Virágzik a vadpóré és a vadsnidling.
Tavaly kóstoltam kapri bogyó módjára eltett medvehagyma bimbót. Nos, felénk nem él medvehagyma, ellenben tömegesen van póréhagyma és vadsnidling, amik épp ilyenkor virágzanak. Ezeknek a bimbóiból szedtem. Lesóztam, lepréseltem. Hamarosan átkerülnek üvegekbe, amelyeket sós-ecetes páclével töltök föl.
Nemrég nem csak éretlen mirabolánszilvát szedtem, hanem ugyancsak éretlen sárgabarackot. Persze ez is már zölden hullott, hiszen sokkal több gyümölcs van rajta, mint amennyit megérlelni képes. A japán umeboshi mintájára próbálok savanyúságot előállítani. Az ume szilvát félig éretten leszedik, sózzák, préselik, majd szárítják. A végeredmény egy irgalmatlanul fanyar valami, de állítólag jó. Az alóla kifolyó leszűrt páclevet ízesítőként lehet kapni. Egy ilyen megkóstolása után döntöttem úgy, hogy kísérletezésbe fogok.
Ume szilva nincs, hanem éretlen mirabolánszilva, meg sárgabarack. Mindegyiket lesóztam. A barackot egy héttel később szedtem, mint a szilvát, ami már egy hete a sóban áll lepréselve. Elég jól ellenáll a sónak. Némelyik elkezdett bepirosodni, utánérik a sóban.