Szeretem a pirított tofut a gumis állagával együtt. Nem úgy kell tekintetni rá, mint húspótlóra, mert annak tényleg nem jó. A rossz hírét többek között ennek a zsákutcának köszönheti. Előnye a tofunak, hogy a hűtőben sokáig eláll, kompakt, könnyű megpirítani. A retek pácolására harminc percet kell szánni, egyébként minden más elkészül negyed óra alatt. Hiszen én se érek rá mindig.
Összetevők:
- egy csomag szoba tészta (hetvenhét gramm): hajdinás tészta
- egy csomag szójaszószos tofu (száznyolcvan gramm)
- egy teáskanál a paprikakrémemből
- tizenkét dekagramm hónapos retek
- egy teáskanál fekete szezámmag
- egy deciliter gyömbéres páclé
- repceolaj a retekhez és a tofu sütéséhez
Néha készítek pácolt gyömbért, ami után bőven marad jóízű, már erősen gyömbéres páclé. Ezt mindig elrakom. Néha belekortyolok, kellemes frissítő. Ebben a páclében más zöldségeket is lehet tovább pácolni, melyeknek kitűnő gyömbéres íze lesz. A vékonyra szelt reteknek elég fél órát benne töltenie. Utána leszűrtem, kevés repceolajjal és frissen pirított fekete szezámmaggal kevertem össze.
Vizet forraltam, megsóztam, majd beáztattam a soba tésztát tíz percre. Közben az egy centi vastagra szelt tofut kevés repceolajon megpirítottam. A még forró serpenyőben összeforgattam a leszűrt tésztát a paprikakrémemmel. Azonnal tálaltam.