Burjánzik a vadsnidling és a vadturbolya az erdőkben néhol óriási foltokban. Pesze a kiskertekben is látni már hatalmas snidlingcsokrokat, néhol turbolyát is. A vadon termő ingyen van látszólag korlátlan mennyiségben, lehet válogatni is, csak biztosan kell felismerni őket, és utána kell menni. A vadsnidlingnek van egy előnye a szintén szezonális medvehagymához képest: nem lesz napokra hagyma- vagy fokhagymaszagú a fogyasztója, ami közösségbe járó embereknél sarkalatos pont. Pár óráig bűzlik az ember a snidlingtől, de spongyát rá!
Összetevők:
- vadsnidling, vagy termesztett snidling
- vadturbolya, vagy termesztett turbolya
- dió
- nagyszemű só
- kemény sajt, esetemben parmezán
- szerecsendió
- olívaolaj
- kevés citromlé
A lusta pesto receptek gyakran torkollanak abba, hogy belevágnak mindent a robotgépbe, aztán hadd szóljon! Ez az eredeti genovai pesto esetében talán elfogadható, bár néhol ellenjavalt. Ugyanis - számomra is érthetetlen módon - az olívaolaj gyorsan megkeseredik a robotgépes gyorsulás közben. A bazsalikomot valóban nehéz összevágni, de jó megoldás pestónál egy kőmozsár, meg a nagyszemű só. A robotgépek nyakig olívaolajos műanyag alkatrészeit meg mosogassa az, akinek türelme van hozzá! A robotgépes feldolgozás a snidling esetében teljesen ellenjavalt; a robotgép könnyen a hosszanti rostok mentén vágja szét a fűszernövényt, amivel nem lehet célt érni.
A diót mozsárban összetörtem a nagyszemű sóval együtt. A nagy kemény sókristályok segítenek apróra törni a diódarabokat. Amellett hogy ízesítenek, komoly mechanikai funkciójuk is van. A mozsárban való pépesítésnél, őrlésnél nagy segítség a nagyszemű só, vagy kristálycukor, attól függően, hogy sós, vagy édes ételhez készül. A szükséges mennyiségű parmezán sajtot lereszeltem. Összekevertem a dióval, majd belekevertem a felaprított vadsnidlinget, turbolyát. Felöntöttem a kívánt mennyiségű olívaolajjal, majd szerecsendiót reszeltem rá. Kevés citromlével adtam neki némi savasságot, amit nem szabad elhagyni! Úgy is mondhatnám, lekerekíti az ízeket.
Nagyszerű feltét pirítóson, vagy friss péksüteményen. Instant tölteléke lehet töltött húsoknak, hústekercseknek. Nyáron is lehet készíteni, meg lehet vele tölteni cukkinit, padlizsánt, paradicsomot.