Az észak-amerikai telepes konyha sarokköve: nyári succotash
2017. augusztus 14. írta: Gyalogrépa

Az észak-amerikai telepes konyha sarokköve: nyári succotash

nyarisuccotash.jpg

A succotash az észak-amerikai indián lakosság alapvető élelmiszere volt, mielőtt az első telepesek megérkeztek volna. Az érkező telepesek pedig a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva átvették a receptet, majd továbbfejlesztették a saját ízlésüknek megfelelően. Ezek a receptek a mai napig asztalra kerülnek az USA-ban, és Kanadában. A succotash elnevezés az Új-Angliában élő narragansett indiánok nyelvén morzsolt kukoricaszemeket jelent. Ez manapság egy gyűjtőfogalom azokra a receptekre amelyek alapvetően kukoricából és valamilyen hüvelyesből készülnek. Ennek a hagyománynak egyik eredménye a chilis bab is. A telepes és őslakos hagyományok alapján viszont a "harmadik nővér", azaz a tök is része a succotash recepteknek. A három nővér: tök, kukorica és bab az amerikai konyha sarokkövei. Már írtam róluk, miért és hogyan lettek az amerikai történelem fontos szereplői.
A telepesek idejében a kukorica egyáltalán nem így nézett ki, és valószínűlg az íze sem ilyen volt. Nem volt ilyen édes, és egy kukoricacsövön a mainál sokkal kevesebb, és szürkébb árnyalatú szemek voltak. Hüvelyesekből és tökfélékből már akkor is gazdag volt a fajtaváklaszték, ami a betelepített fajtákkal tovább keveredett, gazdagodott. A modern nyári succotash minden esetben csemege kukoricával készül. Gyakori alapanyag mellé a friss lima bab, és valamilyen nyári tökféle. Ezek az alapanyagok viszonylag gyenge ízűek, minimális fűszerezéssel készülnek, általában hús nélkül. A most következő receptben lencsét, patisszont, és cukkinit használok a csemege kukorica mellett.

nyarisuccotashalapanyagok.jpg

Összetevők:

  • csemege kukorica
  • lencse
  • cukkini
  • patisszon
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér, vagy fehérrépa
  • vöröshagyma
  • zöld hegyes fűszerpaprika
  • vaj
  • fokhagyma
  • szemes bors
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • tejföl a tálaláshoz

nyarisuccotashprep.jpg

A lencsét megmostam, majd forró vízzel leöntöttem. Hagytam kissé megduzzadni. Apró szemű lencsét elég forrázás után húsz percig ázni hagyni. A hagymát, a sárgarépát és a fehérrépát megtisztítottam, apróra vágtam, majd vajon megdinszteltem. Hozzáadtam a meglapogatott fokhagymát és a fűszereket. A kukoricacsövet megtisztítottam, majd a szemeket levágtam róla. A kukoricaszemeket és a leszűrt lencsét a zöldségekhez adtam, összekevertem. Felöntöttem vízzel, megsóztam. Az üres kukoricacsöveket a lébe süllyesztettem. A csőnek is erős kukoricaíze van, ami kívánatos elem a nyári succotash-nál, tehát érdemes belefőzni. Lefedtem, takarék lángon főztem, amíg a lencse félig megpuhult, majd hozzáadtam az apró kockákra vágott patisszont, és cukkinit. A paprikákat kimagoztam, kiereztem, felaprítottam. Hozzákevertem a succotashoz, majd visszatettem főni, amíg a tök meg nem puhult. A fűszereket és a kukoricacsövet kidobtam. A tálalt succotash tetejére tejfölt kanalaztam, ami jól jön a rendkívül édes zöldségek mellé.

Források a történelmi emlékekhez:

https://en.wikipedia.org/wiki/Succotash
https://en.wikipedia.org/wiki/Narragansett_language

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4112747242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agostonl 2017.08.15. 14:39:05

Bocsi! Elég egyhangú lehetett minden nap ezt enniük... Na ne már! Amúgy a recept jó, be lehet építeni az étkezésbe.

Sean MacTíre 2017.08.15. 14:51:34

@agostonl: ezen most elgondolkodtam, egy atlag falusi Magyarorszagon a regi idokben mennyire ehetett valtozatosan?

Mr. Waszabi 2017.08.15. 15:11:14

Húst, halat nem is ettek az indiánok? Ne már...

user friendly 2017.08.15. 15:18:43

már bocs, de hol olvastátok, hogy mást nem ettek?

Csak Norris 2017.08.15. 17:03:13

@user friendly:
"Ezt ették az indiánok még a telepesek érkezése előtt "

Ez Volt a föcím az Indexen. Kicsit olyan mintha mást nem ettek volna.

user friendly 2017.08.15. 17:34:46

@Csak Norris: ja, azt nem figyeltem. de arról az indexesek tehetnek, nem a poszt írója, akiknek sajnos szokásuk megtévesztő leírást adni az Index2-re kipakolt posztokhoz.

Hefe 2017.08.15. 17:54:10

ez nyilvan ott volt alapkaja, ahol kukoricat termesztettek. A tobbi indian halaszott/vadaszott/gyujtogetett, vagy ha nem sikerult, akkor rendeltek egy pizzat.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.08.15. 22:30:58

@Hefe: Ja, ezt én is hallottam. Sőt, már akkor direkt olaszból jött a pizza, espresso, hajóval hozták. És ha nem érkezett meg 45 percen belül, akkor ingyen volt. Persze, a tökös indiánok mindig eljátszották a süketet, amikor megérkezett a pizzafutár, így sosem fizettek a pizzáért. Na, erre jól berágtak a szicíliai pizzások, jó sokan áttelepültek amerikába és megalapították a maffiát.
Aztán meg jóval később leforgatták a Keresztapát, hogy mentsék a pizzás fiúk hírnevét.
Érdekes dolog a történelem.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.08.16. 05:36:19

Az, hogy még mit ettek az amerikai őslakosok, egy külön történet. Például a keleti part mentén rengeteg halat, rákot, kagylót. A partoktól távolabb inkább a növénytermesztés dominált. Viszont télre a Appalache-hegységbe költöztek vadászni a hegység viszonylag nagy sugarából. A Prérin az apacsok jobbára bölényhúst ettek bölényhússal. A Sziklás-hegység zord körülményei között szinte csak a gyűjtögetés, és a vadászat működött, az is csak keveseknek. A nyugati part jó körülményei között virágzott a mezőgazdaság és a halászat. Északabbra a partok mentén pedig rengeteg halat, bogyókat és gombákat fogyasztottak. Persze ennél sokkal árnyaltabb a kép, hiszen egy kontinensnyi területről van szó. A kukorica, bab, tökfélék hármasban az a negyszerű, hogy mindegyik régióban képviselték magukat hol kisebb, hol nagyobb volumennel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.16. 09:02:29

@Gyalogrépa: Azért egy biztos: petrezselyemgyökeret (fehérrépát) nem ettek, mert az nincs Észak Amerikában :)

Boar. 2017.08.16. 09:05:49

@Andrass9: Tejfölt sem ettek... :-)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.08.16. 10:06:27

@Andrass9: legalább volt valami haszna is annak, hogy megjelentek a telepesek :) A félreértés elkerülése végett: a konkrét recept a telepes konyhára utal. Lásd a címet: Az észak-amerikai telepes konyha sarokköve: nyári succotash.

nookedli 2017.08.16. 12:23:14

@Sean MacTíre: Háború, ínség idején leginkább krumplit ettek, ezért van annyiféle krumplis ételünk. De azért eléggé széles palettájú a magyar konyha. Kenyérlepényeket csináltak, marha, disznó, csirke alapanyagokból levest és főételt. Nagyon sok sütemény, desszert is van, amely magyar. Kinek mije volt, abból főztek.

1100011 2017.08.16. 13:11:35

@Gyalogrépa:
A Prérin az apacsok csak elvétve voltak jelen, mivel alapvetően nem Préri-indiánok voltak. Ott inkább kajovák, komancsok, sziúk, csejenek, feketelábúak garázdálkodtak. Ők viszont nem nagyon termesztettek növényeket.

Nyers Fa 2017.08.16. 14:26:00

@nookedli: hát krumplit csak amerika felfedezése után ehettek őseink. Húst meg csak az arisztokrácia meg a minimális polgárság. Az átlag az vmi kásaszerűséget evett naponta kètszer ès ennyi.

1100011 2017.08.16. 15:31:11

@Nyers Fa:
Jaja, nyilván nem tartottak se disznót, se kecskét, se tyúkot.
Vagy ha igen, akkor csak dísznek.

Vagy azért, hogy a polgárok húst ehessenek.

És persze a főzeléknövényeket sem ismerték (bab, lencse, káposzta stb.), meg a fűszereket sem.

Hogy a klasszikust idézzem:
Téged sem az eszedért fognak ellopni, hombre.
süti beállítások módosítása