A konyhám egyik legjobb alapkészítménye: főzött paprikakrém fűszerpaprikából
2017. szeptember 20. írta: Gyalogrépa

A konyhám egyik legjobb alapkészítménye: főzött paprikakrém fűszerpaprikából

fozott_paprikakrem_fuszerpaprikabol.jpg

Végre bemutathatom, hogyan készül a saját fűszerpaprikakrémem, amit számos receptemnél felhasználok ízesítőként; őrölt fűszerpaprika, ketchup, vagy csípős szósz helyett. A hazánkban elterjedt fűszerpaprika eléggé alulértékelt nyers formában, ami számomra abban nyilvánul meg, hogy egyetlen termelő árulja a piacunkon. Ennek az ellentmondásnak egyik oka lehet az, hogy a fűszerpaprika nyersen fogyasztva nem egy kellemes élmény. A héja vastag és viaszos, szinte elrághatatlan, a húsa vékony, és enyhén kesernyés. Mégis, őrölt fűszerpaprika formájában ott lapul szinte minden magyar konyha fűszeres polcán. Tehát valamit kezdeni kell a nyers fűszerpaprikával, hogy értékes termék legyen. Az egészben szárított, vagy az őrölt fűszerpaprika kiváló alapanyag főzéshez, nálam mindkettőből akad. Jelenleg is lógnak száradó paprikák itthon, de a főzött paprikakrém egészen más kategória. A fűszerpaprika húsából főzött krém meglepően gyümölcsös és főzött paradicsomra emlékeztető ízű, mégis rendkívül paprikás. Az íze nagyon intenzív, a hozzáadott ízesítők mindenképpen a háttérbe szorulnak. Így lehet az, hogy a távol-keleti ízesítésű paprikakrémem nem veszti el univerzáis jellegét, a fűszerpaprika ízén marad a hangsúly.

fozott_paprikakrem_fuszerpaprikabol_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • édes fűszerpaprika: kis mennyiséggel nem éri meg bajlódni, ehhez a recepthez körülbelül négy kiló paprikát vettünk. Fontos, hogy friss és ropogós legyen, ami még tele van nedvességgel.
  • négy evőkanál cukor
  • két evőkanál melasz
  • kisebb fej fokhagyma, körülbelül ugyanekkora gyömbér
  • tíz tizenkét kaffir lime levél
  • legalább három deciliter sötét szójaszósz
  • egy deciliter halszósz
  • körülbell két deciliter rizsecet

fozott_paprikakrem_fuszerpaprikabol_prep1.jpg

A fűszeraprikákat megmostam, kicsumáztam, kiereztem, minden magot eltávolítottam. A paprikahúst kisebb darabokra vágtam, hogy könnyen kezelhető legyen. A fokhagymát és a gyömbért megtisztítottam, felszeleteltem. Ezeket mind egy fazékba raktam a melasszal, cukorral, és a kaffir lime levelekkel együtt. Felöntöttem halszósszal, szójaszósszal, rizsecettel. Lefedve közepes lángra raktam. Tíz percenként átkevertem. Amint gyöngyözni kezdett, takarék lángra tettem. Addig kell főzni, mikor már a paprika húsát ujjal szét lehet nyomni a héján. Kivettem a gyömbért, a fokhagymát, a kaffir lime leveleket. Megkóstoltam. Ennél a pontnál lehet pontosan beállítani az ízét a cukorral, ecettel, és a szószokkal - nyilván egyéni ízlés alapján. Ugyanakkor nem szabad, hogy bármelyik ízesítő is elnyomja a parika ízét. Alaposan átdolgoztam merülőmixerrel. Mivel a paprika héja erősen ellenáll a mixer késeinek, így nagyobb héjdarabok maradhatnának a krémben. Emiatt egy szitán átpasszíroztam a krémet. Jól látszik, milyen sok héjdarab akadt fenn a szűrőn. A szitán átnyomott szósz már készen állt üvegekbe töltésre. Azért meg kell mutassam, milyen szép így is.

fozott_paprikakrem_fuszerpaprikabol_prep2.jpg

A kész krémet apró üvegekbe töltöttem, nyolcvanöt fokon hőkezeltem a befőzőautomatámban harminc percig. Egyébként úgy kell dunsztolni, mint a lekvárokat szokás. Persze frissen a legjobb, de még egy év múlva is nagyon finom. A felbontott üveg hűtőben legalább egy hónapig eláll. Elmondom, egyszer még édes tejberizsre is raktam belőle lekvár gyanánt. Ízlett.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9912879422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scott Pilgrim 2017.09.20. 11:30:50

szia!
melaszt honnan lehet beszerezni itthon?
előre is köszi!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.21. 06:13:09

@Scott Pilgrim: Szia! Budapesti beszerzési helyeket tudok: ázsia bt., culinaris, köki terminál felső szintjén a hádával szemben lévő hatalmas vegyesbolt. A képen látható termék az utóbbi helyről van.

Figyel Castro 2017.09.21. 11:10:58

A kép kb úgy néz ki, mint egy használt eü. betét :((

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.22. 05:32:16

@Figyel Castro: Kezet rázok azzal, aki ilyen szépen ki tudja pöttyözni... egy szögletes kerámiatányérra.

Scott Pilgrim 2017.09.22. 09:49:45

@Gyalogrépa: köszi szépen! szoktam ezekben a boltokban járni!
süti beállítások módosítása