A kedvenc nyári salátám a nizzai saláta
2017. június 19. írta: Gyalogrépa

A kedvenc nyári salátám a nizzai saláta

nizzaisalata.jpg

Nizzai módra készül az a fogás, amiben fokhagyma, szardella, paradicsom, olajbogyó és zöldbab dominál. Ez így már önmagában is kiad egy kiváló salátát, de érdemes ehhez még hozzátenni ezt-azt. Olyannyira kedvelem a nizzai saláta ezen verzióját, hogy a hozzá vásárolt (leárazott, de még így is borsos árú) olívaolajban eltett egész tonhalfilét már december óta tartogattam, sugorgattam, hogy a megfelelő nyári napon felbontsam egy nizzai saláta kedvéért.

nizzaisalataalapanyagok.jpg

Összetevők:

  • lisztes újburgonya
  • zöldbab
  • paradicsom
  • salottahagyma
  • kezeletlen héjú citrom
  • leveles saláták
  • fokhagyma
  • napraforgómag
  • olajbogyó
  • olajban eltett szardella
  • olívaolajban eltett tonhal: sokkal jobb minőségű, mint a sima olajos tonhalkonzerv; az okát nem tudom.
  • tojás

Felraktam főni a tojásokat, a krumplikat, a zöldbabnak vizet forraltam.

nizzaisalatadresszing.jpg

Elkészítettem a salátaöntetet. Mozsárban kevés nagyszemű sóval pépesre törtem a fokhagymát és a szardellafilét. Hozzáadtam a tonhalról pár evőkanál olajat, majd a citrom lereszelt héját. Belefacsartam a citrom levét. Félretettem a kész öntetet.

nizzaisalataprep.jpg

Az öntet egyik felét összekevertem az apróra vágott salottahagymával, majd beleforgattam a saláták legbelső leveleit, végül a hét percig blansírozott, lecsöpögtetett zöldbabot. Megtisztítottam a megfőtt krumplikat, leraktam egy tál aljára. Az a poén a lisztes krumpliban, hogy felszívja a lecsöpögő dresszinget; semmi nem megy veszendőbe belőle. Elrendeztem a salátaleveleket, ráhalmoztam a zöldbabos keveréket. A tetejére raktam az óvatosan lemezekre szedett tonhalat, a cikkekre vágott paradicsomokat a megtisztított tojásokkal és a kimagozott, felcsíkozott olabogyókkal együtt. Száraz serpenyőben megpirítottam két evőkanál napraforgómagot, majd a salátára szórtam. Ráöntöttem a maradék salátaöntetet. Akkor jó a saláta, ha a krumpli és a zölbab még meleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8212604881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.04.24. 17:19:03

Már szinte nyár van, úgy hogy megcsináltam.
Igaz, nem lett "eredeti", mert bár megjelent már a piacon a vajbab (2100 Ft), de én zöld spárgával helyettesítettem. Az csak egy picit olcsóbb, de nem az ára volt a szempont, hanem hogy kihasználjam a spárga szezont. Vaj- vagy ceruzabab még lesz kora ősszel is, de a spárga gyorsan lecseng.
Így is naaaagyon finom lett!! :o)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.24. 20:14:02

@Attilajukkaja: Örülök neki. Végül beruháztál az üveges tonhalba, amiről beszéltünk a karfiolleves kapcsán?

Attilajukkaja 2018.04.24. 20:31:18

@Gyalogrépa:
Még nem, mert volt csípős olajban lévő tonhalam. Meg vizes is. De most elfogyott, lehet kezdeni a "raktár" feltöltését üvegessel. Nem felejtettem ám el!!!

Benikuty 2020.05.12. 20:19:00

Lassan elvetem a nélkülözhetetlen zöldbabot, az Olasagasti tonhal úton ;)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.05.13. 04:47:31

@Benikuty: Ezeket mindannyian várjuk. Mármint a zöldbabot és a tonhalat.
süti beállítások módosítása