Pesto kora tavaszi vad fűszernövényekből
2017. március 29. írta: Gyalogrépa

Pesto kora tavaszi vad fűszernövényekből

vadsnidlingpesto.jpg

Burjánzik a vadsnidling és a vadturbolya az erdőkben néhol óriási foltokban. Pesze a kiskertekben is látni már hatalmas snidlingcsokrokat, néhol turbolyát is. A vadon termő ingyen van látszólag korlátlan mennyiségben, lehet válogatni is, csak biztosan kell felismerni őket, és utána kell menni. A vadsnidlingnek van egy előnye a szintén szezonális medvehagymához képest: nem lesz napokra hagyma- vagy fokhagymaszagú a fogyasztója, ami közösségbe járó embereknél sarkalatos pont. Pár óráig bűzlik az ember a snidlingtől, de spongyát rá!

vadsnidlingpestoalapanyagok.jpg

Összetevők:

  • vadsnidling, vagy termesztett snidling
  • vadturbolya, vagy termesztett turbolya
  • dió
  • nagyszemű só
  • kemény sajt, esetemben parmezán
  • szerecsendió
  • olívaolaj
  • kevés citromlé

A lusta pesto receptek gyakran torkollanak abba, hogy belevágnak mindent a robotgépbe, aztán hadd szóljon! Ez az eredeti genovai pesto esetében talán elfogadható, bár néhol ellenjavalt. Ugyanis - számomra is érthetetlen módon - az olívaolaj gyorsan megkeseredik a robotgépes gyorsulás közben. A bazsalikomot valóban nehéz összevágni, de jó megoldás pestónál egy kőmozsár, meg a nagyszemű só. A robotgépek nyakig olívaolajos műanyag alkatrészeit meg mosogassa az, akinek türelme van hozzá! A robotgépes feldolgozás a snidling esetében teljesen ellenjavalt; a robotgép könnyen a hosszanti rostok mentén vágja szét a fűszernövényt, amivel nem lehet célt érni.

vadsnidlingpestoprep.jpg

A diót mozsárban összetörtem a nagyszemű sóval együtt. A nagy kemény sókristályok segítenek apróra törni a diódarabokat. Amellett hogy ízesítenek, komoly mechanikai funkciójuk is van. A mozsárban való pépesítésnél, őrlésnél nagy segítség a nagyszemű só, vagy kristálycukor, attól függően, hogy sós, vagy édes ételhez készül. A szükséges mennyiségű parmezán sajtot lereszeltem. Összekevertem a dióval, majd belekevertem a felaprított vadsnidlinget, turbolyát. Felöntöttem a kívánt mennyiségű olívaolajjal, majd szerecsendiót reszeltem rá. Kevés citromlével adtam neki némi savasságot, amit nem szabad elhagyni! Úgy is mondhatnám, lekerekíti az ízeket.

vadsnidlingpesto.jpg

Nagyszerű feltét pirítóson, vagy friss péksüteményen. Instant tölteléke lehet töltött húsoknak, hústekercseknek. Nyáron is lehet készíteni, meg lehet vele tölteni cukkinit, padlizsánt, paradicsomot.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr2412384127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

el periodista 2017.03.29. 18:20:21

Ha nem főzéshez, sütéshez valót használsz, akkor az olaj azért keseredik meg, mert a robotgép forgó kései megégetik. A kések forgás közben felmelegszenek. Ez idáig OK (az olivaolaj vhol 300 C környékén forr fell).
De: A hozzáadott zöldségekből kipréselődő víz lejjebb viszi a forráspontot, így a hamarabb kezd el melegedni. Nem forr fel, de felmelegszik; a forgás sebessége miatt gyorsan használja el a folyadék egy részét. Kvázi megég az olaj. Ugyanez van a pirospaprikánál is, amit nem szabad fémkéses darálón ledarálni, mert megkeseredik, Darálás közben megégetik a paprikát. A magukra igényes gyártók így hagyományos fadarálókat használnak. Ezek (fa) késeit többször kell cserélni, de nem égetik a paprikát.
Érdemes lenne egy próbát tenni sütéshez vagy főzéshez használatos olivaolajjal is.
Ez csak egy tipp, nem biztos, hogy fedi a valóságot :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.03.30. 05:28:41

@el periodista: Nos, logikusnak hangzik, hogy megég. Egy valami merült még fel nálam, de csak találgatás szintjén, hogy a fémkés anyaga katalizátora lehet valami oxidatív folyamatnak, amitől keseredik. A robotgépemhez van egy műanyag késszerű keverőbetét, ha legközelebb pestót készítek, kipróbálom.
süti beállítások módosítása