Először is leszögezem, hogy nem igazán bírom az erőset. Ennek ellenére folyton eszem csípőset, mert a paprikákat viszont imádom. Egy jó húsos, kövér jalapeño paprika pedig ellenállhatatlan számomra. Ezért vettem még nyáron belőle bőséggel. Mindennek kilóját potom kétszázkilencven forintért. Jó helyen voltam, jó időben. A húsuk vastag, mindegyikük jó öblös, töltésre termettek. Még nyáron megettem belőle néhányat frissen, fantasztikus édes paprikaíze van, de irtó csípős még kierezve is. Még a hűtőben sem áll el két hétnél tovább, ez az idő pedig kevés arra, hogy elfogyasszam a megvásárolt mennyiséget (~3kg). Természetesen elraktam ecetesen, hogy apránként megtöltögessem őket valamilyen sajtos készítménnyel, és megegyem. Az ötletet az egyik multiban kapható fetával töltött paprika adta. Mindegyik savanyított, és fetás krémmel van töltve, fűszeres olajban elrakva. Elég drága mulatság, ritkán veszünk. A koncepció viszont remek, jól működik többféle paprikafajtával is.
A paprikák előkészítéseA jalapeño paprikát a csumája és az erek nélkül kell savanyítani, ha tölteni akarjuk. Az érlelés, savanyítás alatt a paprika húsa is pont olyan csípős lesz, mint az ere, csumája, ha minden bennmarad. Meg aztán a tölteléknek kell a hely, szóval a paprikák kivájása elkerülhetetlen. Van egy hegyes zöldségkésem, ami nagyjából annyira széles, és olyan formájú, mint egy átlagos jalapeño paprikában az üreg. Ez a jalapeño-fúró céleszköz. Levágtam a paprikák végét, majd kifúrtam, kifaragtam a magházat az erekkel együtt. Ez nagy büszkeséggel töltött el, meg is ettem egyet sonkába, vagy szalonnába tekerve - már nem emlékszem. Kanalaztam utána némi tejfölt, majd pár percig lelkesen csuklottam. Az eredmény fantasztikus, kár hogy nem bírok többet enni belőle frissen. A csemege uborkám receptjénél bemutatott módon tartósítottam, de más páclével. Ebbe a páclébe nem került kapor, a tíz százalékos ételecet helyett pedig kétszer annyi öt százalékos almaecetet használtam.
A töltés
A napokban felbontottam a legnagyobb üveggel. Háromféle töltelék került a paprikákba. Az összes alapanyagot hagytam szobahőmérsékletre melegedni. Így kissé fellazulnak a tejtermékek, könnyebb a paprikákba gyömöszölni.
- A fetát összetörtem villával, majd natúr sajtkrémmel lazítottam. Nagyon egyszerű töltelék, a kedvenc multis paprikámba is valami ilyesmi kerül.
- Pisztáciát tisztítottam, majd felaprítottam némi apró kapribogyóval. Elkevertem ricottával.
- Friss kaprot apróra vágtam, majd natúr sajtkrémmel lazított bryndzához adtam. A paprikákat, amelyek ezt a tölteléket kapták, füstölt sonkába tekertem.
Érdemes fűszeres olajban aromatizálni a paprikákat. Az eredmény mind a paprikák, mind az olaj számára pozitív. Napraforgóolajban elkevertem morzsolt oreganót, kevés kakukkfüvet, és apróra vágott szárított paradicsomot. Megsóztam, igen jót tesz neki. Nem érdemes olívaolajba tenni a töltött paprikákat, pedig kézenfekvőnek tűnik. Az olívaolaj íze eluralná a jalapeño paprikák és a töltelékek ízét. A sonkába tekert jalapeñot nem raktam olajba, hogy a sonka íze érvényesülhessen.
A legjobb valamilyen kenyérfélével enni. Ha nagyon ki vagyok éhezve rá, meg tudok enni mindegyikből akár kettőt-kettőt is. Ezek után a maradék kenyérrel az olajat tunkolom, és azon gondolkozom, hogy miért kellett megint túlzásba vinnem az erőset.