Őzlábazás, lila pereszkézés
2020. október 24. írta: Gyalogrépa

Őzlábazás, lila pereszkézés

harkaly_tintagomba_1.jpg

Végre összekaparta nekünk az időjárás az őszi gombaszezont. Most már tényleg, biztosan! Évek óta nem szedtem lila pereszkét, már épp ideje volt. Rengetegféle gombával lehet mostanában találkozni. Lehet fotózni, határozni, rácsodálkozni az élőlények ezen országára. Persze ott vannak egész évben, csak épp nem fordulnak termőre olyan sokan egyszerre, mint egy rendes őszi gombaszezon alkalmával.

kenviraggomba.jpg

Kénvirággomba lakópark

fekete_mirigygomba.jpg

Talán fekete mirigygomba

szurke_tolcsergomba.jpg

Esetleg szürke tölcsérgomba

nagy_ozlabgomba_3.jpg

Nagy őzlábgomba

pirulo_ozlabgomba.jpg

Piruló őzlábak

tuskogomba.jpg

Tuskógombák

narancsvoros_pereszke.jpg

Valószínűleg narancsvörös pereszke

szemcsesnyelu_fenyotinoru.jpg

Szemcsésnyelű fenyőtinóru

lakotelep_pokoknak.jpg

Lakótelep pókoknak

erdoszel.jpg

Erdőszél

kokeny.jpg

Érett, puha kökény (nem nagy durranás)

harkaly_tintagomba_1.jpg

Szédült harkály tintagomba. Valahogy felborult az út szélén, majd korrigálta a kalap irányát, végül megérett. Avagy erdei bűzelzárós lefolyó, amiből használt motorolaj tört föl.

gombak_1.jpg

Végül az ízelítő a zsákmányból: nagy őzlábgombák, lila pereszkék, a fenyőtinóru, és talán fenyő pereszkék (utóbbit nem ismerjük fel teljes biztonsággal, viszont tegnap és ma is szabadnapos volt két különböző szakellenőr... két piacon is. A gombák a hurcibálástól megtörtek, nekünk meg elfogyott a türelmünk. Mivel két maréknyit szedtünk belőle összesen, így nem volt nagy kár kidobni.

Az erdőben találkoztunk gombászokkal. Kérdezték, találtunk -e rizikét. Mondtuk, hogy nem, de már nagyon szeretnénk. Megint nem jött össze, pedig kábé rizikézni indultunk. Panaszra nyilvánvalóan nincs ok.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr716256430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2020.10.26. 14:29:53

Fenyőpereszkének tűnik. Nyilván kép kellene minden oldaláról. Az őszi gombákban nekem is kisebb a gyakorlatom, egészen egyszerűen azért, mert az egész életem arról szólt, hogy ősszel nagyon nem érek rá gombaszezonozni. :(

Kopasz Szuzukis 2020.10.26. 15:54:34

Egyszer, Megyaszó mellett, egy fenyvesben találtam rizikét. De akkor embertelen mennyiségben. Három hétig csak rizikegombás kaja volt otthon.

Kedélyes Paraszt 2020.10.26. 19:06:57

fenyőpereszke lesz az. Nem nagy kár, hogy kidobtátok. Rákpereszkének is hívják többfelé, nem véletlenül. Mondjuk egy vegyes pöriben jól hangzik, hogy többféléből készül.

Kedélyes Paraszt 2020.10.26. 19:08:13

Én magasabb részekre járok, ilyenkor még vargányázunk.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.27. 05:46:01

@Kedélyes Paraszt: Én is vegyes paprikásba szántam volna. Őrségben felnőtt ismerős néha csak ebből főzi a paprikást. Erős íze van.
Láttam fórumokon, jól megy a vörösbarna, meg az ízletes. Még nem szedtem. Sok szerencsét!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.27. 05:47:11

@Kopasz Szuzukis: Állítólag az egyik legfinomabb savanyított gomba, de annyit még nem szedtem, hogy erre vetemedjek. Úgy nem kell egyszerre megenni.
süti beállítások módosítása