A koreai kimchik alapvetően a Koreában honos káposztafélékre összpontosítanak: a leggyakoribb alapanyagok a kínai kel és a jégcsapretek (bizony, ez is káposztaféle). Ugyanakkor hazai viszonyok között is találni számos káposztafélét, amik sokkal jobban kötődnek hozzánk, mint a koreai "rokonság". Ezen elgondolás mentén készítettem egy vegyes erjesztett savanyúságot. Az első kimchi receptem pedig itt olvasható.
Összetevők (a következő mennyiségek a tisztított alapanyagokra vonatkoznak):
- nagyjából másfél kiló lila káposzta
- fél kiló fekete retek
- fél kiló cékla
- negyed kiló vékony póréhagyma
- tizenkét gramm fokhagyma
- hetven gramm gyömbér
- tíz gramm enyhén csípős paprikapehely
- egy nagyobb szál citromnád, vagy két kisebb
- egy kiló zöldségre számítva egy dekagramm jódozatlan só
A lila káposztát vékonyan legyalultam. A fekete retket és a céklát körülbelül két centi széles szeletekre vágtam, majd vékonyan legyalultam. A póréhagymát két milliméter vastag szeletekre vágtam. A citromnádat vékonyan felszeltem. A gyömbért és a fokhagymát lereszeltem. Minden alapanyagot összekevertem, majd egy nagy befőttesüvegbe töltöttem. A tetejét lenyomtam egy műanyag fedővel, majd súly raktam rá. Egy nap alatt annyi levet eresztett, hogy a fedő elmerült benne. Ha ez nem történt meg, állott vízzel kell felönteni, hogy elmerüljön a fedő. A tetejét sűrű hálóval lefedtem. Egy hét alatt szoba-hőmérsékleten megerjedt. Aki akarja, érlelje hideg helyen, ahogy a hordós káposztát szokás. A cékla mindent megfestett, a savanyúság egyöntetűen lila lett. A fekete retek szúrós szaga, a cékla földes íze eltűnt, a végeredmény meglepően édes ízű.
Kiváló sózott tepertővel, de finom lehet olyan karakteres ízű ételek mellé, mint például a resztelt máj, vagy véres hurka.