Török fűszeres paradicsomos lencse
2017. december 28. írta: Gyalogrépa

Török fűszeres paradicsomos lencse

torok_fuszeres_paradicsomos_voros_lencse.jpg

Nem kerül a lencséhez mindig füstölt hús, ami nem feltétlenül baj. Kiváló főzelékféleség készíthető lencséből ügyesen megválasztott fűszerekkel, zöldségekkel. Alapvetően filléres elfoglaltság lencsével főzni, bár a különböző lencsefajták ára határozottan eltérhet. Ez általában az ízzel és a minőséggel arányos. Az egyik legdrágább fajtának, a beluga lencsének olyan íze van, hogy elég nekem vízben megfőzni, megsózni. Másra nincs is szükségem mellé, mint egy kanálra. Szívesen eleszegetem így is, bár nagyon szeretem mellé a natúr vajjal párolt basmati rizst. A témánál maradva, egyes lencséknél nincs szükség ízesítésre, finomításra, de kétségtelenül jót tesz bármelyiknek.

torok_fuszeres_paradicsomos_voros_lencse_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • fél kiló lencse: lehet vörös, zöld, hegyi, puy, beluga a lehetőségekhez idomulva. Legalább négy órával a főzés előtt beáztattam.
  • három közepes fej vöröshagyma
  • három fokhagyma
  • egy sárgarépa
  • egy paszternák
  • fél kiló passzírozott paradicsom
  • egy teáskanál fűszerpaprika
  • egy teáskanál római kömény
  • egy teáskanál koriandermag
  • egy teáskanál őrölt kurkuma
  • egy teáskanál szumák: savanykás, citrusos fűszer, keleti boltokban kapható
  • őrölt bors ízlés szerint
  • három babérlevél
  • csipet oregánó
  • öt dekagramm vaj

torok_fuszeres_paradicsomos_voros_lencse_prep.jpg

Megtisztítottam a zöldségeket. Egy nagy lábasban megpirítottam a koriandermagot és a római köményt. Az étel jellegéhez hozzátartozik szerintem az, hogy ezek a fűszerek egészben maradnak. Akit ez zavar, ennél a pontnál borítsa ki mozsárba, törje meg. Hozzáadtam egy deka vajat, majd a körülbelül fél centis darabokra vágott hagymát. Kis lángon fonnyasztottam, majd beleraktam a felaprított fokhagymát. Feldaraboltam a sárgarépát, paszternákot akkora darabokra, hogy a lencsével együtt puhuljon meg. A lábasba raktam, pár percig pároltam. Belekevertem a paprikát, és a kurkumát. Beleborítottam a leszűrt lencsét a babérlevelekkel együtt. Felöntöttem a passzírozott paradicsommal, oregánót morzsoltam rá. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy a lencsét ellepje. Lefedtem, kis lángon főztem. Néha átkavartam, szükség szerint a vizetpótoltam, ahogy dagadt a lencse. Mikor már majdnem megpuhult, megsóztam. Befejezésnél a megmaradt négy deka vajat kis kockákra vágtam, alaposan beleforgattam a fortyogó főzelékbe. Kidobtam a babért. Tálalásnál megszórtam szumákkal, egy kanál tejfölt raktam a főzelék közepére. Érdemes máshogy is savanyítani, frissíteni a végén: erre jó a lime, a citrom, vagy bármilyen finom ecet, amit a bablevesre is tennénk. Szokás hozzá rizst párolni, vagy egyszerűen lapos kenyérrel tunkolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5913528911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcsi Gurdics 2017.12.29. 12:02:41

Nem régiben vásároltam török magokat. Sajnos még fűszereket nem találtam. Remélem, hamarosan sikerül. Nagyon tettszenek a receptek. Minél előbb szeretném elkészíteni.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.12.30. 06:49:30

@Marcsi Gurdics: A szumákot leszámítva a fűszerek mindegyike elérhető egy szokványos szupermarketben is. A szumák viszont elég ritka, de úgy gondolom, bármelyik török üzletben tartanak belőle. Ha ilyen nincs a közelben, bioboltokban érdemes rákérdezni. Amúgy meg, szumák nélkül sem rossz. :)
Örülök, hogy tetszenek receptek. Sok sikert hozzá!
süti beállítások módosítása