
Hideg időben rengeteg daikón, azaz jégcsapretek fogy a Távol-Keleten. Japánban komoly kultúrája van a retkek, tarlórépák fogyasztásának, amit télen gyakran párosítanak miszóval, póréhagymával, gyömbérrel. A miszót általában valamilyen dashival, azaz alaplével támogatják meg, amitől én eltekintek a kombu alga és bonito halpehely hiányában. Hasonlóan nehézkes hozzájuk jutni, mint a miszóhoz, viszont ezek mindegyike tartós élelmiszer. Aki akarja, készítse dashival, de anélkül is élményszerű fogást lehet főzni. Különben is, a jégcsapretek és a miszó a központi elemek, az ízesítésen pedig lehet farigcsálni.
A nyers jégcsapretek ízben és állagban sokkal közelebb áll a fekete retekhez, mint a hónapos retekhez. Kissé kesernyés, mint a fekete retek és kemény, akár a karalábé. Kiváló párolásra, meglepően soká tart, mire megpuhul.

Összetevők:
- Hatvan dekagramm jégcsapretek
- Hat dekagramm póréhagyma
- tizenöt gramm gyömbér
- egy mokkáskanál egész kömény
- egy teáskanál koriander
- hatvanöt gramm miszó

Meghámoztam a retkeket, majd hasonló hosszúságú hengereket vágtam belőle. A csúcsokat félreraktam. Kiválasztottam a lehető legkisebb vastag fenekű lábast, amiben még éppen elférnek egymás mellett a talpukon álló hengerek. A miszót kevés vízzel elkevertem a lábasban, majd beleraktam a hengereket. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte a retkeket. Aki készít dashit, a vizet helyettesítse azzal.
A kömény és a koriander nem hagyományos összetevő, viszont európai ízlésnek kellemes a jégcsapretek mellé. A jégcsapretek káposztaféle; így már talán érthetőbb a választás. A szemes fűszereket teafilterbe raktam, majd bedugtam a hengerek közé.
Kis lángon, gyöngyöző forrás mellett pároltam legalább negyven percet. Félidőnél mindegyik hengert megfordítottam. Mikor már majdnem megpuhult, hozzáadtam a vékony csíkokra vágott póréhagymát és a keresztben felszelt, megtisztított gyömbért. Lefedve pároltam, további tíz percet, közben tormareszelőn lereszeltem a félretett csúcsokat. A reszelt retket az elkészült raguba kevertem bele frissítésnek, sűrítésnek - éppen tálalás előtt. Ha nem túl rostos a jégcsapretek zöldje, díszítésnek érdemes felhasználni.
A következő képen néhány Sakurajima retek látható. Hát nem gyönyörűek?

A kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Daikon