Hogyan látott el egy szobányi földterület hétről hétre lila pereszkével és lilatönkű  pereszkével?
2017. december 12. írta: Gyalogrépa

Hogyan látott el egy szobányi földterület hétről hétre lila pereszkével és lilatönkű pereszkével?

lila_pereszke_lilatonku_pereszke_5.jpg

Régen azt gondoltam, hogy a gombászás olyan hétvégi program, mikor az ember hajnalban elindul a hegyekbe, ott teleszedi a kosarát, aztán hazaér délutánra. Persze sokszor adódik ilyen alkalom, de emellett talán fontosabb az, hogy a gombász felderítse a lakóhelye környékét gombák után kutatva. Itt a külvárosban számos ehető gomba termőhelyét ismerem, persze ezeknek csak egy részét érdemes gyűjtési céllal látogatni. Némelyik termőhely szennyezett helyen, út mellett, ipari környezetben van, ezekről nem szabad gyűjteni. Akad viszont számos olyan termőhelyem, ami pár kilométerre a város szélén lévő erdőben, vagy akár közeli parkosított helyen van. Van olyan termőhely, amerre hetente legalább két alkalommal járunk a gombáktól függetlenül.

Ez a hely októbertől akár december végéig adja a lilatönkű pereszkét, és a lila pereszkét. Idén elég jó volt a szezonjuk, viszont a december elején megérkező erős fagyok valószínűleg leállították a termést az idei évre. Az utolsó pár kalapot meg is hagytam, hadd szórják a spóráikat. Az idei év igen tanulságos volt számunkra, ugyanis a korábbi években egyre jobban muzsikáló termőhely idén egy darab gombát nem adott. Viszont tavaly fedeztünk fel egy olyan termőhelyet, ahol azelőtt még sosem volt lila pereszke, vagy lilatönkű pereszke. A spórákat valószínűleg mi hurcoltuk be a kosarunkkal.

Elég furcsa, hogy ez a két gomba egymás mellett nő. A lila pereszke tipikusan erdőben növő gomba, a lilatönkű pereszke mezei. Mindegyikük korhadékbontó, de mindkét termőhely fenyő alatt van, pedig egyikük sem kötődik fenyőhöz. A fenyő talajsavasító hatása és a világos, parkos terület lehet az oka a megjelenésüknek.

Íme pár kép az idén szedett lila pereszkéinkről és lilatönkű pereszkéinkről. Egyikük sem valami nagy fogás, viszont összességében szép adag. Mindegyik képen más és más gyűjtés eredménye látható. A mennyiség jól mutatja, mikor volt kevesebb, mikor több csapadék. A gombák méretei, a tönk vastagsága, valamint a lilatönkű pereszke kalapszínének az árnyalata pedig a hőmérsékletre utal. Jól látszik, ahogy a szezon elején megjelenő apróbb, viszonylag karcsú termőtestek, hogyan cserélődnek vastag húsú, kövér gombákra, ahogy csökken a napi középhőmérséklet. Ennek megfelelően a lilatönkű pereszke kalapszíne világosbarnáról egyre sötétebb barnára vált. (Az egyik képen van egy kakukktojás: az enyhébb időben kijött egy erdőszéli csiperke is.)

Akinek nincs tapasztalata a gombaszedésben, annak jó első lépésnek, ha Karácsonyra kér egy gombahatározót, amit alaposan lapozgatva elindul gombát keresni. Az ott leírtak alapján gyűjt gombát, majd elviszi a legközelebbi szakellenőrhöz határozni. Semmi esetre sem viszi haza megfőzni egyből. A laskagombás termőhelyem közelében nő ilyenkor a téli fülékére emlékeztető fenyves sisakgomba. Van ahol gyilkos galóca nő néha a bronzos vargányákkal egyszerre. Mind a gyilkos galóca, mint a fenyves sisakgomba halálosan mérgező gombák.

lila_pereszke_lilatonku_pereszke.jpg

lilatonku_pereszke_gyujtes.jpg

lilatonku_pereszke_2.jpg

lila_pereszke_lilatonku_pereszke_erdoszeli_csiperke.jpg

lila_pereszke_lilatonku_pereszke_3.jpg

lilatonku_pereszke.jpg

lila_pereszke_lilatonku_pereszke_4.jpg

lila_pereszke_lilatonku_pereszke_5_1.jpg

lila_pereszke_lilatonku_pereszke_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1313476849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2020.10.29. 18:51:25

Errefelé rengeteg lilatönkű pereszke termett, jó alaposan be is spájzoltunk belőle. A téli táplálékunk javarésze meg van oldva :D
Vidéken élek, szóval itt a gomba ősszel nagyon népszerű, és könnyen hozzáférhető, ha az ember tudja tartósítani, bizony sokáig elegendő lesz. Külön szerencse, hogy errefelé nincsen "gyilkos gali", a legtöbb nem ehető gomba pedig könnyen felismerhető.
Kétféle mérgesgombával kell itt vigyázni: az egyik a hánytató galambgomba, a másik pedig a kulaízű galambgomba. Ezeket szerencsére aránylag könnyű felismerni és elkerülni.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.30. 05:50:38

@Reactor: Nem is értem, miért nem vonták a lilatönkű pereszkét is termelésbe, ha már a csiperkét, meg a laskát igen. Vastag húsa van, korhadékbontó. Na jó, erős illata, de hát a laskának is.
süti beállítások módosítása