Nem kerül a lencséhez mindig füstölt hús, ami nem feltétlenül baj. Kiváló főzelékféleség készíthető lencséből ügyesen megválasztott fűszerekkel, zöldségekkel. Alapvetően filléres elfoglaltság lencsével főzni, bár a különböző lencsefajták ára határozottan eltérhet. Ez általában az ízzel és a minőséggel arányos. Az egyik legdrágább fajtának, a beluga lencsének olyan íze van, hogy elég nekem vízben megfőzni, megsózni. Másra nincs is szükségem mellé, mint egy kanálra. Szívesen eleszegetem így is, bár nagyon szeretem mellé a natúr vajjal párolt basmati rizst. A témánál maradva, egyes lencséknél nincs szükség ízesítésre, finomításra, de kétségtelenül jót tesz bármelyiknek.
Összetevők:
- fél kiló lencse: lehet vörös, zöld, hegyi, puy, beluga a lehetőségekhez idomulva. Legalább négy órával a főzés előtt beáztattam.
- három közepes fej vöröshagyma
- három fokhagyma
- egy sárgarépa
- egy paszternák
- fél kiló passzírozott paradicsom
- egy teáskanál fűszerpaprika
- egy teáskanál római kömény
- egy teáskanál koriandermag
- egy teáskanál őrölt kurkuma
- egy teáskanál szumák: savanykás, citrusos fűszer, keleti boltokban kapható
- őrölt bors ízlés szerint
- három babérlevél
- csipet oregánó
- öt dekagramm vaj
Megtisztítottam a zöldségeket. Egy nagy lábasban megpirítottam a koriandermagot és a római köményt. Az étel jellegéhez hozzátartozik szerintem az, hogy ezek a fűszerek egészben maradnak. Akit ez zavar, ennél a pontnál borítsa ki mozsárba, törje meg. Hozzáadtam egy deka vajat, majd a körülbelül fél centis darabokra vágott hagymát. Kis lángon fonnyasztottam, majd beleraktam a felaprított fokhagymát. Feldaraboltam a sárgarépát, paszternákot akkora darabokra, hogy a lencsével együtt puhuljon meg. A lábasba raktam, pár percig pároltam. Belekevertem a paprikát, és a kurkumát. Beleborítottam a leszűrt lencsét a babérlevelekkel együtt. Felöntöttem a passzírozott paradicsommal, oregánót morzsoltam rá. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy a lencsét ellepje. Lefedtem, kis lángon főztem. Néha átkavartam, szükség szerint a vizetpótoltam, ahogy dagadt a lencse. Mikor már majdnem megpuhult, megsóztam. Befejezésnél a megmaradt négy deka vajat kis kockákra vágtam, alaposan beleforgattam a fortyogó főzelékbe. Kidobtam a babért. Tálalásnál megszórtam szumákkal, egy kanál tejfölt raktam a főzelék közepére. Érdemes máshogy is savanyítani, frissíteni a végén: erre jó a lime, a citrom, vagy bármilyen finom ecet, amit a bablevesre is tennénk. Szokás hozzá rizst párolni, vagy egyszerűen lapos kenyérrel tunkolni.