano 2020.03.01. 12:17:12

Kicsit lebecsülöd másokat, mert te már egy hete bevásároltál, mint írtad, vitaminból, meg halkonzerből is. Tudjuk, vannak, akik felhalmoznak, méghozzá nem értelmes dolgokat, de azokat tanítani kellene, nem pedig leszólni.

Kempesbaba 2020.03.01. 12:45:52

@Dzsano: Sajnos ezeknek az embereknek a döntő többségét már késő tanítani...
A poszt amúgy zseniális,mint ha a saját gondolataim lennének leírva.

enrikokaruszo 2020.03.01. 12:53:13

az élet császára vagy

TarzanBorz 2020.03.01. 12:58:25

@Dzsano: Nem kicsit becsüli le, sőt elég otrombán gúnyolódósra sikerült a poszt. Pedig a poszttoló sem sokat gondolkodott el az üres polcok láttán, leegyszerűsítette a gondolatait arra, mintha az üres polcokról mindenki, mindenből egyformán vitt volna és mindenről rajta kívül mindenki egyformán gondolkodna.
@Poszttoló okostojás: Gondolom szerinted azokat a borzasztó konzerveket az áruházak kizárólag azért tartják, mert ha 30 évente lenne egy felvásárlási láz, akkor a zemberek megvegyék, ugye? Egyébként soha senki nem vesz se kész konzervet se paradicsom pürét, stb.
Gondolkodj még kicsit az összefüggéseken és akkor talán olyan okosságok is eszedbe jutnak majd például, hogy a sarki kisboltok csak azért nem lettek lefosztva, mert az ott élők okos emberek és nem spájzolnak az armageddonra, vagy esetleg észreveszed majd, hogy a hülyék nem vettek tojást a liszthez, mert a liszt elfogyott de a tojás nem.
Ahhh, ilyen az, amikor olyan ír véleményt akinek nincs elég esze hozzá.

TarzanBorz 2020.03.01. 13:08:30

Hja és még egy gondolat hogy értsd a primitív hülyéket:
"Miből gondolja bárki is, hogy a karanténba nem juttatnak majd kenyeret, kelkáposztát, meg parizert? "
Hát juttatni fognak, biztos lehetsz benne, mert lesz ellátás, de te majd állhatsz sorban a nyakadba köhögő emberek között a kajáért.

8CyB4 2020.03.01. 13:11:24

"Azt viszont kizárom, hogy megfeledkeznének rólunk. Erre nem utal semmi"

Ahha:D

Almandin 2020.03.01. 13:19:14

A konzervek valóban nem a legjobb ételek, de a tartalék felzabálható úgy is, hogy hetente egyet megeszel belőle. Egy év alatt elfogy a készlet.

Benikuty 2020.03.01. 13:38:26

@TarzanBorz: "Ahhh, ilyen az, amikor olyan ír véleményt akinek nincs elég esze hozzá. "
Ezt magadra értetted?

Érdemes megnézni, mondhatni egy tanulmányt érdemelne a kocsik tartalma, amikor egy hosszabb ünnepbe beleesik egy napos boltzár.

Benikuty 2020.03.01. 13:42:16

@Dzsano: Tanítsad te azokat, akik gólyafészket vernek le, kórházat gyújtanak fel a járványtól félve.

Attilajukkaja 2020.03.01. 14:06:46

@TarzanBorz:
"Nem kicsit becsüli le, sőt elég otrombán gúnyolódósra sikerült a poszt."
Otrombán? Miért? Te tényleg úgy vásárolsz be, hogy több hónapos karanténra számítasz egy influenzajárvány esetén?
Az influenza egy alattomos betegség, a kórokozója évente módosul, nehéz védekezni ellene. Az oltások ellenére is több százezer ember hal bele világszerte, főleg más krónikus betegségben szenvedők és gyenge immunrendszerű idős emberek. Rengetegen viszont felgyógyulnak belőle. Ez a mostani koronavírussal sincs másképp.
Ha nálunk tudatlanságból kifolyólag esik hisztériába az új influenza esetén egy jelentős tömeg és vásárol fel eszetlenül élelmiszereket, ezért nem a posztoló a felelős. Már csak azért sem, mert nem nagy ügy követni a híreket és tudni, hogy vezérünk és kormányunk fel van mindenre készülve és nem engedi át a gonosz vírust a kerítésen. Kásler és a szentegyházak már serényen imádkoznak a járvány elkerülése érdekében. Szóval komolyan kérdezem, hogy mi oka bárkinek is pánikba esnie?
Én meg amúgy is legalább egy hónapra előre szoktam WC papírt vásárolni, és a gyógyszereimet is ennyi időre váltom ki. Szárazbabból meg legalább egy évre fel vagyok szerelkezve.

Attilajukkaja 2020.03.01. 14:08:27

@Benikuty:
Az ember esze tényleg megáll! Nálunk már a gólya is migráncsnak számít, aztán meg csodálkoznak, hogy nincs gyermekáldás. :o))

TarzanBorz 2020.03.01. 14:11:09

@Benikuty: Nem. A jövőbe láttam és rád is értettem.

Benikuty 2020.03.01. 14:21:46

@Attilajukkaja: Répa követ dobott az állóvízbe, ehhez kétség nem fér, mint ahhoz sem, hogy erről a témáról nehéz objektíven írni.
Mivel elég hiteles infó hiányában, vagyis tehetetlenül, nem tudunk mást tenni, mint önmagunkhoz képest értelmesen készülni valamire újra.
Klotyópapírt én egy csomagtartónyit szoktam venni, ráadásul 4 rétegű Zewa-t, mert az ugyan ilyen lidisnél mindig szaros lett az ujjam :DD A létfontosságú gyógyszereimet pedig három hónapra váltom ki, és ez a hörcsög mentalitás az év végi és elejei hiányok fényében nem egy rossz hozzáállás.

Benikuty 2020.03.01. 14:24:55

@TarzanBorz: önjelölt vátesz vagy, esetleg papírod is van róla?, :DD

gurigapapa 2020.03.01. 14:35:33

A konzervet talán még megértem (bár mondjuk egy négytagú család élelmezéséhez rengeteg konzerv kell, tessék csak utánaszámolni!), de mit kezdenek annyi cukorral? Sokan több tíz kilót vettek nálunk, volt, aki ötvenet. Ennyi cukortól hamarabb meghal, mint bármi mástól.

(Amúgy a sok WC papír vásárlása kifejezetten optimizmusra vall, azt jelzi, hogy lesz elég input és utána lesz elég output is :-)

Attilajukkaja 2020.03.01. 14:43:54

@Benikuty:
WC papír szinten nagyon megegyezik az ízlésünk! :o))))
Nálunk a patika viszont csak egy havi adagot ad ki, én is örömmel kiváltanám a gyógyszereimet 3 hónapra.
A koronavírusról én is csak a hírekből értesülök, ... igaz nem a kormánypárti médiumokat olvasom, hallgatom. De szerintem elég könnyű tájékozódni akármilyen médiából is, csak érdeklődés kérdése.
Magyar hipermarketben már legalább egy hónapja nem jártam, leginkább piacokon vásárolok be, illetve a kínai vagy indiai szupermarketekbe járok.
Még nem köhögök. :o)

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.03.01. 14:46:13

Ez van, az itt élők folyamatosan rettegnek a Nagy Éhínségtől, ami persze soha nem következik be. Talán az utolsó jégkorszak idején volt ilyen és azóta van benne ez a félelem a génekben.

Attilajukkaja 2020.03.01. 14:47:22

@gurigapapa:
"mit kezdenek annyi cukorral?"
Mit, mit? Hát valami hazafias tevékenységet végez és hungarikumos pályinkát főz a garázsban, ahogy eddig is. :o)))

"a sok WC papír vásárlása kifejezetten optimizmusra vall"
Ennyi konzervtől? Biztosan lesz output.

Benikuty 2020.03.01. 15:11:29

@Attilajukkaja: Én pedig holnap egy olasz nagykerbe megyek pizza lisz, paradicsom konzerv és vaj beszerzésre. Majd mesélek, hány fetrengő digót láttam.
Ha bab kell, szólj! Van még tarbais féle is, izgalmas több szólamban gázt eregetni:D

Jozsó_ 2020.03.01. 15:24:47

Mondjuk én szeretem a konzerveket. A pacalt meg különösen...

Pic 2020.03.01. 15:29:09

A wc apír észrevétel bizony jogos. A fogkrémet hozzá csapnám a listádhoz.

A cukor, liszt dolgot én sem értem. A cukor mondjuk idők végezetéig eláll, tehát nem gond. Ilyen szempontból viszont nem értem, hogy a méz miért nincs a toplistákon, hiszen világvége körökben a top10 megemlített étel között van.

Valamennyi bab relative hűvös helyen vagy műanyag dobozban elzárva vagy a hűtőben simán elvan az idők végezetéig, és nem fog megromlani, ideális tartalék. Már csak azért is mert tápláló.

Ilyen szempontból a babkonzerv ellen sincs kifogásom. Ha valaki olyan gourmand mint te az megszívja, de egyébként nem olyan vészes és ha valamit enni kell és csak ez van akkor a semminél jobb.

Egyébként nagy igazság, hogy a nagyibefőtt és a savanyúság ilyenkor nagyon jól jön.

Attilajukkaja 2020.03.01. 15:31:50

@Benikuty:
Azt le lehet írni, hogy melyik az az olasz nagyker? Mert az olasz kajákat is imádom.

"Majd mesélek, hány fetrengő digót láttam."
Hülye! :o))))

Nem sok babot fogyasztunk, azt sem szárított formában, mert nyáron igyekszem lefagyasztani a friss fejtett babot. Könnyebb, gyorsabb megfőzni. de azért köszi a felajánlást!

Attilajukkaja 2020.03.01. 15:36:33

@Jozsó_:
Én is használok konzerveket. Főleg paradicsom, bab vagy csicseriborsót tartok otthon, mert ezek elkészítése nyers alapanyagból idényjellegű és időigényes. De egy jó pacal konzervből? Tényleg finom? :o)

Attilajukkaja 2020.03.01. 15:40:09

@Pic:
"egyébként nem olyan vészes és ha valamit enni kell és csak ez van akkor a semminél jobb"
Igazad van! Már csak az a kérdés, hogy valóban itt van-e a világvége egy új influenza vírus felbukkanása miatt, amiből a legtöbben most is felgyógyulnak, ahogy az eddigiekből is. :o)

kéki béla 2020.03.01. 15:44:27

Lemaradt a listáról a mirelit zöldborsó és a fagyasztott halrúd. (Pizza?)
Aldiból nálunk ezek tűntek el villámgyorsan a tészta és az étolaj kíséretében.
Sokan nem értjük ezt a pár/sok, rettegő idiótát.
Minap egy fórumról azért vágtak ki, mert elmebeteg, paranoiás idiótának neveztem a pánikolókat és úgy tűnik a moderátor legalább ekkora állat...

kéki béla 2020.03.01. 15:45:36

@TarzanBorz: idióta vagy, pszichiáterre lenne szükséged, nem tartós élelmiszerre.

Béla Kovács1989 2020.03.01. 15:46:48

Apám az azért látszik az írásodból, hogy Te sem voltál katona...
ha lettél volna nem szidnád a konzerveket, max. a gyíkhúst...
Ja az sem tudhatod, hogy az mi volt...
Kínai + indiai nagykerbe jársz..., ki is költözhetnél hozzájuk!

octy 2020.03.01. 15:51:23

Egy dolgot elfelejtesz kedves szerző: ha betegség vagy elővigyázatosság miatt leáll minden, ki fogja gyártani az élelmiszert? Ki fogja a karanténba beszállítani? Egy picit tovább kell gondolkodni...

Attilajukkaja 2020.03.01. 15:53:09

@kéki béla:
"Lemaradt a listáról a mirelit zöldborsó és a fagyasztott halrúd. (Pizza?)"
Gondolom a virslik és az olaj is. :o))
Amúgy a mirelit zöldborsót én is szoktam venni.

"Sokan nem értjük ezt a pár/sok, rettegő idiótát."
Én értem. Főleg, hogy ez nem egyedüli magyar jelenség. Egyszerű emberi reakció. Én nem ítélem el őket. Amúgy meg nem áll messze a mai hangulatkeltéstől, hogy rettegésben tartsa a lakósságot.

Attilajukkaja 2020.03.01. 15:58:43

@Béla Kovács1989:
"Kínai + indiai nagykerbe jársz..., ki is költözhetnél hozzájuk!"
Nem tudom, hogy a beírásod nekem szól-e, mert elfelejtetted jelezni. De azért válaszolok rá. Szerencsére ma már nem kell kiköltöznöm se nekem, se neked Magyarországról, hogy ilyesmiket vásárolhass. Ha érdekel ezeknek a szupermarketeknek a címe, nyugodtan jelezd. :o)

kéki béla 2020.03.01. 16:05:35

@Attilajukkaja: na jó, de mennyi borsót veszel egyszerre? Kérdeztem az aldi üzletvezetőjét, hogy mi van, azt mondta, két nap alatt vitték el egyhavi készletüket a tartós és mirelit árukból.
Pennyből meg pár óra (!!) alatt vittek el 150 kilónyi fagyasztott csirkehúst.

Attilajukkaja 2020.03.01. 16:11:00

@kéki béla:
Nyilván minimális mennyiségű fagyasztott zöldborsót veszek, de azt is csak akkor, amikor kifogy a saját készletem. Nem is emlékszem, mikor vettem ilyet utoljára. De ha valaki pánikba esik, akkor inkább ilyet vegyen (meg WC papírt), mint löncshús konzervet. :o)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 16:26:27

@Dzsano: Ha olvassák a cikket, leeshet nekik, hogy valamit nem így kellett volna. Ránézésre pedig senkin nem látszik, hogy felhalmoz, a kisboltjába vásárol, vagy csak a rendszeres nagybevásárlást végzi. Nem vagyok én senki, hogy megállítsam, mit, miért? Egyedül a lefosztott polcokon látszik, hogy sokan csak felhalmoznak.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 16:34:05

@TarzanBorz: Sokan veszik a kész konzerveket általában, de sosem vásárolják fel a teljes készleteket, mint ahogy a napokban.
Tojás nem kell a liszthez feltétlenül. Valószínűleg kenyérnek vették, mert a poréleszőket is lefosztották.
Ugye nem gondolod komolyan azt a következtetést, hogy a kisboltokat azért nem fosztották le, mert oda okosabb emberek járnak? A felhalmozók elsősorban a legnagyobb áruházaknál kezdték a bevásárlást. Először a hipereket fosztották le, aztán a központi helyen lévő szupermarketeket. A távolabb eső ugyanolyan szupermarketeket a mai napig megkímélték. Legalábbis felénk ez a helyzet.

TarzanBorz 2020.03.01. 16:40:04

@kéki béla: Látom te vagy a frappáns visszavágások nagymestere, mint Ede bácsi...

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.01. 16:41:14

@Jozsó_: én is szeretem a "pacal"koncezvet, csak ne olvassa el az ember, hogy mi van benne: pacal 5% sertésbőr 30%...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 16:43:04

@Benikuty: Jaja. Én is aggódok, hogy a megszokott WC papír helyett át kell állni másra. Nagyon fontos a dolog mechanikája. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 16:46:14

@gurigapapa: Ha ki akarom nyírni magam, én is bevásárolok cukorból, aztán minen nap azzal élek. Mire elfogy a tíz kiló csak belepusztulok, vagy legalább összejön egy cukorbetegség. :)
Optimista vagyok. A tények jelen állása szerint ez a logikus.

TarzanBorz 2020.03.01. 16:46:29

@Gyalogrépa: "Ugye nem gondolod komolyan azt a következtetést, hogy a kisboltokat azért nem fosztották le, mert oda okosabb emberek járnak? "
Nem, én nem gondoltam komolyan, csak alkalmaztam a cikkbéli logikádat.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 16:48:39

@megamovieboy: Vagy ezeknél az embereknél szignifikánsan sok a hód, mókus, vagy hörcsög szekvencia a génállományban.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.01. 16:48:55

@Attilajukkaja: mondjuk a konzerv mellet szól, hogy nem kell a tárolásához egy gigantikus fagyasztóládát üzemeltetni és ha itt a világvége akkor a konzervet az ember megeszi hidegen oszt kész, a mirelit meg ott rohad el az első nagyobb áramszünet alatt. Szóval világvégére konzervvel meg száraz termékekkel érdemes készüln, a mirelit az úri huncutság.

Void Bunkoid 2020.03.01. 16:50:58

Teljesen rendben van, hogy nem fogynak a tusfürdők meg budipapír, ez pont csak validálja a Mad Max-esztétikát (ahol mindenki mocskos és büdös, ám az a király, akinek van sok konzerve) :))))

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 16:54:50

@Pic: Ja, hát úgy vagyok vele, hogy ha éhes leszek, és nem lesz más, megeszem mindent amit elémraknak. Ezért sem aggódom. A lényeg az, hogy maradandó károk nélkül túllegyünk az egészen. A szárazbabnál arra kell figyelni, hogy a megvásárolt csomag alján ne zörögjön a molylepke-lárva-ürülék, meg arra, hogy jól záródó edénybe tegyük, semmi esetre se hagyjuk a gyári zacskóban

Attilajukkaja 2020.03.01. 17:01:25

@eßemfaßom meg áll:
Egyetértek. De ha a világvégére készülök, akkor én csak feleszem az otthoni tartalékaimat, majd hátradőlök és annyit szexelek, amennyit a párom bír. :o)
Vagy legalábbis így képzelem. :o)
De egy biztos: nem a konzervekre vagy a lisztre koncentrálnék.

Benikuty 2020.03.01. 17:02:08

@Béla Kovács1989: "Kínai + indiai nagykerbe jársz..., ki is költözhetnél hozzájuk! "
Pékhez jársz? Pékségben laksz?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 17:02:31

@Béla Kovács1989: Tényleg. Milyen jó, hogy nem voltam katona, így bátran mondhatom, hogy kipróbáltam a konzerv készételeket és vacaknak bizonyultak.
Hallottam a katonaság hírét. Jópár normális embert sikerült megtörni és lezülleszteni. Állítólag azt is meg lehetett tanulni, hogy mindig azt csináljuk, amit mások mondanak. Nem járok kínai-indiai nagykerbe, mert nem szolgálnak ki. Nem kell kimenni hozzájuk, ezek itt is vannak Magyarországon.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 17:06:45

@octy: Ha leáll az egészségügy, az élelmiszerszállítás, és már a hadsereg se fog működni, hogy a karanténzónába élelmiszert szállítson, akkor bizonyára elpuszult már a világ. Arra tényleg nincs kész forgatókönyvem.

kéki béla 2020.03.01. 17:06:58

@Gyalogrépa: a gengszterváltás előtt, a honvédségnél osztogatott félkilós babfőzelék konzerv kifejezetten finom volt. Pár éve valamelyik mexikói chilis bab is ehetőnek bizonyult, de úgy általánosságban igazad lehet.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 17:16:19

@eßemfaßom meg áll: Biztosan körmös pacalnak szánták, azért a sertésbőr. De az 5% pacal elég karcsú.
A magam részéről tudok gombászni, felismerek pár vadon termő élelmiszert, valamennyire konyítok a növénytermesztéshez is. Gerinces állatot fel tudok bontani, el tudom készíteni. Van pár kéziszerszámom, talán kunyhót is tudnék kreálni. Azért remélem, ezekre így egyszerre sosem kell támaszkodnom soha az életben.

TarzanBorz 2020.03.01. 17:18:41

@Gyalogrépa: " Vagy ezeknél az embereknél szignifikánsan sok a hód, mókus, vagy hörcsög szekvencia a génállományban."
Biztosan így van, de azért segítek a tovább gondolkodáshoz néhány adalékkal, hogy ne csak a hülye hörcsögöt lásd más emberekben:
Vannak olyan családok, ahol pici gyerekek vannak, esetleg együtt élnek idős és/vagy beteg emberekkel. Azok, ha felelősen gondolkodnak, akkor rájönnek, hogy nem elsősorban amiatt kell aggódni, hogy nem lesz mit enniük, mert megszűnik az ellátás, hanem amiatt, hogy esetleg hazaviszik a vírust. Nyilván sok helyen el lehet kapni a vírust, munkahely, tömegközlekedés, rendelők, bevásárlás. Ha karantén lesz, az első kettő jó eséllyel megszűnik, ha előre beszerzed a gyerekek/öregek/betegek gyógyszereit akkor nem kell rendelőbe, patikába menned, ha bevásárolsz akkor nem kell vásárolnod menned, otthon ülve, meg jó eséllyel nem hurcolja haza a vírust.
És igen, mindez nem ad 100%-os védelmet, de legalább amit tehet az ember, azt megteszi, hátha segít.
De a cikkedben az élelmiszerek felhasználásával kapcsolatos értetlenkedésed is meglehetősen szűklátókörű gondolkodásra vall, de nincs kedvem/időm elmagyarázni.

Attilajukkaja 2020.03.01. 17:27:13

@Gyalogrépa:
"Nem járok kínai-indiai nagykerbe, mert nem szolgálnak ki. "
Bocs, de én írtam, hogy kínai meg indiai szupermarketekbe járok, de nem nagykerbe. Ilyeneket nem is ismerek és nem tudom, hogy kiszolgálnának-e. Te ismersz ilyen nagykert?
Valaki valamit nagyon összekevert. :o)

Attilajukkaja 2020.03.01. 17:32:23

@TarzanBorz:
"mindez nem ad 100%-os védelmet, de legalább amit tehet az ember, azt megteszi, hátha segít."
Ez egy szimpatikus gondolat!
De biztos, hogy a liszt, pacalkonzerv felvásárlása erre a legjobb megoldás?
Nyilván nem. A higiénia és a pánik elkerülése számomra fontosabb reakció, mint a mostani hiszti.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 17:38:51

@TarzanBorz: Na ez az. Fosszák ki a gyógyszertárat, készüljenek ésszel! Élelmiszert meg úgy vásároljanak, hogy a lehető legtáplálóbb legyen. Vegyenek szárazkolbászt, szalonnát is! Hónapokig eláll. Vegyenek répát, káposztát, jégcsapretket, feketeretket, karfiolt, sót, aztán savanyítsák meg! Ez a hűtőben őszig is kitart. Vegyék a nyolctojásos tésztákat, mert táplálóbbak! Halmozzanak fel savanyúságokból is!
Na de nem ezt látom. Beteg embert, meg kisgyereket ugyan ne akarjanak kizárólag kenyérrel, babbal, meg készétel konzervvel etetni, mert felfordulnak.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 17:41:33

@Attilajukkaja: Nem ismerek ilyen nagykert, de kínait biztos találnék a Kőbányai úton. Az más kérdés, hogy egyszeri vásárlót kiszolgálnak -e. Valószínűleg nem.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.01. 17:43:53

@Attilajukkaja: pedig nem árt a sok dugás közt azért néha enni is amíg van mit.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.01. 17:48:17

@Gyalogrépa: csülkös pacal, de a csülök külön fel van tüntetve rajta. Simán a csíkokra vágott bőrrel váltják ki benne a pacalt.

kéki béla 2020.03.01. 18:01:44

@pametno: mitől rettegsz, ki bántott?

TarzanBorz 2020.03.01. 18:18:08

@Gyalogrépa: "Beteg embert, meg kisgyereket ugyan ne akarjanak kizárólag kenyérrel, babbal, meg készétel konzervvel etetni, mert felfordulnak."
Nyilván te már csak tudod, hogy akik az üres polcokat okozták, azok kizárólag ezt akarnak enni. Hja, meg aki eddig nem savanyított, az majd most gyorsan megtanul. Iszom szavaid, mondjad csak tovább ezeket az okosságokat....

kéki béla 2020.03.01. 19:02:59

@TarzanBorz: csak remélni tudom, hogy nem vagy ennyire buta...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 19:41:27

@TarzanBorz:
"Nyilván te már csak tudod, hogy akik az üres polcokat okozták, azok kizárólag ezt akarnak enni."
Ilyet nem mondtam, legfeljebb te gondolod ezt. Úgy látom, hogy a kritikáid nincsenek összefüggésben azokkal, amikre mondod. Ha azt mondom, kék az ég, te rávágod, hogy de az alma piros, milyen hülye vagyok. De ezek hogyan függenek össze a fejedben, illetve hogyan következnek egymásból? Ferdítesz, összemosol, csúsztatsz. Moss le érvekkel a placcról, de ne beszélj összevissza.

_Wasp_ 2020.03.01. 19:49:26

@TarzanBorz: pontosan az általad említett megfontolásból táraztam be élelmiszerből, és más tartós, de szükséges fogyasztási cikkekből. 4 gyerekem van és abból három 10 év alatti. Egy felnőtt simán bírja hetekig kaja nélkül, de egy gyerek nem. Egyébként pedig megengedhetem magamnak a biztonságra törekvést. Mi baj lehet abból, ha többet vásárolok olyanból ami nem romlik meg kb az idők végezetéig sem? Az, hogy egy random, közepesen buta (közepesen okos, ha így jobban tetszik) poszter, akinek másról nem kell gondoskodnia, ostobának tart emiatt, különösebben nem kavar fel. Szíve joga. Nekem meg bevásárolni szívem joga és leszarom, hogy más mit gondol. Másrészt pedig az utolsó nagy éhezés magyarországon nem a jégkorszak idején volt, hanem nem sokkal a világháború után, és én még emlékszem a nagyszüleimre, ők bizony egész életükben be voltak tárazva annyi élelmiszerből, ami elég addig, amíg valamit ki nem találnak.

Zombiapokalipszist vizionálni ostobaság. De az is legalább akkora ostobaság, ha kizárjuk, hogy a szomszédban levő éjjelnappalit biztosan ki fogja nyitni a hatvan felé járó boltosnéni, csak azért, hogy hozzájuss a napi betevő mirelitpizzádhoz, nem pedig kibassza a táblát, hogy ideiglenesen zárva, mivel nem akarja elkapni a rá egyébként veszélyes járványt. Ez nem kizárható, és ilyenkor mehetsz a tömegbe bevásárolni, viheted haza a kórságot a gyerekeidnek, szüleidnek stb. Tekintve hogy a halálozási arány 70 év fölött 8-15 százalék, ha szüleid meghalnak a járványban (gyerekeid kevésbé fenyegetettek) akkor kérlek olvasd vissza a saját posztodat, és gondolkozz el rajta, hogy biztosan nem tehettél volna többet hogy megóvd őket.

TarzanBorz 2020.03.01. 19:59:41

@Gyalogrépa: Ezt mondtad, visszaidézem, csak hogy emlékezz:
"Beteg embert, meg kisgyereket ugyan ne akarjanak kizárólag kenyérrel, babbal, meg készétel konzervvel etetni, mert felfordulnak."
Ezzel persze nem akartad mondani ugye, hogy akik felvásárolták a készleteket, azok ezt akarnak enni, de hát éppen ezekről írsz, ezeken gúnyolódsz a posztodban, hát hogyan lehet másképp érteni? Egyébként meg ez is egy kibaszott nagy ostobaság, mert kenyéren, babon, meg konzerven eléldegélhetsz hónapokig úgy, hogy még skorbutot sem kapsz. Na itt hagyom abba, homokozzatok csak együtt a kékibélákkal itt és mosolyogjátok meg a sok hülye hörcsögöt szánalmas béna tökök.

Attilajukkaja 2020.03.01. 20:34:35

@eßemfaßom meg áll:
"nem árt a sok dugás közt azért néha enni is amíg van mit."
Enni biztosan lesz mit, a másik dolog meg kinek mennyire fontos vagy elérhető. :o)))

@Gyalogrépa:
"Nem ismerek ilyen nagykert, de kínait biztos találnék a Kőbányai úton"
Én viszonylag gyakran járok arra, de nagykert még nem láttam. Az valami belső ellátó rendszer lehet, ami számunkra nem látható, észlelhető.

@_Wasp_:
"egy random, közepesen buta (közepesen okos, ha így jobban tetszik) poszter, akinek másról nem kell gondoskodnia, ostobának tart emiatt, különösebben nem kavar fel"
Igazad van, egy közepesen buta fali poszter engem sem kavarna fel egy ilyen súlyos járvány közepette. Én a helyedben még napi több órát imádkozással is eltöltenék, mert az a leghatékonyabb módszer - mint tudjuk - a betegségek elkerülésére.

_Wasp_ 2020.03.01. 20:48:08

@Attilajukkaja: "Én a helyedben még napi több órát imádkozással is eltöltenék, mert az a leghatékonyabb módszer - mint tudjuk - a betegségek elkerülésére."

Az imádkozással vélhetőleg arra utalsz, hogy aki vallásos az ostoba, nyilván vajákolással és sámántánccal próbálja kezelni a vakbélgyulladást, vagy valami más ilyesmi, amit picit viccesnek, picit sértésnek szántál, valójában csak szekunder szégyent kelt az olvasókban.

Megértettem azért mit akarsz mondani: én hülye vagyok mert családomra tekintettel már előre felkészülök képességeimhez, anyagi helyzetemhez, belátásomhoz mérten egy olyan szar helyzetre, ami jó eséllyel sose jön el Magyarországon (csak valahol máshol, a baj mindig mással történik ugye), te pedig okos vagy, mert ha bejön a valószínűbb scenario és tényleg nem lesz gáz, kivághatsz teli tüdőből egy szép "Naugye! én megmondtam gyíkok!" felkiáltást, én meg ott állok majd megszégyenülve a feleslegesen előre megvásárolt wc papírral, és tehetetlenül vakarom a fejem, hogy vajon most mihez kezdjek vele....

kéki béla 2020.03.01. 20:52:45

@_Wasp_: na, megint egy náci barom, a fajtársaihoz méltó értelmi képességekkel (gyk: WASP=White, Anglo-Saxon Protestant).

kéki béla 2020.03.01. 20:53:44

@_Wasp_: hogy ő mit gondol, azt nem tudom. Aki valláskárosult, az ostoba.

_Wasp_ 2020.03.01. 20:59:21

@kéki béla: mindenre csak egy magyarázat van, a tied. egészen biztosan vallásos vagyok mert egy gyaloghülye kijelenti a fórumon, egész biztosan egy sértő angol rövidítésből választok nicket, és azért vagyok náci mert vettem egy kis szárazbabot, meg seggtörlőt a zordabb időkre. Más okos következtetésetek van, vagy csak ennyi telt? Ez sértésnek soványka volt...

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.03.01. 21:01:15

“..... Tekintve hogy a halálozási arány 70 év fölött 8-15 százalék,....”

A koronavirus halálozási aránya lényegesen magasabb.

Olaszországban 1000 felett van a megbetegedések száma,
de a lezárt esetek száma csak 79.
Ebből a 79-ből meggyógyult 50,
meghalt 29.
Ez 37%-os mortalitási rátát jelent.

Attilajukkaja 2020.03.01. 21:07:57

@_Wasp_:
"Az imádkozással vélhetőleg arra utalsz, hogy aki vallásos az ostoba"
Látom, nem követed Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának felkent főpapjának útmutatásait: a betegségek legtöbbjét imádkozással kell megelőzni.

"én hülye vagyok mert családomra tekintettel már előre felkészülök képességeimhez, anyagi helyzetemhez, belátásomhoz mérten egy olyan szar helyzetre, ami jó eséllyel sose jön el Magyarországon"
Mivel? Milyen helyzetre? Te tudod erre a választ?
Amúgy WC papírból sosincs elég. :o)))) A posztoló is azt vásárolt!

, nyilván vajákolással és sámántánccal próbálja kezelni a vakbélgyulladást, vagy valami más ilyesmi, amit picit viccesnek, picit sértésnek szántál, valójában csak szekunder szégyent kelt az olvasókban.

Megértettem azért mit akarsz mondani: én hülye vagyok mert családomra tekintettel már előre felkészülök képességeimhez, anyagi helyzetemhez, belátásomhoz mérten egy olyan szar helyzetre, ami jó eséllyel sose jön el Magyarországon (csak valahol máshol, a baj mindig mással történik ugye), te pedig okos vagy, mert ha bejön a valószínűbb scenario és tényleg nem lesz gáz, kivághatsz teli tüdőből egy szép "Naugye! én megmondtam gyíkok!" felkiáltást, én meg ott állok majd megszégyenülve a feleslegesen előre megvásárolt wc papírral, és tehetetlenül vakarom a fejem, hogy vajon most mihez kezdjek vele....

Attilajukkaja 2020.03.01. 21:10:51

@Ráhel a saját lábunkon áll:
"A koronavirus halálozási aránya lényegesen magasabb."
Erre van hivatalos forrásod??????

_Wasp_ 2020.03.01. 21:13:36

@Ráhel a saját lábunkon áll: a hetven feletti korosztály fenyegetettségét világszintű statisztikákból vettem, amit te mondasz az egy nagyon csalóka szám, szó sincs ilyen arányokról. Ha ez igaz lenne az bizony "zombiapokalipszis" lenne, de erről szerencsére szó sincs.

Az emberek többségén szinte tünetmentesen megy át a betegség, ezért azok kerülnek regisztrációra akik a súlyosabb esetek voltak, nyilván köztük a mortalitás magasabb. Másrészt pedig ezer fő az nagyon kis minta, könnyen lehet, hogy olyan közösségről volt szó ami kevésbé ellenálló a tüdőgyulladásnak vagy ilyesmi, szóval a nagyobb képet kell nézni.

Az tényleg para lenne ha a az nCov kisöccse a SARS-Cov, vagy a MERS-Cov lappangási ideje lenne ilyen brutál hosszú, mert akkor tényleg be lennék szarva és szegelném be az ablakokat láncolnám be az ajtókat, hogy a szárazbabkonzervemből és wc papíromból csak a családomnak jusson.

_Wasp_ 2020.03.01. 21:17:35

@Attilajukkaja: "én hülye vagyok mert családomra tekintettel már előre felkészülök képességeimhez, anyagi helyzetemhez, belátásomhoz mérten egy olyan szar helyzetre, ami jó eséllyel sose jön el Magyarországon"
Mivel? Milyen helyzetre? Te tudod erre a választ?

Köszönöm kérdésed, de már leírtam: arra a helyzetre, "mikor a boltos ki se nyit" hogy Faludyt idézzem, vagy arra a helyzetre, amikor nem akarok boltba menni, vagy arra a helyzetre, amikor azt mondja a rendőrség, hogy ne menjek az utcára mert most nem szabad. Az indokaimat is elmondtam: meg kell óvnom a családomat, gyerekeimet, szüleimet, illetve nagyban javíthatja a családom túlélési esélyeit ha az nCov elleni antivirális készítmények tesztje UTÁN kapjuk el a megbetegedést. Te meg azt csinálsz amit akarsz, nem érzem rosszul magam attól, hogy hülyeségnek gondolod amit csinálok.

kvadrillio 2020.03.01. 21:19:27

háááááá..ez a gyalogkakukk vagy répa, lehet, ogy jól tud gyalogolni de esze nem sok van !
Információs társadalomban élünk és ezért direktben megcsodálhattuk, ---juk, mit szenvednek a kínaiak ettől a csodás 21. századi pestisjárványtól, amit most koronavírusnak hívnak.
Ha ez a répa látna is, akkor megijedne ettől a járványtól, legalább annyira mint az emberek.
Az emberek életösztöne ilyen esetnél bezonyhogy beindul és elkezd vásárolni ( akár háború esetén, akár 56-os forr....adalom esetén.....stb...), mert életben szeretne maradni.De az is lehet, hogy tanultabb, olvasottabb a mai emberiség a fentiekből is !!!...mint a blogíró répácska ! :)))))

jahhh és a lisztbúl sok minden készíthető ... még palacsinta is !
paradicsomból pedig paradicsomleves, szósz, paradisomos tészta ...pl.....

várjuk ki, hogy ennek a rémálomnak mi lesz a vége..
Sokaknak HALÁL.

tehát....nem babra megy a játék...

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.03.01. 21:24:57

@Attilajukkaja:
Persze, amit leírtam, az hivatalos:
Olaszországban 50 gyógyultra jut 29 halott (szombati adat), ez 37%-os halálozási arány.
Illetve most már 34 a halottak száma.

A halottak számát nem a megbetegedésekhez kell viszonyítani, hanem a LEZÁRT ESETEK számához (gyógyult és meghalt).

Világszerte 85 000 a megbetegedések száma (ebből közel 80 000 Kínából),
a gyógyultak száma 40 000 körül,
a halottak száma kábé 3000.

Tehát a 43 000 lezárt esetből 3000 halott,
ez 7%-os halálozási arány (és nemcsak a 70 év felettiekre!), de én a kínai statisztikának nem hiszek.

Attilajukkaja 2020.03.01. 21:25:57

@_Wasp_:
" már leírtam: arra a helyzetre, "mikor a boltos ki se nyit" hogy Faludyt idézzem, vagy arra a helyzetre, amikor nem akarok boltba menni"
Úgyis elmész a boltba. Ha az egyik nem nyit ki, elmész a másikba. De felőlem annyi szárazbabot meg lisztet spájzolsz be, amennyit csak bírsz, csak nehogy azt hidd, hogy ez majd megvéd titeket az influenzától.

"meg kell óvnom a családomat, gyerekeimet, szüleimet, illetve nagyban javíthatja a családom túlélési esélyeit ha az nCov elleni antivirális készítmények tesztje UTÁN kapjuk el a megbetegedést."
Jól van, most meg vagy általam is dicsérve! Tök jó terv a világvégére! :o)))

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.03.01. 21:36:53

@_Wasp_: “.. Zombiapokalipszist vizionálni ostobaság...”

Nem feltétlen.

Amit látunk és amit beadnak nekünk,
az nem korrelál egymással:

Orvosokat látunk szkafanderben...
a katonaság kivonul és városokat zár le...
Tenerifén találnak egy koronavirusos esetet, és hermetikusan lezárnak egy 1000 fős szállodát...

Ez azért nem csak egy kibaszott influenza.

Alick 2020.03.01. 21:37:49

@Ráhel a saját lábunkon áll: Kínában is magas mortalitással indultak (az elején sokan későn kaptak kezelést), de az arány globálisan beállt 7 % körülire:

gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Attilajukkaja 2020.03.01. 21:41:16

@Ráhel a saját lábunkon áll:
Köszönöm a linket, onnan idézek:
"szombat éjfélig valamivel több, mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban."
"Már több mint 40 ezren felgyógyultak Kínában a koronavírus okozta fertőző betegségből a kínai egészségügyi hatóság beszámolója szerint"
"Az új koronavírussal megfertőződöttek száma Olaszországban vasárnap már átlépte az 1600-t, a betegek közül 34-en haltak meg."
Ez vajon mennyivel több, mint egy átlagos influenza áldozatainak száma? És hol van ez a 7%-tól?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 21:42:04

@_Wasp_: Nem a felkészüléssel van gond, hanem azzal, ha valaki ezt gondolkodás és tervezés nélkül teszi. Pl.: bevásárol tíz kiló cukrot, de WC papírt nem, viszont huzamosabb ideig nem akar kimozdulni otthonról.

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.03.01. 21:44:59

@Attilajukkaja: a halottak számát nem a megbetegedések számához kell viszonyítani, hanem a lezárt esetek számához (meggyógyult ÉS meghalt).

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.01. 21:45:26

@kvadrillio: Megijedtem, lenyugodtam, tájékozódtam, gondolkodtam, cselekedtem. Megijedni, majd cselekedni kevés.

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.03.01. 21:49:26

@Attilajukkaja:
Ha elfogadjuk a kínai statisztikát (én nem igazán),
akkor világszerte a 40000-re gyógyultra jut kábé 3000 halott.
Ez ugye 7%-os halálozási aràny,
az influenzáé 0,1% körüli.

Ez kèt nagyságrend különbséget jelent.

Luighi 2020.03.01. 21:54:18

Én csak azé' vettem a cuccokat mázsaszám, hogy o1G és lölönek ne jusson!
(Na jó kamuztam fentebb, mert még nem táraztam be, de fenti okból akármikor indokolt lehetne!) :-D

Attilajukkaja 2020.03.01. 21:55:06

@Ráhel a saját lábunkon áll:
"a halottak számát nem a megbetegedések számához kell viszonyítani, hanem a lezárt esetek számához (meggyógyult ÉS meghalt)."
Csak azt tudjuk, hogy a mai napig hányan gyógyultak fel és hányan haltak meg az ismert 87,5 ezer fertőzöttből. És mi a helyzet a többi influenzás megbetegedéssel? Ott mi az arány mondjuk Magyarországon?

Attilajukkaja 2020.03.01. 21:57:14

@Ráhel a saját lábunkon áll:
"az influenzáé 0,1% körüli."
Hivatkozás?

_Wasp_ 2020.03.01. 21:59:28

@Attilajukkaja:

"Úgyis elmész a boltba. Ha az egyik nem nyit ki, elmész a másikba. De felőlem annyi szárazbabot meg lisztet spájzolsz be, amennyit csak bírsz, csak nehogy azt hidd, hogy ez majd megvéd titeket az influenzától."

Az véd meg minket, ha egyáltalán nem megyek emberek közé. Nem hívok vendégeket, nem megyek tömegbe, ha mégis megyek, ügyelek a személyes higiéniára, stb. Ha erre egyáltalán belátásom szerint szükség lesz. Ha nem lesz, akkor boldogan élünk tovább.

""meg kell óvnom a családomat, gyerekeimet, szüleimet, illetve nagyban javíthatja a családom túlélési esélyeit ha az nCov elleni antivirális készítmények tesztje UTÁN kapjuk el a megbetegedést."
Jól van, most meg vagy általam is dicsérve! Tök jó terv a világvégére! :o)))""

köszönöm, a dicséreted nagyon fontos számomra. Lehet nem vagy teljesen képben: az emberkisérletek áprilisban indulnak. Kiértékelés kb május akárhogy is igyekeznek. Sorozatgyártás, ellátási problémák stb., nagyjából egybeeshet a járvány egy csúcspontjával (bár állítólag a melegebb idő talán kisöpri, legyen úgy) Könnyen megtörténhet viszont, hogy abban a pillanatban, amikor kijön, rengetegen akarnák megkapni a vakcinát, csak a legsúlyosabb eseteknek, vagy a legszerencsésebbeknek jut.

Én nem bánnám, ha nem szorulnánk idén őszig-télig a vakcinára. Addigra kiforr az alkalmazásának a gyakorlata, a sorozatgyártás, a tüdőgyulladás kezelésének a legjobb módja stb. Szóval nem az a célom hogy örökre elkerüljem ezt a járványt, sajnos szerintem nem is lehet, könnyen előfordulhat, hogy velünk marad örökre, mint az influenza. Azt akarom, hogy amikor elkapjuk legyen gyógyszer, legyen ellátás a kórházban, legyen a kezelésnek megbízható protokollja és felteszem, hogy erre nem a betegek számának a robbanása idején lenne a legalkalmasabb pillanat. Ha ez annyiba kerül, hogy megveszek pár guriga felesleges vécépapírt, ám legyen. (még mielőtt valaki vallásosfidesznácihülyének néz ismét, nem csak azt szereztem be, hanem végiggondolva a dolgokat, mindent ami megfelelően tartós, és fedezi jópár hétig a makrótápanyagokat, vitaminokat stb)

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.03.01. 22:01:08

@Attilajukkaja: orvos vagyok bazmeg, én vagyok a hivatkozás.

_Wasp_ 2020.03.01. 22:12:04

@Ráhel a saját lábunkon áll: egyetértünk, nem csak egy sima influenza, több mint egy nagyságrenddel nagyobb a mortalitás (közel kettővel!!!) és még a fertőzőképessége is nagyobb (én olyan 1.5x-ös fertőzőképességről olvastam), továbbá gusztustalanul sokáig tud lappangani, vagy teljesen tünetmentesen fertőzni, gyakorlatilag kordában tartás szempontjából teljes rémálom. Ezért van ok aggódni, de sajnos úgy gondolom, teljesen lekéstünk a kordában tartásról, nem lehet visszagyömöszölni a szellemet a palackba, szóval az majdhogynem elkerülhetetlen mai civilizációs körülmények között, hogy jó eséllyel el ne kapjuk. Persze, lehet itt poénkodni azon, hogy minek aggódni, a pestisjárványok idején is tartottak sokan nagy bulikat, sőt mi több, túl is élték azokat, itt is az emberek nagy része túl fogja élni és a világ megy tovább. Na nem mindenkinek, de a többségnek.

Attilajukkaja 2020.03.01. 22:13:42

@_Wasp_:
"Az véd meg minket, ha egyáltalán nem megyek emberek közé."
Ezt csak valami drasztikus kormányrendelet alapján tudom elképzelni, ... amit viszont nem igazán tudok elképzelni.

"Lehet nem vagy teljesen képben: az emberkisérletek áprilisban indulnak. Kiértékelés kb május akárhogy is igyekeznek."
Az nagyon gyors lenne! Nem nagyon hiszek benne, de nem bánnám.

"Könnyen megtörténhet viszont, hogy abban a pillanatban, amikor kijön, rengetegen akarnák megkapni a vakcinát, csak a legsúlyosabb eseteknek, vagy a legszerencsésebbeknek jut."
Tényleg megtörténhet.

"nem az a célom hogy örökre elkerüljem ezt a járványt, sajnos szerintem nem is lehet, könnyen előfordulhat, hogy velünk marad örökre, mint az influenza."
Én biztos vagyok benne. A vírusok már csak ilyenek.

"Azt akarom, hogy amikor elkapjuk legyen gyógyszer, legyen ellátás a kórházban"
És addig nem mész utcára, dolgozni, nem engeded a gyerekeidet iskolába?
Megteheted? Mert én nem. De ha megtehetném, akkor se tenném!

"Ha ez annyiba kerül, hogy megveszek pár guriga felesleges vécépapírt, ám legyen."
Mint mondtam, a WC papír sohasem felesleges, bármilyen szar is a helyzet. De én akkor sem veszek többet, mint amennyit egy-másfél hónap alatt elhasználunk. Eddig is azt tettem, ezután is ezt fogom.

"még mielőtt valaki vallásosfidesznácihülyének néz ismét"
Nem értem, ezt miért írod nekem, mert eddig sem mondtam semmi ilyesmit, ezután sem fogok. Ha nem inged, miért veszed magadra?

Attilajukkaja 2020.03.01. 22:20:30

@_Wasp_:
Köszönöm a hivatkozást. Látom, hogy a számok nagyon ingadoznak a SARS, a koronavírus és az ismert influenzabetegségek összehasonlításában. Igaz, a koronavírusos fertőzéseknek még nagyon az elején vagyunk, de értem már, miért ijedtél meg ennyire.
Szerintem vegyél még több WC papírt!!!!

Attilajukkaja 2020.03.01. 22:23:06

@Ráhel a saját lábunkon áll:
"orvos vagyok bazmeg, én vagyok a hivatkozás."
Felesleges a csúnya beszéd. Hogy orvos vagy, még semmit nem jelent.

_Wasp_ 2020.03.01. 22:30:23

@Attilajukkaja: ""Azt akarom, hogy amikor elkapjuk legyen gyógyszer, legyen ellátás a kórházban"
És addig nem mész utcára, dolgozni, nem engeded a gyerekeidet iskolába?
Megteheted? Mert én nem. De ha megtehetném, akkor se tenném!"

én szerencsés helyzetben vagyok, megtehetem. sőt, ha szükségesnek vélem meg is teszem. De ehhez először akarom látni a magyarországi egészségügy felkészültségét, a járvány reagálását a melegebb időre, az új antivirális szerek hatékonyságát stb. Amíg Magyarországon csak párezer fertőzött ember van (szerintem most nincs több, mint néhány tucat), nincs nagy para. Akkor sincs ha két nagyságrendet emelkedik a számuk, párezer ember egy 10milliós országban semmi, párezerből nagyon max meghal 100-as nagyságrend. Ez tényleg "semmiség". De ha ugrunk még két nagyságrendet, akkor van ok az aggodalomra, minden nagyobb településen lesznek beteg emberek, és ekkor szüleimnek javaslom, hogy maradjanak otthon, ne menjenek közösségbe, sőt én és feleségem is óvatosnak kell lennünk 40 és 50 között félúton, szóval könnyen lehet hogy hosszú otthoni pihenés lesz belőle. De ennek csak nagyon kis esélyét látom.

Viszont ha mégis megtörténik, akkor a járványok sajátosságai miatt robbanásszerűen fog megtörténni, és bizony az emberek nagytöbbsége majd akkor pánikol, akkor kapkod, hogy mi a francot csináljon, amikor vegyvédelmi ruhás orvosok és katonák mászkálnak az utcán.

Attilajukkaja 2020.03.01. 22:39:16

@_Wasp_:
"én szerencsés helyzetben vagyok, megtehetem. sőt, ha szükségesnek vélem meg is teszem."
Tényleg szerencsés vagy, és jól teszed, ha járványok idején nem teszed ki a lábad otthonról.

"De ehhez először akarom látni a magyarországi egészségügy felkészültségét, a járvány reagálását a melegebb időre, az új antivirális szerek hatékonyságát stb."
Akkor tényleg jó sok szárazbabra lesz szükséged, mert lehet, hogy a vírus már itt van! Csak még nem tudunk róla.

"párezer ember egy 10milliós országban semmi, párezerből nagyon max meghal 100-as nagyságrend."
Egyetértek! Ennyien és még többen a "sima" influenzába is belehalnak évente.

"ha ugrunk még két nagyságrendet, akkor van ok az aggodalomra"
Akkor igen.

"De ennek csak nagyon kis esélyét látom."
Én is. :o)

"az emberek nagytöbbsége majd akkor pánikol, akkor kapkod, hogy mi a francot csináljon, amikor vegyvédelmi ruhás orvosok és katonák mászkálnak az utcán."
Akkor sem a 20 kiló liszt vagy cukor fog megmenteni. Azt tesszük majd, amit mondanak a szakemberek.

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.03.01. 22:51:49

@Attilajukkaja:
“.... Azt tesszük majd, amit mondanak a szakemberek...”

Elfogyott a patikákban a szájmaszk.

Erre az M1- en nyilatkozik egy virológus, hogy tulajdonképpen a szájmaszk az nem használ semmit, sőt, inkább káros,
mivel azon csak felszaporodhatnak a vírusok.
És még a gyógyszerész anyósom is beveszi ezt a dumát...

Az ember jobb, ha elsősorban magára számít.

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.03.01. 22:55:28

Egyébként először a gyógyszerek fognak elfogyni.

A legtöbb generikum alapanyaga Kínából származik, ha a kínai export leáll,
akkor mindenki rácuppan az origonális gyógyszerekre, nyilván ezekből nem tudnak majd eleget gyártani.

Úgyhogy nem a szárazbabbal,
hanem az állandóan szedett gyógyszerekkel kell kezdeni a nagybevásárlást.

élhetetlen 2020.03.01. 23:35:47

@Attilajukkaja: “De egy jó pacal konzervből? Tényleg finom?”. Majdnem minden konzerv készételt lehet turbózni ízlés szerint. Ha én főzöm a pacalt, akkor is sok majorannával készítem, és tejföllel, egy kevés liszttel behabarom. Ez vár a konzervre is, fél tenyérnyi majoranna, laza habarás, és ehető. De mindenki azt ad hozzá, amit szeret, viszont 10 perc alatt elkészül. A volt párom a konzerv székelykáposzta alá szokott füstölt szalonna darabkákat sütni, és tálaláskor egy kanál tejföl. Ha zárlat lenne, nekem a tejföl hiányozna, az nem betárazható.

duplasuzy 2020.03.02. 00:06:00

Ha karantén van, akkor a boltos kinyithatja a boltot? Vagy a zárt boltból fognak a pánikmentesek vásárolni?

élhetetlen 2020.03.02. 00:16:09

@Gyalogrépa: @eßemfaßom meg áll: bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004003165207 Az az 5 % azért harminc, aztán a lecsó, lé, stb. És én nem értem, hogy aki megeszi a marhagyomrot, annak mi baja a sertésbőrkével. Van ismerősöm, aki belefőzi a sertéslábat a kocsonyába, aztán kidobja, én meg csak lábból főzöm, igaz, elbabrálok a kicsontozással, de én a cubákot, bőrt szeretem. Ők nem esznek pacalt sem. És?

élhetetlen 2020.03.02. 00:30:08

@Gyalogrépa: “ne akarjanak kizárólag kenyérrel, babbal, meg készétel konzervvel etetni”.Vannak még konzervek, amik jók. Vészhelyzet nélkül is van egy jó adag paradicsomos makrélám, tőkehalmájam, stb. itthon, és ha a készlet három db. alá csökken, akkor feltöltöm. Mert szeretem, és nem megyek el a tengerre halászni, hogy magamnak készítsem el. Nem kell ez a konzerv utálat sem.

élhetetlen 2020.03.02. 00:58:03

@Attilajukkaja: “Azt tesszük majd, amit mondanak a szakemberek.”. Ja, megvárjuk, míg jön az sms, hogy “üljenek át egy másik kocsiba”.

élhetetlen 2020.03.02. 01:06:44

@Gyalogrépa: “bevásárol tíz kiló cukrot, de WC papírt nem”. Most egy kicsit durván. A szart le lehet mosni, ha van víz, de megenni nem lehet. (Ha már víz sincs, akkor már tényleg baj van).

kárárámaispj 2020.03.02. 01:11:51

Öröm nézni, hogy mennyire kemény és rettenthetetlen ballibák gyűltek itt össze. Jöhet nekik világvége, meg koronavírus, szarnak bele.
Igaz, hogy egy darab magányos öregembert már vagy 8 éve emlegetnek, aki sósavat emlegetett, és ezzel félelemben tartott párezer forradalmárt...

A sok hülye valószínűleg nem a világvégére készül, és azért visz haza tartós élelmiszert, hanem esetleg nem akar sorban állni, meg vírusos emberek között lenni amikor ideér ez a szar?

@Attilajukkaja:
""Az véd meg minket, ha egyáltalán nem megyek emberek közé."
Ezt csak valami drasztikus kormányrendelet alapján tudom elképzelni, ... amit viszont nem igazán tudok elképzelni."
Mit tudsz csak drasztikus kormányrendelet alapján elképzelni? Hogy valaki nem megy emberek közé? Bravó. Szarni tudsz egyedül, vagy ahhoz is kormányrendeletek kellenek?

hatterzaj 2020.03.02. 05:11:50

@Gyalogrépa: Neked ez a WC-papír nagyon berögzült dolog lehet. Pedig elég sok helyen építenek a budi mellé bidét és mossák a hátsójukat, nem papírral kenegetik. Tehát ha nem zárják el a vezetékes vizet, nem vásárolnak ilyesmit.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.02. 06:05:44

@élhetetlen: Csak ha már pacal van a konzervre írva, legyen már benne több.
Szoktam UHT tejszínből tejfölt/joghurtot készíteni élőflórás yoghurt hozzáadásával. Az Activiában élő kultúra egy hónappal a szavatossági idő lejárta után is működik. Az UHT tejszín meg elég sokáig eláll, a kész tejföl/joghurt meg még további másfél hétig. összekeverem a tejszínt a johurttal, 42 fokon tartom 8 órát, aztén a hűtőben még három napig hagyom érni. Nekem jobban ízlik, mint bármely bolti.
Konzerv utálat? Jelenleg vagy 25 halkonzervem van itthon. Szardínia és szardella. A makrélát is szeretem, de a paradicsomos nem az én világom. A tőkehalmájat szintén nem nekem gyártják, de legalább több marad neked. Nekem a készételkonzervekkel van problémám.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.02. 06:14:15

@hatterzaj: Én is támogatom, de a legtöbb WC helyiségbe nem fér be két fajansz. Fürdőszobába viszont nem raknék WC-t, bidét, vagy nem költöznék szívesen ilyen helyre. Ha a WC mellé befér a bidé, akkor jöhet.

Pierr Kardán 2020.03.02. 08:25:27

Bocsánat, de azért pontosítsuk a "konzerv felvásárlás" ismérveit. Pesten pár beijedt állampolgár megvett pár raklap konzervet, de ez nem azt jelenti, hogy a jelenség általános.

Ez a kép tegnap délután készült egy Fejér megyei község CBA boltjában, konzerv van dögivel, arrafelé normálisabban gondolkodó emberek élnek, nem vásárolnak fel minden kutyagumit :-))

kepkuldes.com/image/3PAIkm

A patika be volt zárva, a vitamin készleteket nem tudtam felmérni.

Benikuty 2020.03.02. 08:51:54

@Pierr Kardán: Itt is tele a spar, meg minden multi.

Boar. 2020.03.02. 09:35:38

@élhetetlen: Aki a pacalba tejfölt tesz meg behabarja liszttel, azt hatóságilag kéne leüttetni mint a takonykóros lovat...

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.02. 10:24:27

@Gyalogrépa: "bevásárol tíz kiló cukrot, de WC papírt nem" Mondjuk nekem pl budipapírból standard körülmények nözött is van 100+ tekercs a raktárban mert azt akkor veszem amikor akciós nem akkor amikor itt a világvége, meg nem romlik, a moly/zsizsik nem költözik bele, a szavatossága nem jár le.

Szóval ha engem látnál a boltban 20kiló liszttel de budipapír nélkül, akkor téves következtetést vonnál le belőle.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.02. 10:32:26

@élhetetlen: ennél igen de ebben is malacbőr a nagyobbik fele. Nekem semmi bajom a serésbőrrel csak ha pacalt veszek akkor az legyen pacalból. Mondjuk a lecsót se értem a pacalpörköltben.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.02. 10:33:48

@Boar.: legtöbbször nem értünk egyet, de itt 100% az egyezés.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.02. 10:34:36

@kárárámaispj: nem hiszem, hogy ballibnek kell lenni ahhoz, hogy valakinek működjön az agya.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.03.02. 10:38:14

bp-től 100km megyeszékhely, tesco, aldi, penny, lidl, interspár púposan van kajával. A teszkoban volt egy raklap cukor elkapkodva, de az épp akcós volt.

morph on deer 2020.03.02. 10:42:41

Azért nem értem, hogy a legfontosabbat senki még csak nem is említi!
Hát hiába beszél nektek Kásler apánk?!
Áámberek!

Hát hol marad a tízparancsolat?
Minket kizárólag az gyógyíthat meg, ha kell valami egyáltalán, mert minket megvéd a szögesdrótkerítés!
Ide bezzeg be nem teszi a lábát egyetlen koronavírus sem, de nem ám!

Már a tranzit zónát is lezártuk, nehogy a koronavírusnak esélye lehessen magát menedékkérőnek álcázva besurranni!
Mert itt akkora éberség van elvtársak, hogy sokkal nagyobb már nem is igen lehetne!
Meg különben is: ha baj lenne, mindenki “üljön át egy másik autóba” és kész!
Rajtunk ugyan nem fog ki egy sorisista koronavírus se, de nem ám!
———-
Egyébként “védőmaszkokról, védőruházatról és fertőtlenítő szerekről a kórházak kötelesek gondoskodni“!
(Érdekes módon a vécépapír szóba se került.)

A kórházak többségének nincs pénze, tehát fedezet nélküli megrendelésekre kényszerülnek. Ráadásul azoktól a beszállítóktól, akiknek már hónapok óta nem tudnak fizetni, és akiktől a kormány 20%-os engedményt akar kizsarolni, ha egyáltalán a 80%-át a szerződések alapján jogos követelésüket szeretnék megkapni..!
Na most ugyanők tegyenek szívességet, a saját zsebükből finanszírozzák már a kormány járványügyi intézkedését!, mert csak..!

A házorvosok ugyancsak kötelesek saját maguk, saját zsebből gondoskodni mindenről, mert pártunk és kormányunk mindent megtesz, hogy az állampolgárait megvédje...
Jaj.
Ha aggig nem találkoznánk: mindenki nyugodjon békében!

Attilajukkaja 2020.03.02. 11:48:58

@Ráhel a saját lábunkon áll:
"Elfogyott a patikákban a szájmaszk."
Szerintem, ha megbetegszel, úgyis elkülönítenek. Amúgy a szájmaszk nem sokat ér, ha egészséges vagy.

"Erre az M1- en nyilatkozik egy virológus, hogy tulajdonképpen a szájmaszk az nem használ semmit"
Én is így tudom. Hacsak nem egy speciális maszkról van szó, amelyik minden oldalról hermetikusan zár.

"Az ember jobb, ha elsősorban magára számít."
Akkor tényleg zárkózz be és ki se lépj a lakásodból/házadból, amíg a világon az utolsó koronavírus nem tűnik el. És vegyél előtte rengeteg szárazbabot és WC papírt!

Attilajukkaja 2020.03.02. 11:57:59

@élhetetlen:
"Majdnem minden konzerv készételt lehet turbózni ízlés szerint."
Nyilván, de akkor arra is fel kell készülni.

"mindenki azt ad hozzá, amit szeret, viszont 10 perc alatt elkészül."
Ha hetekre be vagy zárva, szerinted a főzési idő lesz a legnagyobb gondod?
Imádom, az ilyen apokalipszist vizionáló forgatókönyveket! :o))))

@kárárámaispj:
"Mit tudsz csak drasztikus kormányrendelet alapján elképzelni?"
Hogy hetekig, hónapokig ki sem léphetek a lakásomból. Mi mást?

"Szarni tudsz egyedül, vagy ahhoz is kormányrendeletek kellenek?"
Felesleges ez a csípőből gyorslövő gusztustalan stílus!!!! Próbálj meg normális hangon kommunikálni, különben nem válaszolok.

Attilajukkaja 2020.03.02. 12:01:26

@morph on deer:
"Hát hiába beszél nektek Kásler apánk?!"
Én már a legelején megemlítettem, hogy imádkozással megelőzhető a fertőzés, kérlek alássan. Ezért sem értem ezt a pánikhangulatot, hiszen kormányunk és pártunk a koronavírustól is megvédi a magyar nemzetet. Én ezért nem raktározok be 20 kiló lisztet és szárazbabot előre.

_Wasp_ 2020.03.02. 14:11:12

"az emberek nagytöbbsége majd akkor pánikol, akkor kapkod, hogy mi a francot csináljon, amikor vegyvédelmi ruhás orvosok és katonák mászkálnak az utcán."
Akkor sem a 20 kiló liszt vagy cukor fog megmenteni.

Amikor elkezdtem az egyetemet 28 voltam, kollégáimtól megkaptam, hogy mire mész azzal hogy elvégzed? mire befejezel és leszakvizsgázol közel negyven leszel. Én akkor azt válaszoltam, hogy szerinted mennyi leszek akkor, ha nem fejezem be? Pont ugyanannyi.

Egy kellemetlen helyzetben a különbség közted meg köztem az, hogy én (és családom ideértve természetesen) nem szorulok rá egykét hónapig arra, hogy bárki segítsen rajtam, mindenben önellátó tudok lenni. Te a poszt alapján feltehetően nem vagy ilyen szerencsés helyzetben. Természetesen olyan katasztrófahelyzet, ami egy hónapnyi, vagy hosszabb elzártságot követelne meg, valószínűtlen. Kettőnk közt a különbség az, hogy te a valószínűtlen eseményt sokkal kellemetlenebbnek fogod megélni (ha egyáltalán ez a jó szó rá), én pedig feleslegesen költöttem el olyan pénzt amire nincs feltétlen szükségem, olyan dolgokra amikre nincs feltétlenül szükségem (viszont idővel el fogom őket mindenképpen használni)

Szóval az, hogy mi segít és mi nem, te a billentyűzet elől nem tudod eldönteni, viszont azt hiszem abban értelmes emberek között nem lehet vita, hogy ártani nekem semmiképpen nem fog ha nálad jobban megpróbálok felkészülni.

(valószínűtlen események: azért ugye valamiféle biztosításod van? pedig az nem óv meg a balesetektől....)

élhetetlen 2020.03.02. 17:07:09

@Gyalogrépa: “ha már pacal van a konzervre írva, legyen már benne több”, Legyen, nem tiltakozom. De így is össze lehet hozni belőle egy vacsorát. Az UHT tejet nem tudom meginni, forralt tej íze van, és ez már gyerekkoromban sem ment, tehát a UHT tejszínnek a közelébe sem mentem soha. (ez nem beszólás, volt ismerősöm, akinek a lánya csak az UHT tejet itta meg, ízlések, és pofonok). “Nekem a készételkonzervekkel van problémám.”. Nekem nincs. Jellemzően Balatonon, mikor megunom a büfé választékát, veszek egy lángost, elkenek rajta pár kanál konzerv pacalpörköltöt, egy kis tejfölt, és kész a vacsi.

élhetetlen 2020.03.02. 17:21:58

@Boar.: “azt hatóságilag kéne leüttetni “Érdekes meglátás. Borjú paprikást sem szabad főzni, csak borjúpörköltet? De szigorú vagy! Mindenkinek a te ízlésed szerint kötelező főzni? Azt hiszem, téged kéne leüttetni ezzel a hozzáállással. Én ehessem azt, és úgy, ahogy én szeretem. @eßemfaßom meg áll: Ha ez rám vonatkozott: “de itt 100% az egyezés”, akkor neked is szól a válasz.

élhetetlen 2020.03.02. 17:49:42

@Attilajukkaja: “Ha hetekre be vagy zárva, szerinted a főzési idő lesz a legnagyobb gondod?“. Nem, a főzési idő csak normál hétköznapokra vonatkozó megjegyzés volt, azaz, csak egy tény. Ha be lennék zárva, akkor a nyers pacal tárolása lenne gond, nem a főzési ideje. Csak egy 120 literes fagyóm van, (ami csak 115 literes, mert energia takarékos), amiben még benne van hat doboz füge, és pár kiló spárga, sok fehér és sárgarépa, sült kacsa comb, stb. A konzerv meg eláll a polcon. “Nyilván, de akkor arra is fel kell készülni”. Nekem nem. A húsz dekás nescafés üvegekben állnak az általam megmosott, megszárított fűszereim, bazsalikom, majoranna, őrölt rozmaring, tárkony, stb. “Imádom, az ilyen apokalipszist vizionáló forgatókönyveket! :o))))“. Képzeld el, semmit nem vettem a világvégére tekintettel, csak te szálltál el egy kicsit.

Boar. 2020.03.02. 18:16:48

@élhetetlen: Nem az "én ízlésem" szerint kell főzni mindenkinek de rajtad kívül még nem találkoztam olyan tökéletlennel aki tejfelezi és liszttel habarja a pacalt.
A borjúpaprikás más tészta, nem lehet sokáig főzni mert szétesik a gyönge hús és igazán vastag szaft sincs miből képződjön, oda nem árt egy kis sűrítés.

élhetetlen 2020.03.02. 18:29:33

@Gyalogrépa: “Én is támogatom, de a legtöbb WC helyiségbe nem fér be két fajansz.”. Talán nézd meg az interneten a handy bide-t. Max 10 cm-re áll ki a faltól, ez minden wc-be befér, és a wc-n ülve lemoshatod, amit kell. Nekem mázlim volt, mert ott jön fel az egyik hidegvíz, tehát csak egy hegeszteni tudó művész kellett, aki csinált egy lecsatlakozást, és egy méter falon kívüli cső. Ha érdekel, küldj egy email címet a blogomra, és akkor küldök képet a saját wc-mről, mert kommentben nem lehet, sem az üzenet küldésben.

élhetetlen 2020.03.02. 18:47:31

@Boar.: A tökéletlen te vagy, aki, ha még nem találkozott valamivel, akkor kiakad. Ez nem sűrítés és főzésidő kérdése, van, aki a pörköltet nem bírja, de a tejföl lesimítja a zsírban oldott paprika hatását, és nem fog órákon át böfögni, és rosszul érezni magát. Szeretem a kolbászt is, de azt is tejföllel eszem, hogy ne ártson. De te ezt nem érted, mert nem vagy tökéletlen, szerinted. Ennyi.

Boar. 2020.03.02. 18:54:38

@élhetetlen: Egyed tejfellel a kolbászt meg pacalkonzervvel a lángost nyugodtan aztán nyomasd el egy kis nyers kacsahájjal...idióta...

élhetetlen 2020.03.02. 19:21:05

@Boar.: “Egyed tejfellel a kolbászt meg pacalkonzervvel a lángost nyugodtan”. Eszem. És nem nyers kacsaháj, hanem friss, nyers, hízott kacsamáj, vajas kenyéren sózva, borsozva. Ja, ha ezzel sem találkoztál még, akkor én vagyok az idióta, nem te a szűk látókörű. Leállhatnál.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.03. 05:27:58

@_Wasp_: Olyan közegbe járok dolgozni, ahol szinte biztos összeszedem a vírust, ha ideér. Budapesten a körúton a normál magyar ügyfélkörön felül arab, török, kínai, indiai, olasz, spanyol, brit ügyfelekkel érintkezek. Minden nap nyomorgok a metrópótlón. A párom kórházban dolgozik, ő is elég nagy eséllyel szedi össze. A budapesti emberek nagy része hasonló cipőben jár. Ilyen esetben a tanyán élő, izolációra képes vidéki ember van mérföldes előnyben.
A felhalmozással önmagában nincs gond, én is így vásárolok nem csak most, hanem úgy általában. A probléma ott van, hogy szemlátomást nem átgondoltan teszik ezt sokan. Ha le van fosztva a liszt-rizs-konzerv, akkor legyen lefosztva a WC papír, és a domestos is. Nyilatkozzanak gyógyszertári dolgozók, hogy nemcsak a maszkok, hanem a vitaminkészítmények is elfogytak. Ha ezt láttam volna, eszembe nem jutott volna megírni a cikket.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.03. 05:46:13

@élhetetlen: A tejföl és a csípős szósz az univerzális ételkorrektor, már ha nem édességről van szó. Az elfuserált kajáimat mindig is ezzel a két dologgal javítottam ehetőre.

Boar. 2020.03.03. 09:34:42

@élhetetlen: "hanem friss, nyers, hízott kacsamáj"
A nyers baromfitermékek fogyasztása erőst ellenjavallott de hát eddig sem volt titok, hogy egy idióta vagy...egy roppant önérzetes idióta...

Boar. 2020.03.03. 09:36:48

@Gyalogrépa: A tejföl elsimít, a csípős szósz meg maga mögé utasít mindent. Nade a lisztes habarás? Egy pacalpörköltben?
Száz éve az ilyen némbert simán megégették volna az egész falu hangos éljenzése közepette...

Attilajukkaja 2020.03.03. 09:55:29

@élhetetlen:
"a főzési idő csak normál hétköznapokra vonatkozó megjegyzés volt, azaz, csak egy tény."
Akkor rendben! :o)

"Csak egy 120 literes fagyóm van, (ami csak 115 literes, mert energia takarékos), amiben még benne van hat doboz füge, és pár kiló spárga, sok fehér és sárgarépa, sült kacsa comb, stb. A konzerv meg eláll a polcon."
Ez igaz. Nekem 240 literes a fagyasztóládám, de már azt sem tudom, hogy mi van a legalján. Egy karantén során talán kiderülne.

"A húsz dekás nescafés üvegekben állnak az általam megmosott, megszárított fűszereim, bazsalikom, majoranna, őrölt rozmaring, tárkony, stb."
Na jó, de mi van a tejföllel meg hasonló termékekkel, amivel "fel lehet turbózni" akár egy pacalkonzervet is?

“Képzeld el, semmit nem vettem a világvégére tekintettel, csak te szálltál el egy kicsit."
Dicséretes, ha te viszont nem szálltál el ebben a bespájzolós pszichózisban és nem vásároltál be több élelmiszert, mint szoktál. A világvégét természetesen átvitt értelemben, szarkazmusból írtam. Kár, hogy ez nem ment át.

Attilajukkaja 2020.03.03. 13:13:34

@_Wasp_:
Nem tudom, ezt nekem írtad-e, de azért válaszolok.

"Egy kellemetlen helyzetben a különbség közted meg köztem az, hogy én (és családom ideértve természetesen) nem szorulok rá egykét hónapig arra, hogy bárki segítsen rajtam"
Miért? Eddig rászorultál? Mert én nem.

"Te a poszt alapján feltehetően nem vagy ilyen szerencsés helyzetben."
A posztot nem én írtam. De ha eleve nem nekem szólt a hozzászólásod, akkor elnézést kérek. Érdemes lett volna jelezni, kinek írod ezt.

"Kettőnk közt a különbség az, hogy te a valószínűtlen eseményt sokkal kellemetlenebbnek fogod megélni (ha egyáltalán ez a jó szó rá), én pedig feleslegesen költöttem el olyan pénzt amire nincs feltétlen szükségem"
Igen, a poszt is erről szól. Ez a koronavírus ugyanis több kárt, nagyobb fertőzést okoz mentálisan, mint fizikailag: ott is fertőzi az emberek agyát, ahová még el sem jutott. A pánik keltette pszichózist pedig ártalmasabbnak találom, mint egy influenzajárványt.

"értelmes emberek között nem lehet vita, hogy ártani nekem semmiképpen nem fog ha nálad jobban megpróbálok felkészülni."
Igazad van!!! Készülj fel! :o))))))

"valószínűtlen események: azért ugye valamiféle biztosításod van? pedig az nem óv meg a balesetektől...."
A 20 kiló szárazbab és liszt bespájzolása sem véd meg a világvégétől és az éhhaláltól. De mennyi egy közúti baleset és egy éhhalál esélye? Tényleg összehasonlítható?

élhetetlen 2020.03.03. 15:34:22

@Attilajukkaja: “Na jó, de mi van a tejföllel “ . Ezt írtam:“Ha zárlat lenne, nekem a tejföl hiányozna, az nem betárazható“,(de attól még a majoranna működik). “A világvégét természetesen átvitt értelemben, szarkazmusból írtam. Kár, hogy ez nem ment át. “. Képzeld el, átjött, csak utalni akartam arra, amit írtál. Na, mindegy.

élhetetlen 2020.03.03. 15:54:07

@Boar.: “A nyers baromfitermékek fogyasztása erőst ellenjavallott”. Sajnállak, hogy nem tudod, mi a különbség a saját nevelésű, éppen levágott kacsa mája, és a már napok óta tárolt, pultban álló máj között.
“az ilyen némbert simán megégették volna az egész falu hangos éljenzése közepette...”. Ha csak hozzád hasonló észbeli képességekkel rendelkező emberek laktak volna a faluban, akkor biztosan. És idiótázd, némberezd azt, aki felnevelt, és csak ennyit tudott kihozni belőled. Bunkó vagy.

Attilajukkaja 2020.03.03. 16:02:28

@élhetetlen:
“Ha zárlat lenne, nekem a tejföl hiányozna, az nem betárazható“,(de attól még a majoranna működik). “
OK, te biztosan jobban tudod, mert én még soha nem próbáltam felturbózni se pacalpörkölt, se székely káposzta konzervet.
Amúgy szeretem a konzerveket (bab, csicseriborsó, paradicsom, stb), de készételt sohasem raktároznék be.

"Képzeld el, átjött, csak utalni akartam arra, amit írtál. Na, mindegy."
Tudom, hogy arra utaltál, csak nem értem, mit akartál mondani vele. De ha neked mindegy, akkor nekem is az.

élhetetlen 2020.03.03. 16:16:48

@Gyalogrépa: Nem az elfuserált kajáimat tejfölözöm, eleve így tervezem. Másnak írtam, van, aki a pörköltet nem bírja, de a tejföl lesimítja a zsírban oldott paprika hatását, és nem fog órákon át böfögni, és nem fogja rosszul érezni magát. A csípős szósz nálam meg szóba sem jöhet. És, ha édességről van szó, ez sem minőség javítás, csak egyszemélyes desszert, egy kicsit hagyom lecsöpögni a joghurtot egy szűrőben, aztán rákenem háztartási kekszre, a tetejére egy pici lekvár. Fél óra alatt felpuhul a keksz, tökéletes nasi.

Attilajukkaja 2020.03.03. 16:45:17

@Gyalogrépa:
"Fürdőszobába viszont nem raknék WC-t, bidét, vagy nem költöznék szívesen ilyen helyre. "
Évekig laktam egy olyan helyen, ahol mind az 5 szobához tartozott egy fürdőszoba, benne WC-vel és bidével. Mit mondjak? Nem volt rá panaszom.
Szóval soha ne mondd, hogy soha! :o)

Boar. 2020.03.03. 17:00:50

@élhetetlen: A házilag nevelt, frissen vágott kacsa nyers belsőségétől pont ugyanolyan szalmonellát lehet kapni mint a boltitól...
Arról meg, hogy az iróniát véletlenül sem érted meg, talán apád meg anyád tehet, náluk reklamálj...
(Amúgy meg, csak hogy megpukkadj, kizárólag házilag tömött, frissen vágott kacsát eszünk, olyan tíz-tizenkét darabot évente)

élhetetlen 2020.03.03. 17:04:49

@Attilajukkaja: “csak nem értem, mit akartál mondani vele”. Azt akartam mondani, amit mondtam. “Imádom, az ilyen apokalipszist vizionáló forgatókönyveket! :o))))“. Képzeld el, semmit nem vettem a világvégére tekintettel, csak te szálltál el egy kicsit. A másik, “de készételt sohasem raktároznék be.”. Sohase mondd, hogy soha. Én sem gondoltam volna húsz éve, hogy nem fogok tudni egy kilómétert sem gyalogolni. Aztán Balatonon egy kilóméterre van egy bolt, a hentes meg vagy háromra. A strand büfét két hónap alatt meg lehet unni, a zöldséges jön, főzeléket tudok főzni, lisztet viszek le, a kenyeret sütöm, de néha jól jön egy pacal konzerv, vagy más is választék bővítésnek. És, mivel már itthon sem “futok” le a henteshez, vagy boltba, vagy a piacra, már itthon is tartok készétel konzervet. Ilyen az élet. Remélem, te nem kényszerülsz rá soha.

Attilajukkaja 2020.03.03. 17:21:01

@élhetetlen:
"Képzeld el, semmit nem vettem a világvégére tekintettel, csak te szálltál el egy kicsit."
????????
Akinek nem inge, az mégis miért veszi magára?

"Sohase mondd, hogy soha"
Ezt én is vallom. De ha pár hetes, hónapos karanténről lenne szó (amiről nincs!), akkor biztosan állítom, hogy nem vennék pacalpörkölt konzervet.

"Én sem gondoltam volna húsz éve, hogy nem fogok tudni egy kilómétert sem gyalogolni."
Sajnálom, ... de ez már lassan engem is fenyeget. Talán. A korral jár.

"néha jól jön egy pacal konzerv, vagy más is választék bővítésnek."
Kb. 40 éve, gyerekkorom óta nem eszem húst, de megértem, hogy neked egy pacalkonzerv is sokat jelenthet. Nekem azt mondták, hogy ezek a konzervek kész borzalom.

"már itthon is tartok készétel konzervet. Ilyen az élet. Remélem, te nem kényszerülsz rá soha."
Értem. Így nagyon más a kép. Remélem, ne sértettelek meg a hozzászólásaimmal!

élhetetlen 2020.03.03. 17:30:55

@Boar.: “hogy az iróniát véletlenül sem érted meg”. Azta, micsoda irónia az idiótázás, és a némberezés! És miért pukkadnék meg attól, hogy te mit eszel. Te kattantál ki azon, hogy én mit, hogyan készítek el. Egyébként jól vagy, úgy agyilag? Egyébként menj már a ….

élhetetlen 2020.03.03. 17:56:20

@Attilajukkaja: “Nekem azt mondták, hogy ezek a konzervek kész borzalom.”. Hát, ha nem eszel húst, akkor egy pacalkonzerv tényleg borzalom lehet. De kapható lencsefőzelék konzerv hús nélkül, azt vettem szilveszterre, mert nem volt kedvem sokat főzni, (keveset meg nem érdemes) és ehető, (egy kis tejföl nem árt neki). És nincs semmi sértettség.

Attilajukkaja 2020.03.03. 18:06:43

@élhetetlen:
"ha nem eszel húst, akkor egy pacalkonzerv tényleg borzalom lehet."
Húsevők mondták.

"De kapható lencsefőzelék konzerv hús nélkül"
Lehet, hogy egyszer ráfanyalodom ilyesmire is, de addig egy koronavírus sem fog rákényszeríteni. :o)

"És nincs semmi sértettség."
Na, ez a legfontosabb!

élhetetlen 2020.03.03. 18:51:45

@Attilajukkaja: Ez már csak utóirat. “Húsevők mondták”. Felnőtt fejjel ismerkedtem meg a pacallal, anya soha nem főzött ilyet. Azt mondták, jó. Aztán egy vendégő, aztán másik, aztán egy házi, és nem volt jó. Az akkori munkakelyemen kaptam jót, rá is kattantam, azóta is szeretem. A elkészítés? Az ügyvédemnek ízlik, ahogy készítem (a felesége ezt nem hajlandó főzni), dobozolok neki. Én nem sok hagymát használok, a kedvenc kollégámnak főztem, szerintem rengeteg hagymával, mert úgy kérte, neki még így is kevés volt a hagyma. Tehát ez az ízlések, és… kérdése.
“Lehet, hogy egyszer ráfanyalodom ilyesmire is, de addig egy koronavírus sem fog rákényszeríteni. :o)”. Hogy értsd, egyedül élek, és egy babonából főzött szilveszteri lencseleves, vagy főzelék, több napig eltart. Nem lehet egy tányérnyit főzni. Ez nem függ össze a korona vírussal. A legutóbbi balesetem, a Tescotól vettem kelkáposztát, akkorát hoztak, mint egy disznó fej. (a piacon vehetnék fél káposztát is). A takarító nő nem akart kelkáposztát, de rásóztam a negyedét. A másik negyedből főztem frankfurti levest, a feléből meg főzeléket. Egy hétig ettem a levest, a főzelékből két litert benyomtam a fagyóba, és drukkoltam, hogy ami kint maradt, az kibírja, míg elfogy a leves. Nem egyszerű.

Attilajukkaja 2020.03.03. 19:29:47

@élhetetlen:
"Tehát ez az ízlések, és… kérdése."
Én nem eszem ilyesmit, de a sógoromnak szoktam körmös pacalt készíteni. Igen, sok hagymával és nagyon lassú tűzön. A pacalt ráadásul előfőzöm egy óráig, akármilyen szépet is kapok a hentesnél, aztán leöntöm róla a főzőlevet. A sógorom így szereti.

"egyedül élek, és egy babonából főzött szilveszteri lencseleves, vagy főzelék, több napig eltart."
Mi is mindig lencsét eszünk szilveszter másnapján. Szeretem az ilyen babonákat, de én egyszerűen tradíciónak nevezem az ilyesmit. Mivel húsmentesen főzök, a lencsét füstölt paprikával készítem.

"Nem lehet egy tányérnyit főzni."
Ez nagyon igaz!

"Egy hétig ettem a levest, a főzelékből két litert benyomtam a fagyóba, és drukkoltam, hogy ami kint maradt, az kibírja, míg elfogy a leves. Nem egyszerű."
Egyedül semmi sem egyszerű, főleg, ha még a menés is nehezedre esik. Édesanyám is hasonló helyzetben van. Tényleg nem könnyű.
Ilyenkor tényleg jól jön egy fagyasztó.
Köszönöm, hogy ezt megosztottad velem. Mégis más, ha az ember tudja, kivel beszél. :o)

TarzanBorz 2020.03.03. 21:48:55

@Gyalogrépa:
"A probléma ott van, hogy szemlátomást nem átgondoltan teszik ezt sokan. Ha le van fosztva a liszt-rizs-konzerv, akkor legyen lefosztva a WC papír, és a domestos is. Nyilatkozzanak gyógyszertári dolgozók, hogy nemcsak a maszkok, hanem a vitaminkészítmények is elfogytak. Ha ezt láttam volna, eszembe nem jutott volna megírni a cikket."

Nem, a probléma ott van, hogy olyan jelekből próbálsz következtetéseket levonni, mint az ecceri tudós, aki kitépi a bolha lábát és mivel ezután kiabálásra nem menekül, megállapítja, hogy a bolha megsüketül, ha kitépik az összes lábát.
Hja, nem ürültek le a vitaminkészítmények, melyekből, ha betárazol egy 4-5 fős családnak, akkor csak abból 15-30 eFt-ot ott tudsz hagyni a patikában és meg se látszott, hogy levetted a polcról. Aki vesz vitamint (én igen) annak ezek be vannak tárazva amúgyis 1 hónapra előre, aki nem vesz, az két dolog miatt: vagy úgy gondolja a vitaminoknak nincs értelme, vagy nincs rá pénze.
WC papír. Mindenki aki megengedheti magának és van egy kis esze 1 hónapra biztosan betáraz előre wc papírból, mivel az nem igazán jóleső érzés, ha akkor ürül ki a készlet, amikor a wc-ig nem jut az ember el hirtelen, nem hogy a boltba..... Én, mivel mi 5-en vagyunk és sokat használunk, van helyem tárolni, ezért amikor akciós, 2-3 hónapi adagot is megveszek, mert több ezer forintot spórolok vele. Ugyanez megy a mosókapszulával (akkor veszem amikor darabja 61 forint és nem akkor amikor 100 felett van. Domesztosz, mindenféle tisztítószer, mosogatószer, páramentesítő korong, wc illatosító, fogkrém, fogkefe, stb. ugyanez. Ezeknek a nagyobb mennyiségben, illetve akciós vásárlásnál, havonta legalább 10-15 eFt-ot spórolok.
Nem is vettem most ezekből. Te levontad volna a kosaram láttán, hogy a következtetést, hogy Há' még egy ostoba.
Viszont lisztet, konzervet, nehézárut nem tárazok be 2-3 hétnél többre, mert mi a bánatnak, úgyis mindig van és nagy különbség nincs az árban, nem lehet spórolni.
Továbbá kereskedelembe bedolgozóként tudom, hogy milyen sok mindenen múlik, hogy egy áruház milyen termékből mennyit táraz be, ezért egy ilyen extrém terhelés a különböző termékek fogyását és annak utánpótlását hogyan, mikor tudja biztosítani. Többször hangoztattad, hogy te gondolkodtál. Hát én nem tudom, ha nálad a gondolkodás ilyen ok-okozati összefüggéseket tár fel, akkor eddzél még egy kicsit, mert a gúnyolódásra már rágyúrtál, az jól megy de a látványból következtetés az nagyon nem.

És aki nem tárazott be most kajával azt én nem ítélem el és nem fogok felette pálcát törni, úgy mint te az ellenkező oldalról, mert ellentétben veled, gondolkodom és észreveszem, hogy több oka van annak, hogy nem tárazott be,
1. Úgy gondolja nincs rá szükség (lehet, hogy igaza van, nem vitatkozom vele)
2. Nincs rá pénze, örül, ha a heti kajára valót összeszedi (sajnos rengeteg ilyen van)
3. Nem figyeli a híreket és fogalma sincs mi történik körülötte. (ilyet is ismerek, nincs vele gond, majd mindig akad aki kihúzza a csávából)

Én ha látom, hogy nem vett WC papírt, akkor nem azt feltételezem róla, hogy sosem törli meg a seggét, és gúnyolódok rajta ujjal mutogatva, hogy itt van még egy szaros seggű, hanem azt gondolom, hogy van otthon neki és azért nem vett.

Boar. 2020.03.03. 23:26:56

@élhetetlen: A "hatóságilag kéne leüttetni" (idézet az "Indul a bakterház"-ból) irónia.
A többi konklúzió.

(A pacalkonzerv egy híg levű, konzervízű borzalom, az igénytelenség csimborasszója. A pacalkészítés bizalmi dolog.)
Na csá.

élhetetlen 2020.03.04. 01:21:13

@Boar.:
“: A "hatóságilag kéne leüttetni" (idézet az "Indul a bakterház"-ból) irónia.“. Mosakodsz drága? Rád is fér, mert mocskos vagy. Ha behabarok valamit, amit te nem szoktál, az idiótázás, vagy az az ilyen némberezés a konklúzió? Csak a te beteg agyad szerint. Az általad eddig leírtakból én azt a konklúziót vontam le, hogy nem csak hülye vagy, hanem szemét bunkó is. És? Tényleg elmehetsz a…

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.04. 04:47:41

@Boar.: Ha a cél az, hogy valamit ehetővé varázsoljunk, akkor minden megengedett. De csak akkor, ha nincs alternatíva, mondjuk egy tányér húsleves.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.04. 05:16:30

@TarzanBorz: Nem kosár alapján következtettem, hanem a leürült polcok alapján. Nem ugyanaz a kettő. Nem azért ürültek le a polcok, mert pár vásárlónak épp mostanra esett a nagybevásárlása. Ezt fedezi a szokványos készlet, kiszámítható. Viszont a lefosztott polcok azt jelentik, hogy azok is bevásároltak belőle, akiknek egyébként semmit szükségük ezekre a termékekre. Ezt kár tagadni. Több hipermarketben és nagyobb szupermarketben leürültek a polcok, ami azt jelenti, hogy a megszokott bevásárláson felül is felhalmoztak. A nagy számok törvénye alapján nem azért nem fogyott WC papírból, mert éppen mindegyik felhalmozónak sok volt belőle, hanem mert nem választották ezt is a többi termék mellé a felhalmozók.
Leegyszerűsítve: nem azt mondom, hogy minek visz konzervet, hanem hogy miért nem visz mellé WC papírt is?
Egy kosár alapján nem lehet következtetni jóformán semmire, főleg az alapján nem, hogy mi nincs a kosárban. Viszont ha látok egy leürült polcot látok egy olyan multiban, ahol minidg nagy a készlet és gondosan töltik is a polcokat, mialatt egy másik termék hegyekben áll abból nem egy, hanem sok kosár tartalmára lehet következtetni. Lehet látni, hogy több felhalmozó is járt ott, aki úgy gondolta, hogy WC papírból nem kell felhalmozni. Sok vásárló esetén kizárt, hogy mindegyiküknek éppen tele lenne a WC papír készletük.
Viszont azt azért elég nevetségesnek találom, hogy felhalmoztak annyi cukrot, amit egyébként évek alatt sem használnak el. Az sem vall logikus gondolkodásra, hogy olyan krumpliból és hagymából vásároltak be, aminek a szavatossága egy, legfeljebb két hét. Utóbbi konkrétan kidobott pénz. Azt meg nem engedheti meg magának sem a kispénzű, sem más.

Boar. 2020.03.04. 08:09:32

@Gyalogrépa: A húsleves pont az a példa aminél sokakban létezik egyfajta automatizmus, kóstolás előtt már sóznak, borsoznak, lapátolják bele az erőspistát. Valójában fogalmuk sincs az étel saját ízéről, nyugodtan eléjük lehetne rakni egy tányér meleg vizet is cérnametélttel.

Boar. 2020.03.04. 08:11:45

@élhetetlen: Nyuszifül, nem tudsz aludni? Fáj valahol? Jobb lett, miután hajnali fél kettőkor idebüfiztél egyet?
Nem csoda, hogy egyedül vagy. Ilyen buta és rosszindulatú liba nyilván nem kell senkinek.
Ha megéheznél, a táskád zsebében van a kukorica...

TarzanBorz 2020.03.04. 08:12:09

@Gyalogrépa: Nem csak az a baj, hogy meg sem érted amit én mondok vagy az előttem szólók, de továbbra is okoskodó vagy, ilyeneket írsz, hogy "A nagy számok törvénye alapján". Ebből látszik, hogy, nemhogy logikátlanul következtetsz, hanem olyanokat mondasz, amiről azt sem tudod mit jelent.
De tudod, nem is az a baj, ha valaki rossz következtetéseket von le bizonyos dolgokból, mert ez mindenkivel előfordul, hanem az, hogy mások felett ítélkezik, bár ez sem baj, ha ezt otthon a négy fal között teszi, de ha előjön egy blogon és osztja az észt gúnyolódva másokon, úgy, hogy ostobaságokat beszél, rossz következtetések alapján, sőt baromira meg sem érti, hogy mások mit mondanak, no akkor az már komoly gond.

Boar. 2020.03.04. 08:31:19

@Gyalogrépa: Nem akarok belefolyni a wc papírról folytatott vitátokba de az azért hozzátartozik, hogy annak a kiszerelése eleve "felhalmozásra" késztet, ha nem léped túl a "szokásos" mennyiséget akkor is hetekre elegendő amit veszel.

Boar. 2020.03.04. 08:43:12

@TarzanBorz: Nagyon rászálltál a bloggerre pedig összességében helytálló amit mond.
Ez a felhalmozósdi nálunk már rég kiment a divatból. Sokféle oka lehet, régen volt háború, amikor kellett volna akkor nem volt mit felhalmozni, a napi gondok fontosabbak voltak mint a tartalékképzés stb. Sokhelyütt ez ma is a mindennapok része, nálunk lényegesen jobb módban élő népeknél teljesen természetes, hogy hónapokra elegendő konzerv és szárazáru, higiéniai termék van otthon. Ennek kell, hogy legyen egy logikája és valahol talán egy kultúrája is(nem veszem le az utolsó csomag lisztet csak azért, nehogy más vigyel stb.) Nálunk ez nincs meg. A közösségi médiának hála az hisztériakeltés soha nem látott gyorsasággal működik és az ösztönös cselekvés sokakban felülírta a józan ész parancsait. Ezért lapátoltak be mindent a polcokról ami eszükbe jutott anélkül, hogy átgondolták volna, mihez fognak kezdeni vele ha mégsem lesz világvége.
Rövidesen tele lesznek a kukák rothadt hagymával és fonnyadt krumplival.

TarzanBorz 2020.03.04. 09:30:29

@Boar.: Igazad van rászálltam, bár az eredeti posztban is van még pár ostoba megfogalmazás, továbbá volt olyan válasza is ami komplett értetlenséget mutatott és ezek még elő sem vettem.
Ha nem ilyen stílusban okoskodott volna, saját magát piedesztára emelve, nem is foglalkoztam volna vele, illetve max. egyszerűen rávilágítottam volna, hogy más szempontok, okok is eredeztethetők az általa említett végeredmény láttán. Egyébként egyetértek azzal, hogy sokan esetleg nem kellő alapossággal vásároltak cuccokat, ezen folyhatott volna eszmecsere, hogy ki mit, hogyan csinálna ebben az esetben és mit nem, de ilyen "kurva okos vagyok, osztom az észt a gyíkoknak" stílus előhozza belőlem a kritikus énemet.

Attilajukkaja 2020.03.04. 14:17:06

@TarzanBorz:
"ilyen "kurva okos vagyok, osztom az észt a gyíkoknak" stílus előhozza belőlem a kritikus énemet"
Magaddal szemben is? Vagy te okosabbnak tartod magad?

élhetetlen 2020.03.04. 14:39:20

@Boar.: Itt csak te gágogsz. Te kötöttél belém, első felütésre idiótázva. Nem szállok be a versenybe, hogy ki a butább és rosszindulatúbb. Nyertél, úgyhogy elégedetten elrepülhetsz. Hess!

kvadrillio 2020.03.04. 17:13:58

HÁÁÁÁÁÁ NEM MEGMONDTAM H AIRBNB-BŐL INDUL EL A JÁRVÁNY ,,,,, JAHHH....H KITÖRÖLTETEK ! HÁÁÁÁ NEM KÖLLÖTT VONNNNAHHH ! :)

MOSTMÁÁÁ BASZHATTYÁTOK !

Boar. 2020.03.04. 17:37:15

@élhetetlen: Parádés...sokat dolgozhattál ezen a frappáns válaszon...
Meg is érdemelsz egy doboz csemegekukoricát...akár tejföllel is... :-)

Attilajukkaja 2020.03.04. 18:24:00

@élhetetlen:
Van, akinek érdemes válaszolni, és van, akinek nem. :o)

TarzanBorz 2020.03.04. 20:29:11

@Attilajukkaja: Magammal szemben elég kritikus vagyok, de ez nem számít, mert nem én gúnyolódom nyilvánosan embertársaimon és nem én irkálok meggondolatlanul. Vannak akiknél okosabb vagyok és vannak rengetegen akiknél nem.

élhetetlen 2020.03.05. 00:58:02

@Boar.: “.sokat dolgozhattál ezen a frappáns válaszon...” . Hogyne, már évek óta arra készülök, hogy neked egy ilyen dumádra válaszolhassak. Mi van Hippodrom, ha a tejfölt is tejföllel eszem? Menj már a p…ba, és felejts el. Hess!

Boar. 2020.03.05. 09:06:29

Ej' de szépen összefútta a szemetet a szél... :-)
Bolhás, akár le is pókhálózhatnád a banyákat, majd megtejfelezik azt a mukucshajgáló kolbászodat...

TarzanBorz 2020.03.05. 09:13:13

@Gyalogrépa: Igen elbeszélsz. például így:
"@élhetetlen: Pedig elég sok helyen építenek a budi mellé bidét és mossák a hátsójukat, nem papírral kenegetik. Tehát ha nem zárják el a vezetékes vizet, nem vásárolnak ilyesmit. "
Válaszod: "Én is támogatom, de a legtöbb WC helyiségbe nem fér be két fajansz. Fürdőszobába viszont nem raknék WC-t, bidét, vagy nem költöznék szívesen ilyen helyre. Ha a WC mellé befér a bidé, akkor jöhet. "

Ugye erre többféle válasz jöhetett volna, ha nem akarsz elbeszélni a másik mellett:
1. Igazad van, a bidére nem gondoltam
2. Vannak bidék, de nem hiszem hogy számottevő abból az aspektusból ahogy én nézem.

Az én válaszom a tiédre, csak hogy mi se beszéljünk el egymás mellett:
ez nem egy lakberendezési poszt volt és kurvára irreleváns a téma szempontjából, hogy te hova és mit tennél.

És amikor már semmi érved nincs akkor 15-szörre elsütöd, hogy nem lett volna semmi bajod, csak a wc papír is ürült volna le.
clap.clap.clap.clap.clap.clap.clap.

Attilajukkaja 2020.03.05. 14:12:06

@TarzanBorz:
"nem én gúnyolódom nyilvánosan embertársaimon és nem én irkálok meggondolatlanul."
Az utóbbit vitatnám, de az első megállapításoddal egyetértek: te CSAK egy embertársadat nézed hülyének nyilvánosan, mert nem értesz vele egyet.

Attilajukkaja 2020.03.05. 17:08:50

@Benikuty:
"Bezzeg Ausztráliában"
Hát igen! Vannak, akik a higiéniára is gondolnak. :o)))

"+1"
A vaddisznóknak már csak ilyen a természetük, így kell őket elfogadni. Ha túlszaporodnak, kilövik őket, mert túl nagy kárt okoznak az embereknek.

Boar. 2020.03.05. 18:29:30

@Gyalogrépa: Elnézést az előbbi trágárságért de ez a hülye liba nem bírja ki, hogy ne kössön belém minduntalan, bár már jópárszor megkértem rá. Nem akartam a blogodat teleszemetelni, töröld ha gondolod.

élhetetlen 2020.03.05. 19:18:25

@Boar.: @Attilajukkaja: “Ej' de szépen összefútta a szemetet a szél... :-) Bolhás, akár le is pókhálózhatnád a banyákat, majd megtejfelezik azt a mukucshajgáló kolbászodat...”, “Te viszont egy szánalmas vén kurva vagy akire remélhetőleg rövidesen ráhúzzák a sárgaföldet és akkor végre letapadsz rólam...”. Itt csak te vagy a szemét, és még a szél sem kellett, hogy összefújjon, te már eleve így vagy készen. És persze, te nem kötsz bele senkibe.

TarzanBorz 2020.03.05. 19:30:03

@Attilajukkaja: persze. Mondjuk finomítanám, mert nem gúnyolódtam, bár ki tudja mit irkáltam össze meggondolatlanul, de ilyen apróságon nem akadok fent :) továbbá esetleg azon is finomítanék, hogy hülyének néztem a poszttolót, mert szerintem nem, csak megpróbáltam rávilágítani arra, hogy van olyan szemszög, ahol az okos meglátásai ostobaságoknak tűnnek :)

élhetetlen 2020.03.05. 20:09:53

@TarzanBorz: “Igen elbeszélsz. például így:”(csak utalás arra, hogy mire válaszolok). Nincs igazad. Egy komment folyamban nem csak a fő témára szabad reagálni, de akár egy elejtett mondatra is. És, ha a wc papír kapcsán szóba kerül a handy dide, ami nem túl elterjedt nálunk, de tíz ember először találkozik vele, és csak egy is ráharap, már megérte azt a pár mondatot. Tehát, hogy csak a te két válaszodat tartod érvényesnek, az magánügy, bármit hozzá lehet fűzni, akár mellékes témában is. És bár “ez nem egy lakberendezési poszt volt”, de a wc papír, bidé, handy bide még távol sem áll a témától. Te csak annyival vagy jobb Boarnál, hogy azért nem vagy annyira prosztó, trágár. Na, jó éjszakát.

TarzanBorz 2020.03.05. 20:24:21

@élhetetlen: khmmm. Nem értelek. Nem volt világos, hogy azért idéztelek be, mert a te bidés posztodra egy mellébeszélés volt Gyalogrépa válasza? Akkor pontosítom: Nem az volt a mellébeszélés, hogy te a bidét említetted, sőt, az egy nagyon jó észrevétel volt, hanem az arra jövő válasz volt lakberendezési gondolatmenet....
Így OK?

élhetetlen 2020.03.05. 20:54:24

@TarzanBorz: “hanem az arra jövő válasz volt lakberendezési gondolatmenet....”. Nem, csak nem ismert valamit, ezért írta, hogy nem fér be egy wc-be két fajansz. Aztán megnézte, hogy mi az, amiről írtam, és privátban elkérte a sajátom fényképét is, és hogy mi kell az üzembe helyezéshez. (egy hideg vizes kiállás). Ez belefér a komment folyamba, csak egy kis megértés kellene még. De szerencsére te csak kötözködsz, nem mocskolódsz. Ezt értékelem.

TarzanBorz 2020.03.05. 21:30:51

@élhetetlen: " csak egy kis megértés kellene még."
Egyetértek. Ez a kis megértés kellett volna, és akkor ez a blogposzt ami alatt kommentelünk nem jött volna létre.

Benikuty 2020.03.05. 21:54:49

@Attilajukkaja: milyen vaddisznó? Csak egy szánni való faragatlan türhő, akinek idáig bűzlik a szája a mocsoktól, ami belőle ömlik. Szót nem érdemel.

Boar. 2020.03.05. 23:12:42

@Benikuty: Bolhás, ami büdös az a döghús amiből a kolbászt készíted...

Boar. 2020.03.05. 23:13:55

@Attilajukkaja: Végülis igazad lett...bár erős a gyanúm, nem így gondoltad... :-)
up.picr.de/38012558ur.jpg
A rosseb gondolta, hogy szerencsét hozol... :-)

Boar. 2020.03.05. 23:19:28

@élhetetlen: Ejnye öreganyám, nem bírod ki? A doktornéni szépen megmondta, hogy ne állj szóba "ilyenekkel", a kolbásznepper bácsi is buzgón helyeselt(bár a faszom se kérdezte azt a majmot)...
Mondjuk megértelek...se kutyád, se macskád, a szomszédok is utálnak, senki nem szól hozzád. Így könnyű volt megszokni, hogy mindig a tied az utolsó szó.
Volt egy mondás az alaszkai prémvadászok közt. Ők ugyebár az életük nagy részét egyedül töltötték a vadonban, az emberektől távol. Úgy tartották, ha hangosan beszélsz a kunyhód ajtajához vagy a halomba rakott tüzifához, az még nem baj. De ha valamelyik válaszol, akkor sürgősen menj be a városba és keress egy jó orvost...
Rajta, talán még nem késő... :-)

Benikuty 2020.03.06. 09:49:26

@Boar.: Vadorzó, te egy páratlan orbitális bunkó vagy :D

Boar. 2020.03.06. 10:22:30

@Benikuty: Ugyan Gáborom, hozzád képest én egy bérmaruhás hajadon vagyok...
DE, mivel tűpontosan tisztában vagyunk egymás véleményével tehát nagyjából semmi újat nem mondunk a témában, javasolnám, hogy tartsuk azt a jó szokást, hogy nem foglalkozunk a másikkal...ellenkező esetben viszont ne csodálkozz, ha elküldelek a narkós kurva anyádba...
És ez nagyjából vonatkozik a kedves doktornénire is aki ugyan már többször kijelentette, hogy hanyagol de valahogy mégsem bírja ki, hogy ne foglalkozzon velem.

Benikuty 2020.03.06. 10:44:29

@Boar.: " narkós kurva anyádba..."
Látod, látod, te alja ember, ez vagy te! Okádod a szart, erre telik...

Boar. 2020.03.06. 10:47:07

@Benikuty: Persze ez is idézet volt, a "Macskajaj"-ból dehát disznók elé hintem a gyöngyöt...
youtu.be/cM351mEdlQk

Attilajukkaja 2020.03.06. 12:23:28

@Boar.:
"erős a gyanúm, nem így gondoltad."
Nem gondoltam semmit, csak azt írtam, amit a hivatásos vadász ismerősöm mondott nekem . :o)
De csodálkozom, hogy egyáltalán írtál nekem. Kérted, hogy ne szóljak hozzád, amit be is tartottam. De úgy érzem, ha már megszólítasz, akkor válaszolhatok. Remélem, ezt azért megérted.
A Macskajaj pedig valóban egy gyöngyszem. Én is nagyon kedvelem azt a filmet.

Olasz Bazsa 2020.03.06. 12:27:19

Családi szintű védőmaszk beszerzésben vagyok. Követelmény a levegőben lévő apró folyadékcseppek kiszűrése, ezért csak az FFP3 -as védőmaszk jöhet szóba. Gyakorlatilag sehol nem lehet már kapni. Azaz a www.vedomaszk.eu oldalon még van készleten, valaki vásárolt már tőlük? Milyen gyors a
kiszállítás?

Boar. 2020.03.06. 12:35:20

@Attilajukkaja: Nem hozzám beszélsz csak rólam...
No mindegy.

Attilajukkaja 2020.03.06. 12:46:49

@Boar.:
Azt eddig még nem kérted ki magadnak. Amúgy nagyon találónak tartom a nickedet!

@Olasz Bazsa:
"csak az FFP3 -as védőmaszk jöhet szóba. Gyakorlatilag sehol nem lehet már kapni"
Én is így tudom. De nem is biztos, hogy valóban szükség lesz rá, kivéve, ha olyan helyen dolgozol.

Attilajukkaja 2020.03.06. 13:37:02

@Boar.:
" disznók elé hintem a gyöngyöt..."
Ha valahonnan, valakitől idézel, azt illik jelezni/hivatkozni. különben az ember honnan tudja, éppen miért kurvaanyázol?

élhetetlen 2020.03.06. 14:11:24

@Boar.: Ahhoz képest, hogy ajtófélfának, vagy tuskónak érzed magad, nem halucinálok, tényleg válaszoltál, tehát velem nincs semmi baj.

Boar. 2020.03.06. 14:27:09

@élhetetlen:Így igaz...veled nincs semmi baj...a pszichomókus bácsi is megmondta.
Legyen ez a végszó.

Attilajukkaja 2020.03.06. 14:29:01

@TarzanBorz:
"csak megpróbáltam rávilágítani arra, hogy van olyan szemszög, ahol az okos meglátásai ostobaságoknak tűnnek"
Biztosan. Ezt elfogadom. De azért lehülyézni a másikat, mert nem a te szemszögedből látja a világot?

Attilajukkaja 2020.03.07. 09:30:24

@TarzanBorz:
Szóval, ha te nem értesz valakivel egyet, mert más szemszögből látja a világot, az a reakciód, hogy ütsz? Mára valamiért (vajon miért? - költői kérdés volt) ilyen a közhangulat.

Benikuty 2020.03.07. 14:49:21

@Attilajukkaja: mulatságos, hogy a bab és a klotyópapír több helyen is előfordult témaként...

Attilajukkaja 2020.03.07. 15:11:05

@Benikuty:
Én megértem. Rendszeresen veszek mindkettőből (az egyikből kicsit többet). Látok összefüggést a két tétel között. :o)

Benikuty 2020.03.07. 16:15:40

@Attilajukkaja: A gyáli úti olasz nagyker viszont le van rabolva. Sem pizzaliszt, sem paradicsomkonzerv ht. kiszerelésben nincs, a tk. toast kenyérnek nyoma sincs. Bab és rötyipapír ott nem kapható.

Attilajukkaja 2020.03.07. 16:22:10

@Benikuty:
Szép! Holnap a kínai szupermarketbe megyek. Gondolom, ott meg majd csak lézengenek az emberek. Utána beülök a párommal az egyik nagyszerű ottani étterembe, mert imádjuk az autentikus kínai konyhát. Majd jelzem, mit tapasztaltam. :o))

Benikuty 2020.03.07. 17:19:31

@Attilajukkaja: Én a Rákóczi téri kínai boltba járok, gondolom, te nem arra gondolsz. Józsefvárosi dzsumbujba egyedül nem merészkedek be, eltévednék.

Attilajukkaja 2020.03.07. 17:57:12

@Benikuty:
Jól ismerem a Rákóczi téri kínait. Egész jó a választékuk. Én Kőbányára gondolok, de nem arra a szörnyű piacra, amit te dzsumbujnak nevezel, hanem a Monori Centerre, a közelben. Ott van egy egészen európai kinézetű szupermarket, a DunaPanda. Szerintem itt a legolcsóbb a fagyasztott garnéla, na meg itt kaptam Karácsonyra kínai fekete csirkét. Rengeteg friss zöldségük és gyümölcsük is van. Zöld koriandert meg mindenféle csírát mindig lehet náluk kapni. Olyasmit is, amiről azt sem tudom, hogy micsoda. :o)
www.facebook.com/dunapandahungary

Benikuty 2020.03.07. 18:23:10

@Attilajukkaja: Kösz, amint tudom, megnézem.

Attilajukkaja 2020.03.07. 20:28:17

@Benikuty:
Ha téged is érdekel az ázsiai konyha, akkor tudom még ajánlani az Exotic India üzletet a Wesselényi utcában. Ott is van egy csomó friss (főzőbanán, manióka, kasszava gyökér, galangal, fenyérfű, stb.) zöldség és finom fagyasztott szamósza, pandan levél és hasonlók. Na meg rengeteg fűszer, Afrikai termék is. Nagyon jó hely.
www.facebook.com/szepkisindia/

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.08. 07:07:31

@Attilajukkaja: Az előbb olvastam, szoktak ennél jobbak is lenni a tárcák.

Benikuty 2020.03.08. 07:36:42

@Attilajukkaja: Ezekből a főzőbanán biztos érdekel (babhoz), de az indiai konyha annyira nem a kedvencem...

Attilajukkaja 2020.03.08. 08:05:28

@Gyalogrépa:
"szoktak ennél jobbak is lenni a tárcák"
Nekem ez is tetszett.

@Benikuty:
A friss vagy fagyasztott alapanyagokból azt készítesz, amit csak szeretnél. Vannak ott más országokra jellemző cuccok is. Én a múltkor peruit főztem és ott kaptam különböző eredeti perui paprikakrémeket. A fagyasztott, halak, rákok viszont olcsóbbak a DunaPandában.

Benikuty 2020.03.08. 08:22:55

@Attilajukkaja: "Nekem ez is tetszett."
A végkifejlet azért elég horrorisztikus...

A paprikakrémekkel meggyőztél!

Attilajukkaja 2020.03.09. 12:31:41

@Benikuty:
Na tegnap elmentem a kínai negyedbe (Monori Center, Kőbánya) bevásárolni és nem tapasztaltam semmi különöset a szupermarketben. A polcokon annyi áru volt, mint szokott, és vásárlók is voltak. A hentes pult is nyitva volt, viszont a friss halas-rákos-polipos valamiért nem. Először csak arra gondoltam, talán azért, mert vasárnap van, de ez egy picit azért szokatlan volt. Annak viszont kifejezetten örültem, hogy az eladók és a legtöbb kínai is maszkban voltak. Én nem. :o)
Az utcán viszont meglepődve láttam, hogy a vendéglők több, mint fele műszaki okokra hivatkozva zárva volt. Ezért egy nem annyira, de nagyon jó kis étteremben/büfében kötöttünk ki, ahol finomat ettünk, és újabb meglepetés ért, mert a számlából 15%-os engedményt kaptunk. Erről már hallottam valamit a rádióban úgy egy hónapja, amikor Kínából kezdtek jönni a rossz hírek, hogy a magyarok nem mernek kínaiban étkezni, mert ugye mindenki, aki onnan származik, az fertőző. Ezért az éttermek kedvezményt adnak, hogy betérj hozzájuk. Hát ezt most megtapasztaltam! A többi étterem azért zárhatott be ideiglenesen, mert megcsappant a vendégek száma és minden nyitva tartott nap csak ráfizetés lenne számukra.
Ha elkezdek köhögni, majd azt is megírom. :o)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.03.10. 06:06:55

@Attilajukkaja: Az előbb összefutottam vele én is. Talált-süllyedt. :)

Benikuty 2020.03.10. 07:46:24

@Attilajukkaja: Határozatlan ideig kerülöm azt a környéket, elég az, ahová muszáj menni. De köszönöm! :)

Attilajukkaja 2020.03.10. 08:42:58

@Benikuty:
Az a környék sem rosszabb, mint a többi. :o)
Azért írtam meg a tapasztalataimat, mert megígértem, hogy elmesélem, mit láttam. Csak ennyi.

Attilajukkaja 2020.03.11. 09:52:25

@TarzanBorz:
Hát igen!
"Abban a legtöbb megkérdezett egyetértett, hogy VALÓJÁBAN TÖK NAGY HÜLYESÉG AZ EGÉSZ" :o))))
Ők szerintem is okosabbak, mint egy magyar ötödikes.

Benikuty 2020.03.11. 19:38:18

@Attilajukkaja: Szerintem meg csak annyi, hogy Húsvét előtt örülök, ha oda eljutok, ahová fontos.
Meg annyi, hogy köszönöm a hasznos infókat!

Attilajukkaja 2020.03.12. 09:09:49

@Benikuty:
Persze, értető. Majd te is írd meg, mit láttál felétek.

Benikuty 2020.03.12. 22:03:59

@Attilajukkaja: de nem itt, mert nem akarom, hogy publikus legyen.

Attilajukkaja 2020.03.13. 16:01:04

@Benikuty:
Nem értem, miért titkos az, amit látsz magad körül, ... de ahogyan akarod. Nem kell konkrét helyeket megjelölnöd, ahogyan én tettem. Gyalogrépa sem tette. :o)