Szombati piaci bevásárlás
2021. május 08. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

Idén először mentünk piacra: levelek, rügyek, levélnyelek és gumókezdemények miatt. Ahogy a tavasz végéhez illik. A narancs-okkersárga jános napi retket eddig még csak vetőmagos zacskón láttam. Megkóstoltam, kifejezően retek ízű, erős, csípős. Már az illatán lehetett érezni. Nem az a finomkodó retek, amire a vaj előtagot oda lehetne biggyeszteni. Az is igaz, hogy ezek kivételesen frissnek néznek ki. Nem punnyadtak, mint a szokványos bolti retkek. Az eper Lajosmizséről van, erős illattal, kevésbé erős ízzel. A termelői rebarbarának a szerény méreteiből és a zöld színéből a minőségére vonatkozóan nem következik semmi. Hiába látni a boltokban és a médiában az elterjedt lilás-rózsaszínes vastag botokat. A spenót kivételes minőségű, spanakopita készül vele. Már érdemes keresni a hazai termelői spárgákat, amelyek frissességükkel köröket vernek az importra. Ezek nem azok a vékony, ráncos öreg példányok, mint amit oly sokszor látni.

A legjobb vétel számomra az apró szemű újkrumpli, amivel petrezselymes krumplit készítek, a kedvenc ételemet. Nyilván a petrezselyemnek is örülök, amit közel fél éven keresztül nélkülöztünk. Lehet, hogy már hetekkel ezelőtt is ki kellett volna menjünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7116526310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2021.05.08. 19:32:43

Ki kellett volna. Az igazi zsenge újhagymák már eltűnőben vannak...
A sárga retekért irigyellek, kár, hogy elmúlt a belvárosi piacos időszak :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.05.08. 19:39:49

@Benikuty: Az időjárás alapján próbáltam tájékozódni, mikor érdemes menni. Úgy voltam vele, amíg télikabátot kell húzni, addig nem érdemes. Hú, nagyon jó ez a retek. Igen, jó volt a cserebere, meg a terefere. :)
süti beállítások módosítása