A naptár, és a pörgő-forgó, udvarló galambok szerint már tavasz van. Összegyűjtöttem a tipikusan tavaszi, kora tavaszi receptjeimet. Lehet sóvárogni, én azt fogom tenni. Utána meglesem, hátha van már szedhető pitypanglevél. Hideg időben a legédesebb.
A salátaszezon első fogása: vadsóska, pitypang, pásztortáska
Ha nem lenne ilyen kemény a tél vége, már melegebb helyeken lehetne salátát gyűjteni. Jelentéktelen kis növényeknek tűnnek, de tavasszal minden ilyen apróságot nagyra becsülök.
Narancs és édesköménysaláta csirkemájjal
Ilyenkor viszonylag olcsón lehet jóízű narancshoz és édesköményhez jutni. Ami azt illeti, most csütörtökön vettem egy kiló gyönyörű édesköményt.
Ecetes csirke pirított zöldségekkel
A turbolya már késő ősszel előbújt a közeli erdőben, de télen nem valami aromás. Pár héten belül megerősödnek, aztán lehet is szedni.
Friss tészta tavaszi zöldekkel
Ősszel mindig furcsállom, hogy ugyan mit csodálok ezekben a kis vacak levelekben. Most viszont sóvárogva tekintek rájuk.
Amatőr fine dining otthon: földes ízvilág a kora tavaszi erdő kínálatával
Ez a tél kiemelkedően csapadékos volt. Ezután elvileg rengeteg cseh kucsmagombának kéne előbújnia. Azért mondom, hogy elvileg, mert a gombák nagyon öntörvényű lények. Vagy csak keveset tudunk róluk?
Pesto kora tavaszi vad fűszernövényekből
Egy tisztességes adag pestóért elég sokat kell hajlongani, de megéri. Aki akar, rakhat bele kevés medvehagymát is.
Aki szereti a tavaszi spenótfőzeléket ezt feltétlenül próbálja ki!
Fondant burgonya spenóttal, fokhagymásan
A spenót krumplival és fokhagymával klasszikus párosítás.
Spanakopita a spenót ízére kihegyezve
Az ehhez felhasznált spenótot egy olyan termelőtől vettem, akit Karácsony óta nem láttam. Nyilván nem éri meg neki kimenni a piacra. Várom vissza a fóliasátras első osztályú spenótjával, meg a többi prémium minőségű terményével együtt. Ránézésre legalább nyolcvan éves az úr; remélem sokáig megmarad még a piacon.
No, igen! A spárga lehetne a tavasz jelképe is. Friss hajtás, amit legjobb a felszedés után azonnal elkészíteni. Mire elérhető lesz a piacon, addigra talán már rövidnadrágban is ki lehet járni. Akkor már újburgonyáról, zöldborsóról és szegfűgombáról fogok álmodozni.