Szombati piaci bevásárlás
2020. szeptember 13. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

Hazaérve kapcsoltam, hogy a képen látható bőségszaru eresztésből friss fogyasztásra alig van valami. Lássuk csak: kukorica, kápia, fejtőbab, salátaparadicsom, szőlő (Otelló, fehér és vörös saszla). Valóban, az eltevés jegyében válogattunk leginkább. Mivel tavaly olyan jól bevált, idén ismét készítek piccalillit karfiollal, uborkával, sonkahagymával és cukkinivel. A zsálya és az oreganó szárításra kerül, hiszen a házilag szárított fűszernövény nem csak az oreganó, hanem a zsálya esetében is bőven felülmúlja a szokványos "gyári füvek" minőségét. Az apró lucullus paradicsom megtisztítva és szikkasztva "konfitálva" kerül a hűtőbe, ahol egy hétig elhasználhatom, szósznak, mártásnak elkészítve. Középen a gyufaparikának nevezett savanyításra szánt paprika látható, ami a korábban látott sárga hegyes paprika és a cseresznyepaprika mellett a kedvenc ecetes paprika alanyom. Egyedül még a nagy szemű cseresznye paprikát várom, ami vastag húsú és töltésre való. Csemege uborkából és ecetes almapaprikából tavaly olyan sokat készítettem, hogy idén nem kell. Ezekhez mind egyetlen páclevet használok, a következőt. Padlizsán gyakorlatilag hetek óta eltűnt a a piacról. Ki tudja, mi lett velük?

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8716199494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2020.09.13. 21:25:30

Elnézést. Az Otellóra kaptam fel a fejem. Mi? Szeptember közepén? Jó ha októberben. Nézem a képet: ez tényleg Otellónak néz ki. Most mi van?
1. Jó savanyú szőlőt adtak el neked.
2. Valami délvidéki behozatal. (vagy ki tudja honnan)
Szőlőtermő, borász vidéken élek, de jó ha még egyáltalán Nero van a piacon, nemhogy Otello. Otelloval a felmenőim foglalkoztak több nemzedéken keresztül. Déli lejtésű forró homokon. Biztosra mondhatom, szeptember közepén magyarországi Otello nincs. Bármilyen meleg van is most.

Benikuty 2020.09.14. 12:52:54

Padlizsánt múlt héten láttam egy közeli piacon, Galga-menti termelőnél. Krém lett belőle.
www.buvosszakacs.com/2014/03/17/padlizsankrem/

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.09.15. 05:27:19

@kocsmagomba: A 2-est jelölném meg, ugyanis elég rendesen megérett. Nekem a fajta voltaképpen mindegy, hogy Izabella, Néró, vagy Otelló, miután kiderült, hogy gyakorlatilag a rókaszőlő ízt keresem ezekben.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.09.15. 05:28:58

@Benikuty: Az derék, legalább neked jutott. Arra tippelek, hogy még lesz belőle egy nagy dömping idén, csak várni kelll még egy kicsit.

kocsmagomba 2020.09.15. 08:08:41

@Gyalogrépa: Igen, pontosan a rókaízre gondoltam én is! :)))) Akkor még ott van a Delaware, avagy 'delavári' szintén rókaízű szőlő, amit szerintem már csak öreg homokvidéki házak kertjében találhatunk meg, pedig pont most érő, kiváló ízű szőlőfajta volt. Szegény felmenőim itták a borát is, sajnos.

Nagyon apró, szinte még fejletlen padlizsánt láttam piacon valódi termelőnél. Nincs most időm bíbelődni vele, de megérte volna.
süti beállítások módosítása