Feles sárgaborsó saláta
2021. július 28. írta: Gyalogrépa

Feles sárgaborsó saláta

feles_sargaborso_salata.jpg

Nem jár messze az igazságtól az, akit félkész "falafeltésztára" emlékeztet a recept. Sárgaborsófasírtot is készítenek falafel módjára attól függően, melyik hüvelyes adódik. Azonban a sárgaborsófasírt összetevőiből nagyszerű saláta is készülhet. A recept változatosan variálható. A szezámmagot aprított, pirított dióra, a petrezselymet kaporra, mentára, vagy korianderre, a sárgaborsót csicseriborsóra, lencsére, zöldborsóra, a lilahagymát póréhagymára lehet cserélni. Az hányféle saláta? Hatvannégy?

feles_sargaborso_salata_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • 250 g beáztatott sárgaborsó
  • két nagy gerezd fokhagyma
  • három evőkanál szezámmag
  • a képen látható mennyiségű petrezselyem
  • két negyed marokkói sózott citrom
  • négy evőkanál hevíthető, "főző" olívaolaj
  • 130g lilahagyma apróra vágva
  • egy teáskanál paprikapehely

feles_sargaborso_salata_prep.jpg

A sárgaborsót a meglapogatott fokhagymagerezdekkel sós vízben félig megfőztem. A magas keményítőtartalma miatt úgy fő, akár a lisztes krumpli. Mire puhára főne, pép lenne belőle. Ez nem jó salátába, de a majdnem puhára főtt sárgaborsó igen. A lilahagymát közepesen apróra vágtam, majd egy teáskanál sóval, ugyanennyi cukorral és egy deciliter vízzel kis lángon addig főztem, míg elfőtte a levét. Ez egy kimondottan erős lilahagyma volt, viszont az előpárolós módszer sokat lágyított az ízén. Közben megpirítottam a szezámmagot. Az olajat száz fokig melegítettem, majd elkevertem benne a paprikapelyhet. Állni hagytam. Az olajat nem szabad túlhevíteni, mert beleszórt paprikapehely nagyon könnyen megéghet. Állni hagytam fél órát, közben a paprikapehely megszínezte és ízesítette az olajat.

A sárgaborsóval főtt fokhagymát apróra vágtam (a rövid főzési idő miatt még nem pépes), összekevertem a sárgaborsóval. Hozzáadtam a lilahagymát, a felaprított petrezselymet, a kis kockákra vágott marokkói citromot és a szezámmag kétharmadát. Beleforgattam a paprikás olajat. A saláta tejejét megszórtam a maradék szezámmaggal és kevés paprikapehelyjel.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9816640656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása