Miszóban párolt jégcsapretek
2018. március 06. írta: Gyalogrépa

Miszóban párolt jégcsapretek

miszoban_parolt_jegcsapretek.jpg

Hideg időben rengeteg daikón, azaz jégcsapretek fogy a Távol-Keleten. Japánban komoly kultúrája van a retkek, tarlórépák fogyasztásának, amit télen gyakran párosítanak miszóval, póréhagymával, gyömbérrel. A miszót általában valamilyen dashival, azaz alaplével támogatják meg, amitől én eltekintek a kombu alga és bonito halpehely hiányában. Hasonlóan nehézkes hozzájuk jutni, mint a miszóhoz, viszont ezek mindegyike tartós élelmiszer. Aki akarja, készítse dashival, de anélkül is élményszerű fogást lehet főzni. Különben is, a jégcsapretek és a miszó a központi elemek, az ízesítésen pedig lehet farigcsálni.
A nyers jégcsapretek ízben és állagban sokkal közelebb áll a fekete retekhez, mint a hónapos retekhez. Kissé kesernyés, mint a fekete retek és kemény, akár a karalábé. Kiváló párolásra, meglepően soká tart, mire megpuhul.

miszoban_parolt_jegcsapretek_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • Hatvan dekagramm jégcsapretek
  • Hat dekagramm póréhagyma
  • tizenöt gramm gyömbér
  • egy mokkáskanál egész kömény
  • egy teáskanál koriander
  • hatvanöt gramm miszó

miszoban_parolt_jegcsapretek_prep.jpg

Meghámoztam a retkeket, majd hasonló hosszúságú hengereket vágtam belőle. A csúcsokat félreraktam. Kiválasztottam a lehető legkisebb vastag fenekű lábast, amiben még éppen elférnek egymás mellett a talpukon álló hengerek. A miszót kevés vízzel elkevertem a lábasban, majd beleraktam a hengereket. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte a retkeket. Aki készít dashit, a vizet helyettesítse azzal.
A kömény és a koriander nem hagyományos összetevő, viszont európai ízlésnek kellemes a jégcsapretek mellé. A jégcsapretek káposztaféle; így már talán érthetőbb a választás. A szemes fűszereket teafilterbe raktam, majd bedugtam a hengerek közé.
Kis lángon, gyöngyöző forrás mellett pároltam legalább negyven percet. Félidőnél mindegyik hengert megfordítottam. Mikor már majdnem megpuhult, hozzáadtam a vékony csíkokra vágott póréhagymát és a keresztben felszelt, megtisztított gyömbért. Lefedve pároltam, további tíz percet, közben tormareszelőn lereszeltem a félretett csúcsokat. A reszelt retket az elkészült raguba kevertem bele frissítésnek, sűrítésnek - éppen tálalás előtt. Ha nem túl rostos a jégcsapretek zöldje, díszítésnek érdemes felhasználni.

A következő képen néhány Sakurajima retek látható. Hát nem gyönyörűek?

sakurajima_daikon.jpg

A kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Daikon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr813718568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.09. 05:07:20

@mt-03: Erjesztett szójababpaszta, amibe erjesztés előtt kerül valamilyen gabona is, fajtától függően. A leggyakrabban instant levesalapnak használják a hazájában is, Japánban.
Vízzel felforralod, aztán lehet belefőzni gombát, tésztát, kínai kelt, tofut, újhagymát, retket, spenótot, kelkáposztát, friss halat, csirkét, disznót, marhát. Még kismillióféle dolgot lehet belepakolni, a legtöbb vékonyra szelt élelmiszer pár perc alatt megfő benne, spenótnak még annyi sem kell. Ha csak tészta, meg zöldség kerül bele, szokás egy félbevágott lágy tojást is a levesbe rakni tálalásnál.
A miszó rogyásig van glutamátokkal, ami az erjedés során természetesen keletkezik. Van aki érzékeny rá, ha ki akarod próbálni, először kis adaggal kezdd!
Még ezek a receptjeim készülnek miszóval, ha érdekel:
suburbankitchen.blog.hu/2017/03/07/telvegi_vadgombas_miszoleves_japan_alapokon
suburbankitchen.blog.hu/2017/01/17/a_tavol-keleti_konyha_egyik_utokartyaja_a_miszo_gyors_egeszseges_finom

Attilajukkaja 2018.03.20. 16:18:19

Hát ez szuper lett!!
Délelőtt már eldöntöttem, hogy vacsira távol-keleti tésztás egytál leves lesz, de ez egy ragyogó kiegészítő is lehet.
Persze se jégcsapretek, se poréhagyma nem volt itthon, de szójaszósz, gyömbér, dashi reszelék és miso szerencsére mindig van a szekrényben.
Éppen egy klasszikus kelkáposzta főzeléket készültem főzni, ezért azonnal félretettem a torzsáját. Előző napról volt egy kevés karfiol "szár" is, és egy fej csicsóka gumó, két nagy fej hónapos retek. Na meg egy nagy fej lila sonkahagyma.
Szóval megcsináltam! Először a karfiol szárakat, aztán a káposzta torzsáját, majd a csicsókát és utoljára a retket tettem a misos főzőlébe. A gyömbér felét már az elején beletettem. Igyekeztem egyiket sem túlfőzni. A végén jött a gyömbér másik fele és a hagyma. Most hűl. A végén adok hozzá egy-két kanál citromlevet, hogy kissé savanykás legyen, mivel a tésztaleveshez lesz egy kísérő. Nem tudom, mennyi köze van az általad leírt recepthez, de ennek már most szuper íze van! :o)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.21. 05:30:13

@Attilajukkaja: Egész jól sikerült hasznosítani a karfiolszárat, és a kelkáposzta-torzsát. A jégcsapreteknek van egy kissé kesernyés íze, ami a párolt daraboknál előtérbe kerül, amihez jön frissen reszelt retek édes-hűsítő íze. A torzsa és a karfiolszár ennél azért édesebb lehet, a kesernyés íz nélkül. Nem lehet rossz, csak más. :)
Jövő héten jövök egy karfiol-krémlevessel. Ezek alapján neked tetszeni fog. :)

Attilajukkaja 2018.03.21. 10:20:28

@Gyalogrépa:
Biztos, hogy jégcsapretekkel is meg fogom csinálni. És akkor pontosan követem a receptedet. Már nagyon kíváncsivá tettél! :o)

Amúgy meg nem szeretek kidobni semmi ehetőt. A répalevesbe is teszek a zöldjéből. Semmi íze, de biztosan van benne egy csomó ásványi anyag meg ilyesmi. A piacon sem kérem soha, hogy vegyék le a karalábé vagy a cékla levelét. A zsengébbek nagyon jó kiegészítők tudnak lenni. Nem igaz?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.22. 04:43:06

@Attilajukkaja: Laikusként azt tanácsolom, hogy a karalábé levelével vigyázz. Ne edd meg, ha látsz rajta fehér foltokat! Az valószínűleg permetlé maradék. Ezt a fehér csapadékot szinte lehetetlen lemosni, mert taszítja a vizet. Előfordulhat, hogy olyan permetezőszert használnak, ami a gumóban nem szívódik fel, viszont a levélben ott lehet. Úgy gondolom, hogy a levelét azért hagyják rajta, hogy lehessen látni, mennyire friss, de egyébként nem étkezésre szánják.
Nálunk a klasszikus töltött karalábé úgy néz ki, hogy a leveleket töltjük, a gumót hasábokra vágva készítjük el főzeléknek. Viszont, ha nem kapunk tiszta levelű karalábét, inkább csak karalábéfőzeléket készítünk húsgombóccal.
Nem értek hozzá, ez csak olyan laikus óvatosság. Növényi alapú bio permetezőszernél is lehet irritatív, mérgező növényi, vagy ásványi alkotó, ami a levelekben megmarad, de a gumóba nem szívódik fel.
Tavaly beragadt pár cékla tavaszig, amit inkább kihajtattam. Az apró levelek egész jók voltak, jól mutattak a spárgakrémlevesen. suburbankitchen.blog.hu/2017/04/18/spargakremleves_egyszeruen

Attilajukkaja 2018.03.22. 10:51:19

@Gyalogrépa:
A spárgalevesed nagyon szép! Jó ötlet mellé a parmezán, bár én inkább chips formájában szoktam leveskísérőként adni. Valami reszelt zöldséget is teszek bele, mert magában elég zsíros és sós. A céklalevél is nagyon jól mutat a leves felszínén.
A karalábén, amit a piacunkon veszek, még nem láttam ilyen fehér foltokat, de köszönöm a figyelmeztetést. Majd erre is odafigyelek.

Attilajukkaja 2018.03.22. 11:01:57

Visszatérve a miszós dologra, tegnap kiettük belőle az összes zöldséget, szürcsölgettünk kicsit a levéből, de még mindig megmaradt egy jó adag finom gyömbéres szósz. Belegyalultam egy fél kígyóuborkát, meg még egy kevés sonkahagymát. Mivel az uborka levet ereszt, muszáj volt még egy kis miszót adagolnom hozzá, de nagyon finom lett. Ma este angol "fish pie" lesz vacsorára, amihez nem tudom, mennyire illik majd a japános uborka, de mi akkor is megesszük hozzá!!!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.23. 06:03:02

@Attilajukkaja: Van füstölt tőkehalad is a pitéhez? Ha van, áruld el, honnan jutsz hozzá légy szíves! :)
Hogyan/miből készül a fish pie nálad?

Attilajukkaja 2018.03.23. 09:36:03

@Gyalogrépa:
Sajnos nincs. :o(
De egy jó bacalao (sózott, szárított tőkehal) is nagyon feldobná ezt az egytálételt. Viszont lehet otthon is füstölni halat. Egy haverunk már hozott nekem nedves akácfa forgácsot, csak az időjárásra várok, hogy barátságosabbra forduljon. Akkor kipróbálom.
A klasszikus angol fish pie tudtommal kissé elősütött/párolt lazacból, tejszínes-fokhagymás parajból és krumplipüréből áll. Ehhez képest én lazac és afrikai harcsa egyvelegéből, tejszínes-fokhagymás mángoldból (el kellett már használni a fagyasztóból) és karfiolos krumplipüréből készítettem (mert nagyon oda kell figyelnünk az ételeink glikémiás indexére is). Szóval baromi "autentikus" lett! :o)
És az uborka isteni volt hozzá!

Attilajukkaja 2018.03.23. 09:40:01

@Gyalogrépa:
Még egy dolog jutott eszembe: szerintem füstölt makrélát, hekket vagy pisztrángot is lehet adni a halas egyveleghez. Füstölt hekket (ami szintén egy tőkehal féle) viszont Budapesten a Fény utcai piac 3. emeletén lévő halasnál szoktam venni.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.23. 20:22:00

@Attilajukkaja: Ez is népi étel a szigeteken, azaz kismillió verziója van. Én póréhagymával ismertem spenót helyett. Mivel brittek, könnyen lehet zöldborsós fish pie is. Nem mint ha kóstoltam volna már bármelyiket.
A füstölt halakkal bogarat ültettél a fülembe. Lehet, ki kéne próbálni csak fülstölt halakkal. Mondjuk a makrélával csak módjával szabad, olyan kis zsírosak. :)

Attilajukkaja 2018.03.23. 22:37:16

Igaz, hogy a fish pie-nak is rengeteg variációja van. Poréhagymával is nagyon finom lehet.

"A füstölt halakkal bogarat ültettél a fülembe."
Bogarat? Hallal? :o)))

"Lehet, ki kéne próbálni csak fülstölt halakkal."
Félek, túl tömény lenne, ... de egy próbát megér. Hala válogatja.

"Mondjuk a makrélával csak módjával szabad, olyan kis zsírosak. "
Igaz. A lazac is nagyon zsíros. Ezért sem használom csak magában. Abból is van enyhén füstölt, de nekem még úgy is túl sok magában. Én most a semleges ízű afrikai harcsát használtam lazítónak, de más, olcsóbb hal is megteszi, mint a pangasius vagy a busa. Főleg, ha füstölt lazacot használ az ember. A pénztárcának is jót tesz az ilyen egyveleg használata. :o)
Halpogácsákba is vegyesen szoktam beledarálni.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.24. 04:16:48

@Attilajukkaja: Milyen lenne pollock-kal keverni a füstölt pisztrángot?

Attilajukkaja 2018.03.24. 13:09:38

Ha jól tudom, a hekk a szürke tőkehal, a pollock pedig a sárga. Nagyon finom húsú mindkettő. És nem zsíros.
Ma jártam a piacon, halat is vettem. Jól megnéztem: füstólt pisztráng, makréla, hering, sprotni és hekk is kapható. Ez utóbbi nálunk 380 Ft/10 dkg. Nem vészes. A lazac már húzósabb 6800-ért!
A javaslatod szerintem jó, bár én egy zsírosabb füstölt halat választanék, ha intenzív ízt akarok. Ha nem, akkor a pisztráng is egy tökéletes választás!
Ui.
Néha úgy érzem, hogy Magyarországról írsz, máskor meg pont az ellenkezőjét. :o)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.24. 16:16:37

@Attilajukkaja: Pedig nem vagyok sem pilóta, sem steward. :) Miből gondolod? :)

Attilajukkaja 2018.03.25. 16:37:42

@Gyalogrépa:
Semmi különös, de egy csomó receptedet én az USA-ból ismerem. És a pollock szó ismerete, használata sem hétköznapi. Ráadásul sokszor hajnalban jönnek tőled a válaszok, ami időeltolódásra utalt.
De nyilván tévedtem. Nem érdekes! :o)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.26. 07:04:00

A neten keringő szakirodalom jó része angolszász, másrészt érdekel az USA gasztronómiája. Korán ébredő típus vagyok. Mire megnézem a blogot, már meg is ittam a reggeli kávémat. :)
süti beállítások módosítása