Az egészben sült csirkét szinte mindenki szereti, nehéz vele lyukra futni. Nagyon mutatós, és viszonylag egyszerű. Kezdőknek a legjobb választás, ha hétvégén összeül ebédelni, vacsorázni egy kisebb család, vagy akármilyen társaság. A csirke mellé egszerűen gyöngyhagymát és gombát pirítottam. Öntetnek fehér bbq szószt készítettem, ami az USA francia hagyományokkal bíró déli államaiban megszokott kiegészítője a bbq csirkének, vagy a legegyszerűbb csirkesültnek is. Tulajdonképpen egyfajta hígabb majonézes tormáról van szó, amibe általában kerül még ecet, és valamilyen csípős paprika is. Ezt is nagyon egyszerű összeállítani; legjobb még az eseményt megelőző napon, hogy összeérjen.
Összetevők a fehér bbq szószhoz:
- egy tojás sárgája
- egy teáskanál mustár
- körülbelül fél-fél deciliter olívaolaj és repceolaj
- egy-két evőkanál jó minőségű fehérborecet, vagy almaecet
- tejszín
- friss torma
- cayenne bors
Nagyobb tálba raktam a tojás sárgáját. Hozzáadtam a mustárt, elkevertem. Megsóztam. Beleöntöttem egy evőkanálnyi olajat, addig kevertem, amíg fel nem vette. Ismét olajat adtam, hozzá, ismét beledolgoztam. Ezt addig kell ismételgetni, amíg a majonéz a kívánt kemény állagot el nem éri. Úgy kell töltötgetni az olajat, hogy körülbelül fele-fele arányban kerüljön bele mindkét olajból. Beleöntöttem az ecetet, szórtam bele cayenne borsot. Tormát reszeltem bele, elkevertem. Annyi tejszínt adtam hozzá, hogy viszonylag folyós legyen. Megkóstoltam, utánaízesítettem. Akkor jó az íze, ha eléggé pikáns az ecettől, kissé üt a torma, és finoman csíp a paprika. Egyébként nagyon jó virslihez, és sonkás szendvicsbe is.
Összetevők a csirkesülthöz és a körethez:
- 1-1,2 kilós tanyasi csirke (belsőségek, nyak, és láb nélkül)
- pár nagyobb hagyma, fokhagymagerezdek
- apró szemű csiperkegomba
- gyöngyhagyma, vagy nagyon apró szemű vöröshagyma
- vaj
- só, bors
- friss petrezselyem
Általában a csirke hasüregében még marad ez-az. Alaposan kimostam, vigyázva, hogy a bőrre lehetőleg ne kerüljön víz. Levágtam a püspökfalatot, mi nem esszük meg. A csirke alsó nyílása körül gyakran nagyon tollas a bőr, és hájas. Ezt levágtam, serpenyőben kisütöttem. A csirke hasüregébe borsot törtem, sót szórtam. Begyömöszöltem egy hagymát és pár fokhagymagerezdet. Körülbelül öt deka vajat kikevertem sóval, törött borssal. Ezzel a fűszervajjal alaposan bekentem a csirke bőrét. A visszahajtott szárnyakat a mellhez kötöztem. A lábakat szintén összekötöztem a képen látható módon. Sütésnél az egyöntetű torpedóforma a legjobb; ami ebbőll kiáll, az megég. Nemrég vettem ezt a sütőrácsot, amit alapvetően a kész pirítósok hűtésére használok, de megfordítva kiválóan eltartja a sültet a tepsi aljától. Egy kisebb madár, vagy karaj simán belefér. A tepsi aljára raktam a megmaradt hagymákat, és fokhagymákat félbevágva. Akinek nincs ilyen rácsa, az pakolja meg a tepsi alját ilyen felezett hagymákkal, és arra rakja a madarat! A tepsimbe önöttem két evőkanál vizet. Beleraktam a rácsot, arra a csirkét mellel felfele. A hát és a comb kerül alulra, mert annak kell a legtöbb hőkezelés. A mell felülre került, így nem száradt ki addig, amíg a comb megpuhult. Lefedtem alumínium fóliával, százhatvan fokos sütőbe toltam. Körülbelül egy óra után kést szúrtam a comb vastag részébe. Ha enged a hús, és az alsócombnál már kilátszik a csont, akkor megsült rendesen. Kivettem a sütőből. Egy tálba öntöttem a tepsi alján összegyűlt szaftot. A kitöröltem a tepsit, majd a csirkét visszafedtem a fóliával. A sütőt előmelegítettem kétszázharminc fokra. Kevés vajon bevonatos serpenyőben megpirítottam a megtisztított gombát és a hagymát. Felöntöttem a csirke szaftjával, takarék lángon pároltam öt percet. Megszórtam frissen aprított petrezselyemmel. A fóliát eldobtam, a tepsit a sütőbe toltam. Amint mepirult a bőre, kivettem a sütőből. Egy ovális tál aljára raktam a köretet. A csirkéről levágtam a kötözést, leszámítva azt az egyet, ami a lábak legalját fogja. A tálba raktam a csirkét, tálaltam.
Tálalásnál a mellcsont mellett végig kell vágni mindkét oldalon, majd az oldala felől kell bevágni, hogy le lehessen választani a mellet. A comb hajlatánál be kell vágni, majd a combot kifordítani. Ekkor az ízület kifordul, könnyű átvágni. A csirkét meg kell fordítani, hogy a far felől teljesen le lehessen vágni a combokat. Ha megvannak a combok, ugyanígy le lehet vágni a szárnyakat is. A far és hát is igen jó darabok, különösen az osztriga, ami a háton elhelyezkedő páros izomcsoport.