A lehető legegyszerűbb rebarbarás pohárdesszert
2017. május 14. írta: Gyalogrépa

A lehető legegyszerűbb rebarbarás pohárdesszert

rebarbaraskekszesdesszert.jpg

Az év első hazai "gyümölcse" a rebarbara. Május közepéig árban, minőségben és élvezeti értékben is bőven veri az epret. Voltaképpen inkább zöldség, csak a leggyakoribb felhasználás miatt lehet ráhúzni a "gyümölcs" elnevezést.  Egyszerű levélnyélről van szó, amivel alig van munka. Persze a lényeg a részletekben lakik. Jobbára két kulcsfontosságú dologra kell odafigyelni.

  • A nyár közeledtével kialalkulnak a rebarbarát átszövő merevítőrostok. Magyarán mondva fás lesz. Május vége fele már nem érdemes rebarbarát venni, mázli kell ahhoz, hogy ne legyen ehetetlenül rostos. Ha mégis összejön egy kissé rostosabb darabb, egyszerűen kisebbre kell darabolni.
  • Óvatosan kell hőkezelni, mert a túl sok hőtől könnyen szétesik nyálkás szálak tömegére.

Ha ezek stimmelnek, már gyerekjáték vele dolgozni.

rebarbarapac.jpg

A kiválasztásról

Nos, nem minden rebarabra teljesen bordó, vagy rózsaszín, mint ahogy a legtöbb médiumban szerepel. Ez nem minőségi hiba, egyes fajták egyszerűen zöldek. Általában rajtahagyják a levél tövét, amit megvizsgálva könnyen megítélhető a rebarbara frisssessége. Ha túl fonnyadt, vagy nincs is rajta, az rossz előjel. Érdemes megnyomkodni, meghajtani kissé a levélnyelet. Ha fonnyadt, vagy túl könnyen hajlik, kár megvenni.

Az elkészítésről

A rebarbarát könnyű megtisztítani. A levéltövet levágtam, majd késsel bemetszettem a palást alá, amit így már könnyen le lehetett húzni. A levélnyelet feldaraboltam, majd vaníliával aromatizált cukorral kevertem el. Lefedtem. Így hagytam pácolódni három órán keresztül. Akinek van felszerlése hozzá, tegye a darabokat a cukorral együtt vákumzacskóba, és vákumozza le. Segít a pácolásnál és a hőkezelésnél is. Nálam elfogyott a vákumzacskó.

rebarbarahokezeles.jpg

A bal oldali képen jól látszik milyen sok levet engedett a rebarbara. A hőkezeléshez tehát nem kellett felönteni semmivel. Hatvanegy fokos vízfürdőbe tettem. Többször átkevertem, az egyenletesebb hőeloszlás miatt. Amint a közepe elérte a hatvanegy fokot, ezen a hőmérsékleten készítettem negyed órán keresztül. Akármilyen gyönyörű élénk színű volt a rebarbara a hőkezelés előtt, a végeredmény fakó és sárgás árnyalatú. Gyakorlatilag egy egyszerű kompót, amit ennek megfelelően lehet felhasználni.

rebarbaraskekszesdesszert.jpg

Mi sem egyszerűbb, mint ropogós natúr kekszet (nem édes) törni egy pohár aljára, majd rebarbarakompótot és tejszínhabot rakni rá. Meg kell mondjam, több próbálkozásom ellenére nem találtam ennél jobb receptet a rebarbara desszert célú felhasználására.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9212502035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása