Citromlé
2020. április 21. írta: Gyalogrépa

Citromlé

citromle.JPG

Az üveges citromlé vagy vacak, de olcsó, vagy jobb és drága. Ezek közé verek éket minden év elején, mikor a citromszezon a tetőfokára hág. Ilyenkor lehet a legfinomabb citromokhoz hozzájutni, a lehető legalacsonyabb áron. Nem állítom, hogy ez nem jár áldozatokkal, de megéri.
Felmerülhet a kérdés, hogy minek rakok el citromlevet, mikor egész évben lehet citromot kapni. A legtöbb citromlé nyáron fogy, mikor a legkisebb eséllyel jutunk jóízű citromhoz, de legalább olyankor a lehető legdrágább.

citromle2.JPG

A recept egyszerű. Vékony héjú citromokat választunk annyit, amennyit ránézésre ki bírunk facsarni egyszerre. Az érett citromnak a legjobb a leve, viszont nagyon gyorsan penészedik. Tehát hazavisszük, kifacsarjuk legkésőbb másnapig bezárólag. (A képen kakukktojásként szerepel pár meyer-citrom is.) Gumikesztyűt használjunk, különben mire húsz citrom végére érünk, annyira megmarja a kezünket a lé, hogy garantáltan kireped. Egyszerű kézi csavarót használtam. A citromokat megmossuk, félbevágjuk, kifacsarjuk egy nagy tál fölött. Fröcsög mindenhova a leve, lehetőleg minél több menjen a tálba! Az eredményt leszűrjük, majd annyi sót keverünk el benne, amitől már jobb lesz az íze. Ezt kóstolással lehet elbírálni. A só nemcsak tartósítani segít, de jó természetes ízfokozónak is. Lehetőleg apró üvegeket válasszunk, amiből két-három hét alatt biztosan felhasználjuk a levet. A leszűrt, ízesített levet üvegekbe töltöttem, majd a befőzőautomatámban hőkezeltem nyolcvanöt fokon fél órán keresztül. Kamrapolcon évekig is elvan, de felbontás után hűtőben tároljuk!

citromle3.JPG
Citromlé-elrakást érdemes összekötni citromhéj elrakással is. Ilyentájt lehet a legjobb áron bio-, illetve kezeletlen héjú citromokhoz jutni. Ezek héját lereszelem, majd kristálycukorral elkeverve lefagyasztom. Ezek után nyilván jó pár kopasz citrom marad, ami pucérsága folytán még hamarabb kiszárad, illetve megpenészedik. Tehát ezeket dobjuk a "sima" vékony héjú citromok közé, majd facsarjuk ki! Felmerülhet a kérdés, hogy limonádéba is jó -e a sózott citromlé? Hát, hogy a csudába ne lenne jó! Minimális sóval még jobb is.

citromle4.JPG

Ugyanitt kitérnék a marokkói citrom jelentőségére, amihez a vastag héjú bio- illetve kezeletlen héjú citromokat lehet felhasználni. Továbbá narancshéj eltevésére is, ami ugyancsak tavasszal aktuális. Amíg a készlet tart.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3715627256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemNick 2020.04.21. 19:37:53

Ez jó bejegyzés volt, el is felejtettem a nagy vírusmizériában. Köszi!

Sunny Days 2020.04.22. 10:22:51

Mégis, mennyi sót kell tenni bele? Pl. egy deci citromléhez egy csipet? egy mokkáskanál? Az ízesítés a fő funkció vagy a tartósítás? De hát azt írod, a befőző készülékkel tartósítod.
És a másik: hol veszel jó áron citromot és miről ismerszik meg, hogy biztosan vékony héjú? Múlt héten vettem 3 db-ot (hálós csomag, 500 g-nak mondták), 399,- Ft-ért, nem találtam épp olcsónak. Megnyomkodom, de nem látok bele, hogy vékony lesz-e a héja. Van, hogy csomagon belül az egyik vékony, a másik vastag héjú. De nem ez dönti el, hogy mennyi lé van benne. Volt már szerencsém vékony héjú és belül szinte száraz citromhoz is...

Boar. 2020.04.22. 10:28:57

Az barokkos túlzás, hogy ilyenkor vannak a legjobb áron a citrusfélék. Voltál Te boltban mostanában? Baromi drága a narancs, citrom. Gondolom, az euróárfolyam is belejátszik meg az is, hogy hiányoznak a szorgos munkáskezek amelyek éhbérért szedik...

steery 2020.04.22. 11:24:11

Én rég leszoktam a citromról. Helyette zacskós aszkorbinsavat használok, ami a legolcsóbb megoldás (fél kg 600 Ft) és felbontás után a hűtőben évekig eltartható.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.04.23. 05:08:30

@Sunny Days: Írtam, hogy a sózásnál kóstolni kell, attól függ a mennyiség. Eláll só nélkül is, de így finomabb, meg tartósabb is.
Ilyenkor nagyjából mindenütt alacsony áron lehet citromhoz jutni. A vékony héjú citrom gömbölyűbb, míg a vastagabb héjúak hosszúkásabbak és a végein is nagyok a csücskök. A vékony héjú citromoknak nincs csücskük. A szárazabb citromok könnyűek, míg a nehezebbek lédúsak. Érzésre kell.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.04.23. 05:10:49

@Boar.: Nem járok boltba egyáltalán, nem is tudtam mi az. Az előbb kellett kiszótáraznom, hogy válaszolni tudjak. Nyáron még drágább lesz a citrom, viszont gyengébb.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.04.23. 05:11:49

@steery: A magam részéről a citromlevet a citromíz miatt használom, amit nem tud nyújtani az aszkorbinsav.

Benikuty 2020.04.23. 07:11:39

@Gyalogrépa: Látod milyen vagy? A kitrompóló már nem is jó:D

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.04.24. 14:31:17

@Benikuty: Fogyasztok én aszkorbinsavat, csak tabletta formájában. A tabletta forma lehetővé teszi, hogy minél előbb a tápcsatorna mélyebb részeibe juttassam, mielőtt az ízét meg kéne tapasztalni. Haraptál már el 1000mg-os C-vitamint? :)

thomas76 2023.04.21. 12:23:14

"Citromlé-elrakást érdemes összekötni citromhéj elrakással is. Ilyentájt lehet a legjobb áron bio-, illetve kezeletlen héjú citromokhoz jutni. Ezek héját lereszelem, majd kristálycukorral elkeverve lefagyasztom."

Szerinted az működhet, hogy a reszelt citromhéjat elkeverem a cukorral, felöntöm annyi kinyert citromlével amennyit felvesz, majd megy a fagyasztóba?
süti beállítások módosítása