Rókagomba vajon pirított krumplival, fokhagymával, hagymával, zöldfűszerekkel. Ez a legjobb rókagombás fogások egyike. Idevágó egyszerű ízesítő a barna vaj, amivel szinte már parasztosan egyszerű a fogás. Ebbe a képbe pedig beleiillik a zöldbab, ami sokat könnyít az amúgy kissé nehéz fogáson.
Az összetevők:
- zöldbab: mindegy, hogy sárga, vagy zöld színű, a lényeg, hogy ne legyen puha, és túlérett.
- fiatal hagyma
- krumpli
- rókagomba
- fokhagyma
- vaj
- vegyes zöldfűszerek: a petrezselyem ezúttal kötelező elem, a többiek pedig rozmaring, kakukkfű, zsálya.
A zöldbabot megtisztítottam, darabokra törtem. Kevés vajjal, sóval és pár evőkanál vízzel lassú tűzön lefedve megpároltam. A krumplit kis kockákra vágtam, mosás után alaposan lecsöpögtettem, majd forró vajon pirítani kezdtem. Mikor már kezdett a krumpli színt kapni, a nagyobb serpenyőmben vajat hevítettem, amíg kissé be nem barnult. Ez a barnulás egyfajta mogyoróra emlékeztető ízt adott. A barna vaj klasszikus ízesítő, erősíti a pirultas ízt. Vaj barnításánál ugyanúgy résen kell lenni, mint karamell készítésénél. Amint elérte a kívánt színárnyalatot a vaj, azonnal le kell hűteni, különben tovább barnul, vagy megég! Ezt a tisztított rókagomba és hagyma hozzáadásával oldottam meg. Párszor átforgattam, megsóztam. Felaprítottam a fokhagymát, és a zöldfűszereket. Közben megpirult a hagyma és a gomba, kissé megpirult a krumpli, a zöldbab kissé roppanósra puhult.
Végül a gombához adtam a zöldbabot, a krumplit és a zöldfűszereket.