Szoba tofuval és pácolt retekkel
2018. május 07. írta: Gyalogrépa

Szoba tofuval és pácolt retekkel

soba_tofuval_es_pacolt_retekkel.jpg

Szeretem a pirított tofut a gumis állagával együtt. Nem úgy kell tekintetni rá, mint húspótlóra, mert annak tényleg nem jó. A rossz hírét többek között ennek a zsákutcának köszönheti. Előnye a tofunak, hogy a hűtőben sokáig eláll, kompakt, könnyű megpirítani. A retek pácolására harminc percet kell szánni, egyébként minden más elkészül negyed óra alatt. Hiszen én se érek rá mindig.

soba_tofuval_es_pacolt_retekkel_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • egy csomag szoba tészta (hetvenhét gramm): hajdinás tészta
  • egy csomag szójaszószos tofu (száznyolcvan gramm)
  • egy teáskanál a paprikakrémemből
  • tizenkét dekagramm hónapos retek
  • egy teáskanál fekete szezámmag
  • egy deciliter gyömbéres páclé
  • repceolaj a retekhez és a tofu sütéséhez

gyomberes_pacolt_retek.jpg

Néha készítek pácolt gyömbért, ami után bőven marad jóízű, már erősen gyömbéres páclé. Ezt mindig elrakom. Néha belekortyolok, kellemes frissítő. Ebben a páclében más zöldségeket is lehet tovább pácolni, melyeknek kitűnő gyömbéres íze lesz. A vékonyra szelt reteknek elég fél órát benne töltenie. Utána leszűrtem, kevés repceolajjal és frissen pirított fekete szezámmaggal kevertem össze.

soba_tofuval_prep.jpg

Vizet forraltam, megsóztam, majd beáztattam a soba tésztát tíz percre. Közben az egy centi vastagra szelt tofut kevés repceolajon megpirítottam. A még forró serpenyőben összeforgattam a leszűrt tésztát a paprikakrémemmel. Azonnal tálaltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3713896686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.05.07. 08:22:56

A tofu nem húspótló, hanem a tejtermékek helyett használják. Annak köszönheti a rossz hírét, hogy Magyarországon többnyire csak a leggyengébb minőségi kategóriát árulják, ami sütésen kívül szinte semmire se jó. Érdemes selyemtofut keresni, azzal teljesen más például egy miso leves.

Jakab Erzsébet 2018.05.07. 09:30:13

Iszonyatosan kíváncsi vagyok, hogy valójában mivel is foglalkozol? Szakács nem lehetsz, mert akkor nem érnél rá hétvégén piacra járni, és unnád az otthoni főzést. Legfeljebb az vagy, csak nem gyakorlod. Én inkább tanításra tippelek. Valahol nagyon megtanultál dolgokat, na de hol?? :-)

Benikuty 2018.05.07. 14:23:03

@Étteremkritikus: A Gyáli úti kínaiban szenzációs fűszeres tofukat ettem, és eszembe nem jutott, hogy ez most húspótló :) Nem tudom, honnan vették az alapanyagot, de amit a váci tejgyárban követtek el, az egy tragédia...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.05.07. 21:04:07

@Benikuty: Magyarországon senki se tud tofut készíteni, felesleges az ipari ízetlen gumis vackokkal kísérletezni :(
A Vámház körúti Ázsia boltban általában van többféle tofu, de ott is meg kell nézni, mert simán árulják a magyar utánzatokat is.

Benikuty 2018.05.07. 21:40:50

@Étteremkritikus: A Rákóczi téri kínai boltban is érdemes megnézni, gondolom...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.05.08. 06:47:28

@Étteremkritikus: Futott ez vagy húsz éve szójakockával párhuzamosan. Vegetariánusok próbálkoztak ezekkel húsos imitátumokat csinálni. Igen, még tofuval is.
Jó, hogy mondod a selyemtofut, még a miszólevesen gondolkoztam a tofu kapcsán. Köszönöm. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.05.08. 06:52:04

@Jakab Erzsébet: Munka mellett szeretek főzni, gyűjtögetni. Meg túrom a netet, forgatom a szakácskönyveimet. Mostanában már mentorálnak is egy kis közösség tagjaként.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.05.08. 06:55:31

@Benikuty: Igen, igen. Csak előtte otthon ki kell bogarászni, hogy milyen feliratokra érdemes figyelni. Például a fekete ecetem tőlük van, de "gombóc ecet" van ráírva magyarul.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.05.08. 08:25:34

@Gyalogrépa: Igen, a 90-es években nagyon futott az is, hogy a padlizsán jó húspótlónak :)
Remélem, hogy az Európai Bíróság döntése után végre lesz nálunk is törvény, hogy ne lehessen a vegán élelmiszeripari termékeknek megtévesztő húsétel vagy tejtermék nevet adni. A hús vagy a tej pótlásával sose készül jó étel, egy vegán étel receptjét eleve úgy kell kitalálni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.05.08. 08:30:48

@Benikuty: Ahogy @Gyalogrépa: írja, nagyon meg kell nézni a címkét és előre készülni. Ráadásul A fordítási hibák mellett arra is figyelni kell, hogy rendszeresen hamisítják az összetevők listáját, kihagyják a rákot, mesterséges színezéket, aromát, tartósítószert, stb. a magyar címkéről. Áprilisban láttam olyan rizskekszet, aminek magyarul 5-6 összetevője volt, angolul és kínaiul 15-16, a kimaradt anyagok fele E-jelölésű adalék :(

Benikuty 2018.05.08. 15:43:42

@Étteremkritikus: Nyilván megy a szélhámoskodás. Mi a baj az E számrendszerben szereplő anyagokkal?
Mielőbb te is téveszméket terjesztenél, forgasd kissé a következőt:
Dr. Sohár Pálné és Dr. Monoki János: Az élelmiszer adalékanyagok E-számrendszere (kiadta: OÉTI Bp.)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.05.08. 21:15:11

@Benikuty: Tudom, hogy nem mindegyik E számmal jelölt anyag káros, de sajnos olyanok maradnak le rendszeresen a kínai üzletekben a címkéről, amire Magyarországon kötelező odaírni, hogy gyerekek nem fogyaszthatják, mert hiperaktivitást okoz. Például E102, E104, E110, E122, E124, E129.
Számomra a színezékek kapcsán az volt a legérdekesebb felfedezés, hogy a Smarties természetes anyagokkal színezett, ellenben az M&M's, a Dunakavics és a Francia Drazsé mesterségessel.

Benikuty 2018.05.08. 21:31:33

@Étteremkritikus: ez már a NÉBIH kompetenciája...elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása