A succotash az észak-amerikai indián lakosság alapvető élelmiszere volt, mielőtt az első telepesek megérkeztek volna. Az érkező telepesek pedig a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva átvették a receptet, majd továbbfejlesztették a saját ízlésüknek megfelelően. Ezek a receptek a mai napig asztalra kerülnek az USA-ban, és Kanadában. A succotash elnevezés az Új-Angliában élő narragansett indiánok nyelvén morzsolt kukoricaszemeket jelent. Ez manapság egy gyűjtőfogalom azokra a receptekre amelyek alapvetően kukoricából és valamilyen hüvelyesből készülnek. Ennek a hagyománynak egyik eredménye a chilis bab is. A telepes és őslakos hagyományok alapján viszont a "harmadik nővér", azaz a tök is része a succotash recepteknek. A három nővér: tök, kukorica és bab az amerikai konyha sarokkövei. Már írtam róluk, miért és hogyan lettek az amerikai történelem fontos szereplői.
A telepesek idejében a kukorica egyáltalán nem így nézett ki, és valószínűlg az íze sem ilyen volt. Nem volt ilyen édes, és egy kukoricacsövön a mainál sokkal kevesebb, és szürkébb árnyalatú szemek voltak. Hüvelyesekből és tökfélékből már akkor is gazdag volt a fajtaváklaszték, ami a betelepített fajtákkal tovább keveredett, gazdagodott. A modern nyári succotash minden esetben csemege kukoricával készül. Gyakori alapanyag mellé a friss lima bab, és valamilyen nyári tökféle. Ezek az alapanyagok viszonylag gyenge ízűek, minimális fűszerezéssel készülnek, általában hús nélkül. A most következő receptben lencsét, patisszont, és cukkinit használok a csemege kukorica mellett.
Összetevők:
- csemege kukorica
- lencse
- cukkini
- patisszon
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér, vagy fehérrépa
- vöröshagyma
- zöld hegyes fűszerpaprika
- vaj
- fokhagyma
- szemes bors
- babérlevél
- kakukkfű
- tejföl a tálaláshoz
A lencsét megmostam, majd forró vízzel leöntöttem. Hagytam kissé megduzzadni. Apró szemű lencsét elég forrázás után húsz percig ázni hagyni. A hagymát, a sárgarépát és a fehérrépát megtisztítottam, apróra vágtam, majd vajon megdinszteltem. Hozzáadtam a meglapogatott fokhagymát és a fűszereket. A kukoricacsövet megtisztítottam, majd a szemeket levágtam róla. A kukoricaszemeket és a leszűrt lencsét a zöldségekhez adtam, összekevertem. Felöntöttem vízzel, megsóztam. Az üres kukoricacsöveket a lébe süllyesztettem. A csőnek is erős kukoricaíze van, ami kívánatos elem a nyári succotash-nál, tehát érdemes belefőzni. Lefedtem, takarék lángon főztem, amíg a lencse félig megpuhult, majd hozzáadtam az apró kockákra vágott patisszont, és cukkinit. A paprikákat kimagoztam, kiereztem, felaprítottam. Hozzákevertem a succotashoz, majd visszatettem főni, amíg a tök meg nem puhult. A fűszereket és a kukoricacsövet kidobtam. A tálalt succotash tetejére tejfölt kanalaztam, ami jól jön a rendkívül édes zöldségek mellé.
Források a történelmi emlékekhez:
https://en.wikipedia.org/wiki/Succotash
https://en.wikipedia.org/wiki/Narragansett_language