Sáfrányos langyos bulgursaláta édesköménnyel.
2023. augusztus 23. írta: Gyalogrépa

Sáfrányos langyos bulgursaláta édesköménnyel.

20230529_120608.jpg

Néha a legegyszerűbb ételek közül kerülnek ki nagy kedvencek. Pár dolgot kell felaprítani, összeönteni, megmikrózni, aztán leönteni ezzel-azzal, és kész is. Én sem vagyok mindig kapható még egy közepes komplexitású étel elkészítésére sem.

A bulgurra könnyű ráoltani, hogy íztelen, száraz köret. Igen, sós vízben elkészítve tényleg az. A közkedveltségét mégis annak köszönheti, hogy a legegyszerűbb elkészítési mód szerint elég csak megsózni, leönteni forró vízzel, letakarni, és várni. Azonban aromás zöldségekkel, fűszerekkel megdolgozva kitűnő, teljes, meleg ételt ad.

Összetevők:

  • beáztatott sárgaborsó
  • bulgur (Ezt ne áztassuk be, a sárgaborsóval együtt készül el.)
  • édeskömény gumó
  • új lila hagyma a zöldjével
  • római kömény
  • zöld olajbogyó
  • erősen füves ízű, mondhatni hardcore olívaolaj
  • sumac
  • sáfrány
  • citromlé

Vegyünk elő egy olyan magas falú üveg, vagy kerámia tálat, ami elfér a mikróban. A boroszilikát anyagú, üvegedényeket ajánlom. Ha van, használjunk ilyet. Az üvegen keresztül könnyű szemmel tartani az étel készülését. Az üvegtálba szórtam a bulgurt, a beáztatott sárgaborsót, a vékony szeletekre szelt édesköményt, és a fejesedő lila hagyma ugyancsak vékonyra szelt fejét. A bulgurt pohárral mértem ki (fejenként egy deciliterrel számolva), majd kétszer ennyi vízzel öntöttem fel. Elkevertem benne a sót, a mozsárban kissé megtört római köményt, és a sáfrányt. Lefedtem frissen tartó fóliával, majd a mikróban a legnagyobb fokozaton felforraltam. Közben kimagoztam az olajbogyót, felvágtam a lila hagyma zöldjét. Miután felforrt az edényünkben a víz, alacsonyabb fokozaton folytassuk a főzést. A be nem áztatott bulgurnak kell negyed óra, húsz perc főzés. Vizsgáljuk meg, keverjük át pár percenként. Akkor van kész, ha a bulgur fogkemény, majdnem kész. Takarjuk ki, adjuk hozzá a többi hozzávalót, de közben természetesen kóstoljunk! Ha kell, sózzunk, adjunk hozzá több olajat, citromlevet! Miután sikerült beállítani az étel ízét, takarjuk vissza, és hagyjuk állni öt percet, vagy addig, amíg ehetőre hűl. Közben szépen átmelegszik minden, és befejeződik a sárgaborsó, és a bulgur főzése.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4718199187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása