Sütőtökkrémleves sonkával, gesztenyével, és földimogyorós keksszel
2023. február 01. írta: Gyalogrépa

Sütőtökkrémleves sonkával, gesztenyével, és földimogyorós keksszel

Hesteg együk meg a dekortököt!

sutotokkremleves_sonkaval_gesztenyevel_es_foldimogyoros_kekszszel.jpg

Egy nagydobosi tök szép dísze lehet a szobának télen - már amennyiben sértetlen a héja. Van, ahol az ilyen vastag héjú óriás tököket egészen tavaszig eltartják, vigyázva arra, hogy sem a szedés, sem a tárolás alatt ne sérüljön meg a gyümölcshéj. Így volt el legalább két hónapig a szobámban egy hatkilós nagydobosi az egyik szekrény tetején. Ahhoz képest, mennyibe kerül amúgy egy ekkora, ilyen rusztikus dekortök, kimondottan olcsón megúsztam, ráadásul az összeget le lehetett enni. Mármint a tököt! Magát!

Egy érett nagydobosi kimondottan édes. Sütés közben elég rendesen karamellizálódik a felszíne, ami igen kívánatos. Szóba sem jöhet, hogy kockákra vágva párolgassam, mert abból sehogy sem lesz pirult tökhús. Egy hatkilós tökből elég sok sütés kijön. Csak hát ki kell várni. Előző este be kell vágni a sütőbe százhatvan fokra a darabokat. Néha rá kell nézni, ennyi az egész.

sutotokkremleves_sonkaval_gesztenyevel_es_foldimogyoros_kekszszel_alapanyagok.jpg

Összetevők a krémleveshez:

  • fél kiló sült sütőtökhús
  • tizenöt dekagramm tisztított vöröshagyma
  • tizenöt dekagramm tisztított sárgarépa
  • tíz dekagramm petrezselyemgyökér
  • egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • egy evőkanál mustár
  • egy teáskanál Worcestershire szósz
  • tíz dekagramm főtt gesztenye
  • negyed kiló füstölt sonka

sutotokkremleves_sonkaval_gesztenyevel_prep.jpg

A sonka szalonnás részét levágtam, felkockáztam, majd kisütöttem a zsírját. Ennek a felén pirítottam a kisebb darabokra vágott hagymát és a gyökérzöldségeket. Hozzáadtam a tökhúst, és az ízesítőket. Pürésítetem, majd víz hozzáadásával beállítottam az állagát. Megkóstoltam, megsóztam. Közben a kisült zsír másik felén körbepirítottam a gesztenyéket és a centis kockákra vágott sonkát.

Összetevők a földimogyorós kekszhez:

  • tíz dekagramm földimogyorókrém
  • tizenöt dekagramm finomliszt
  • egy kis tojás
  • egy csipet szódabikarbóna

Célszerű a kekszet előre, pontosabban közben elkészíteni. Azonban számoljunk vele, hogy keverni, pihentetni, sütni kell, majd meg is kell hűljön, mire minden más kész. Összekevertem az összetevőket, majd annyi vizet adtam hozzá, hogy könnyen formázható tésztát kapjak. Fóliába csomagolva pihentettem a hűtőben fél órát. Gombócokat formáztam, amiket egy sütőlapon ellapogattam. Száznyolcvan fokos sütőben készre sütöttem. Nem az a puha, omlós cookie féleség, sem az a könnyen roppanós kekszfajta. Keményebb, tipikusan köretnek való, egyszerűbb ízű keksz. Nálunk kevéssé ismert, de az angolszász világban gyakori.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7218039328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása