A tökéletes karácsonyi menü aranyszabályai
2016. december 03. írta: Gyalogrépa

A tökéletes karácsonyi menü aranyszabályai

Ne savanyodjon a konyhában, amíg a szerettei a szobában ünnepelnek!

full.jpg

Állandó probléma volt az életemben a karácsonyra főzés. Szeretek főzni, ezért mindent beleadtam, hogy tökéletes legyen az ünnepi menü. Ennek az lett az eredménye, hogy kajaszagúan zuhantam este 10-kor a vacsoraasztalra. A vacsora meg zuhant utánam. Az ünnepi vacsora végeztével kidőltem, ajándékoztunk másnap. Miért csináltam volna máshogy? Hiszen édesanyám is így csinálta, ebben szocializálódtam.

Tavaly elhatároztam, hogy ennek ezennel vége! A következő karácsonyi bejegyzésemben kifejtem, hogyan csináltam, és csinálom idén is stresszmentesen. A kulcs a szervezés.

Teljesen tönkretesz embereket az a törekvés, hogy karácsonyra valami egészen rendkívülit alkossanak. Ennek egyik része a tökéletes tisztaság eszménye, ami abban nyilvánul meg, hogy mindent egyszerre akarnak aznap kitakarítani, lemosni, kimosni. Nem egyszer fordult elő, hogy mikor édesanyámmal beszéltem karácsonykor, rákérdezett, kimostam -e a függönyt. Ha Önben is dolgozik ez az eszmény, inkább rendelje meg az ünnepi vacsorát!

Engen nem hoz lázba a függönymosás, a konyhában akarok teljesíteni. Ugyan évek óta én főzök otthon, - lassan már naponta - úgy gondolhatnák, hogy "mit papolok, hiszen nekem könnyű, mert szeretek főzni". Nem könnyű. Ha a karácsony napján a nulláról kell felépíteni egy ünnepi vacsorát, bárki elvérzik. Kimerítő, nem marad idő a szeretteinkre.

Erre nagyszerű menekülőterv étteremben vacsorázni. Ha a családjában van ételallergiás, vegetariánus, paleos, akkor szinte képtelenség, hogy jót egyen ő is étteremben. Itt a külvárosban nemigen látok olyan éttermet, ahol kiszolgálnának ételallergiásat korrekten. Repül a liszt, tejszín mindenbe. Hús hússal, krumplival és rizzsel. Ez nekem nagyon gyenge. A vegetariánus meg egye a rántott camambert, rántott karfiollal. A belvárosban szerencsére találni olyan helyet, ahol korrektül főznek, és mindenki jól érzi magát. Messze van. Parkolni Szenteste a belvárosban? Esélytelen. Tömegközlekedés Budapesten Szenteste napján négy órakor megáll. Csak éjszakai járatok vannak, senki nem akar így utazni ünnepelni. Nem mintha ki tudnám fizetni a család számára egy emelkedettebb bisztróban a vacsorát.

Vannak rossz hagyományaink. Úgy gondolom, ilyen a friss halászlé Szentestére. A halászlé frissen jó. Lényeges, hogy a hal friss legyen. Tehát vagy aznap, vagy rosszabb esetben előző nap kell megvenni a halat. Erre kinek van ideje? Lehet kompromisszumot kötni és fagyasztottból főzni, de ez egy olyan kompromisszum, amit nem vagyok hajlandó vállalni. A legrosszabb, mikor élő hallal próbálkoznak. A medencében fuldokolnak a halak egymás hegyén hátán. Onnan kiemelik, fejbecsapják, vagy nem, zsupsz a szatyorba, aztán irány haza. A hal rettenetes állapotban van, lehet hogy még él a szatyorban a nyomorult. Ebből sehogysem lesz jó halászlé. A másik fele, mikor jó előre megveszik a halat, és bevágják a hűtőbe. Na, ebből sem lesz jó halászlé.

A másik borzalom a sült hal. Karácsonyra nem halrudacskát kéne sütni ugyebár .Amit nem szabad ilyenkor elővenni, az a friss tengeri hal. Elég sokba kerül, és a magyar halevési tendenciák alapján alig ért valaki a korrekt elkészítéshez. Komolyan mondom a legjobb megoldás a gyorsfagyasztott hekkből készült rántotthal, ha már halat akarunk enni. Előre meg lehet venni, frissen beöltöztetni tetszőleges burokba, meg ebben lehet némi gyakorlatunk még nyárról.

Ha mondjuk nem hal a főétel, hanem az oly divatos pulyka, ismét bajban vagyunk. Egy tisztességes fiatal karácsonyi pulyka alig lehet nagyobb, mint amekkora a bolti pulykának a melle. Valami nem stimmel.

A desszert teszi fel az i-re a pontot. A hagyományok szerint beigli és zserbó készül karácsonykor, húsvétkor. Slussz. Általában az idősebb hölgyek profik benne, hiszen már legalább nyolcvanszor elkészítették. Mi fiatalok, meg aggódhatunk, hogy kireped a beigli. Ezen felül mindig előkerül valami tuti recept egy női magazinból. Amit persze a családi ünnepre kell kipróbálni. Vagy sikerül, de inkább nem.

Általános probléma a nagy adagra való törekvés. A zserbó, beigli nagyon drága dolgok. A legdrágább tételek a vaj és a dió. Mindegyikben van bőven. A zserbóba még kell korrekt baracklekvár és rendes csokoládé a tetejére. Itt bejön az olcsósítás szelleme. A vajat margarinra, a diót pirított szotyis gabonára (alias dejóra), a baracklekvárt sütőjamre, a csokoládét bevonóra cserélik. A végeredmény egy többnyire hidrogénezett növényi olajból, gabonából álló édes takarmánypogácsa, amit zserbónak hívnak. Amit persze az ember a szeretteinek az ünnep alkalmából süt. Nem túl hiteles, ugye?

Ha nem telik nagy adag zserbóra, legyen kevés, de jó! Ha nem telik egyáltalán zserbóra? Tessék elővenni a gyümölcsös fűszeres recepteket. Az alma és fahéj a lehető legolcsóbb kombináció ilyenkor. Egy igényesen összerakott almás sütemény csuklóból veri az álzserbót. lyen még a sütőtökből, körtéből készült finomság. A mandarin pedig önmagában is pompás.

budgetfruit.jpg

A karácsonyi menü azoknak a házigazdáknak igazi rémálom, akik utálnak főzni. Általában csak pár ételt tudnak elkészíteni, amit egész évben főznek. Ebben nagyon jók, mégis nekiállnak olyan ételt elkészíteni, amit évente csak egyszer főznek. Vagy akkor próbálják ki először. Garantált a kudarc.

Nem szeret főzni, és csak pár étel van a repertoárban? Hát főzze azt! Az alapanyagokat cserélje a lehető legjobb minőségűre, és máris ünnepi a hétköznapi étel, hiszen a gyakorlat ezúttal profi alapanyaggal párosul.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6312017819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az_igazi_trebitsch 2016.12.05. 08:42:43

Ritka tömény baromság ez a cikk. A karácsonyi készülődésnek éppen úgy része a sütés-főzés, mint a lakás kitakarítása, a fa díszítése, az ajándékok csomagolása (és rejtegetése....). Továbbá a karácsonyi menü fő fogása a legtöbb helyen a halászlé, ami mesterszakács képzés nélkül is (a gugli a barátod...) igenis finomra főzhető akár hetekkel előbb megvett és lefagyasztott halból is. A halnak ugyanis alapból szinte semmi íze nincs; a belevalóktól, a fűszerezéstől és az egyénenként változó főzési technikától függ a halászlé íze. A süteménnyel ma már nem kell bajlódni: óriási választék van belőlük az üzletekben, a legöbb helyen kiváló minőségben. Akinek mindehhez nincs kedve, türelme, az még jóelőre foglaljon le egy szobát valamelyik üdülőhelyen, ahol ugyan szegényes lesz a karácsonya, viszont garantáltan stresszmentes....

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.05. 10:02:39

Tervezés és munka megosztás a lényeg szerintem.
23-24 bejgli elkészítése ez a feleségem része
24. karácsonyi vacsora ez az én részem halász lé meg southern fried (nem hangzik jól a fordítása) lazac lesz némi körítéssel. ez a nap rendszerint a felségem dolga,de idén másképpen alakul úgy hogy ezt én csinálom. plusz megpucolom a maival együtt a holnapi zöldségeket
25. sült kacsa a szokásos dolgokkal
közben készül mézes kalács ez az, ebben a gyerek is segít plusz nejem

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.12.05. 10:08:59

Nálunk épp azért van hal, mert azzal nincs sok gond. Megveszem a pisztrángot (igaz, többnyire fagyasztottat), délelőtt kap a hasába egy kis fokhagymás vajat, betekerem baconbe, és megy parkolópályára. Este meg pikk-pakk készre sütöm. Az meg hagyományos "családi buli", hogy már fagyújtás után, amíg a gyerekek örülnek az ajándéknak, meg a nagymamáknak, apámmal ketten összedobjuk elé a borlevest. Az sem egy nagy trüváj. Nejem terít, meg díszít, anyám hozza a majonézes krumplit készen, tálban, anyósom meg virít egy adag sütit. Ennyi. Szerintem az egész szentestéből max egy órát töltök a konyhában, de azt is részletekben.

R2D2 & C3PO 2016.12.05. 10:48:20

Halászlé + marha. Sali van, édesség? Nálunk az a szaloncukor, bőven elég.
A'szem a 2. közös karácsonyon döbbentem rá, hogy megint kuka az összes cucc, már a halászlé elég volt. Szerintem jó bele a fagyasztott cucc, egész évben elrakom az alapnak valót.
Szerencsére a férjem rájött, h ő sem szereti a beiglit, így azt simán ki tudom hagyni (persze ez eláll, napokkal előbb érdemes megsütni...) (Az otthon sütött mákos kalácsot szereti. Amiből eszik egyet...)

László Labancz 2016.12.05. 11:08:50

A mindenfajta részlet lényegtelen. Az öniróniás belső vívódás a lényeg.
A cikk irodalmilag nagyon jó.
Gratula.
Még írjon.

Donatus a Jerbiton 2016.12.05. 13:07:19

Vicces ez a cikk, inkább csak arra jó, hogy az embereket rádöbbentse, mennyi mindenen stresszelheti magát - feleslegesen.
A bejgli nem egy nagy kunszt bárhogy dramatizálják a dolgot, ráadásul a tésztát el lehet készíteni mondjuk 20-án este, a tölteléket meg a sütést 21-ére időzíteni. Kettő diós és kettő mákos fér bele egy gáztepsibe, ha csak nem nagyüzemben készítjük, az pont elég, és szilveszterig is eláll, A munkaidő meg dagasztással, töltelékkészítéssel, nyújtással együtt nincs egy óra. a többi a pihentetés, sütés, amikor ugye nem kell a tészta mellett állni vigyázzban. Ha boltban veszem, az tényleg adalékanyag bánya, ha meg cukrászdából, az árából hármat is kihozok otthon (a két rúdba 20-25 deka dió kell csak) És ha kireped? Kit érdekel.
A függönyt sem karácson előtt egy nappal kell kimosni, már ha van rá inger, szerintem bármelyik hétvége novemberben megteszi.
A menünél ha valaki ragaszkodik a halászléhez, valószínűleg szereti. Ha töltött káposztát szeret, azt egy hónappal előbb meg lehet főzni, és mehet a mélyhűtőbe, ne tejföllel a tetején fagyaszd le és semmi baja. Ha meg nem akar egész nap az illető a konyhában lebzselni, süssön meg egyben egy szelet karajt, szűzpecsenyét, (akár meg is töltheti) készítsen hozzá krumplisalátát, ezt is megcsinálhatja már előző nap, vagy szenteste délelőtt. Senki nem mondta, hogy nem lehet hideget enni ünnepi menüben.
Ha az ember nem kapkod, előre tervez, akkor nyugodtan mindent meg lehet csinálni még akkor is, ha délután ötre ér haza.

Attilajukkaja 2016.12.05. 13:40:15

En a sutes-fozest szeretem a legjobban a karacsonyban. Picit mindig stresszes, de olyan jo, amikor sokan osszejovunk es egyutt uljuk korul az asztalt. Foleg, ha latom, hogy izlik is a kaja.
Megsem kedvelem a karacsonyt, es ennek a hulye ajandekozasi mania az oka. Az mindent tonkretesz mar hetekkel az unnep elott. :o(

2016.12.05. 15:27:04

A legjobb stresszoldó az alkohol.

Jutiput 2016.12.05. 15:48:44

Csatlakozom Labancz úrhoz! A cikk nagyon tetszett, itt-ott még magamra is ismertem. Mi is megfogadtuk, hogy idén nem lesz habzsi-dőzsi,de én tudom, hogy úgyis. Minden csak házilag jó, csak nem kell az utolsó napra hagyni mindent. Bejgli, mézeskalács hetekig eláll,ha gondosan tároljuk.( eldugjuk, mert elfogy) A káposzta is állhat néhány napot a hűtőben. A frissensültből meg csak annyi kell, ami épp elfogy. Engem csak a déli mákos guba kerget őrületbe! Nem szeretem se enni, se készíteni. Várom a további cikkeit.

Attilajukkaja 2016.12.05. 16:20:47

@Jutiput:
"Mi is megfogadtuk, hogy idén nem lesz habzsi-dőzsi,de én tudom, hogy úgyis. "
Pontosan!!!! Hiaba probalod visszafogni a szelesebb csaladot, ugysem megy!
süti beállítások módosítása