Könnyű vegetariánus reggeli Karácsonyra
2016. december 07. írta: Gyalogrépa

Könnyű vegetariánus reggeli Karácsonyra

A burgundi Brillat-Savarin sajt az ünnepi asztal ékköve

 Nyilván nem jó a túlevés, de az embert könnyen elragadja az ünnepi zabálás-spirál. Aki már volt részese a karácsonyi túlevésnek, tudja azt, hogy a másnap is pokoli. Pláne, ha ivott is előző nap. Az ember csillagokat lát, egy paprikás zsírfolttól hányingere lesz. A joker kártya a Brillat-Savarin sajt

Ilyenkor jól jön a könnyű reggeli. Az ünnepi aztalra pedig valami igazán ütős darab kell. Íme.

brillatsavarin.jpg

Ez a csodás eredetvédett sajt Burgundiából való. A leírás szerint kézzel készítik simán oltott tejből. Semmi oda nem illő anyag. Ezt komolyan lehet venni, mert a csomagoláson rajta van az eredetvédelemre utaló címke. Az árfekvése a közép-felsőkategóriába teszi. Az íze, illata, krémes állaga ehhez igazodik. Oltári jó. Helye van az ünnepi asztalon. Ez egy 250g-os példány. Elég két ünneplőnek. Hozzá diós saláta készül narancsos vinaigrettel a karácsonyi felhangért.

pre_5.jpg

A legelső teendő reggel, - még a kávéfőzés előtt - hogy kivigye a sajtot a konyhába. Szobahőmérsékleten tanácsos fogyasztani, krémesebb, puhább lesz, jobban érvényesülnek az ízei. A vinaigrett a szokásos ecet-olaj kombináció, azzal a csavarral, hogy savas komponens fele-fele arányban narancslé és fehérborecet. Az olaj a sablonos olívaolaj, de lehet helyetteíteni mogyoró- vagy dióolajjal is. Nem érdemes csak narancslével savasítani a vinaigrettet, mert elnyomja a többieket. A diót kicsit össze kell törni mozsárban, hogy kiengedje az olajait.

pro_5.jpg

Micsoda elfuserált pirítós lett! Jól működik a sajt a rusztikus rozsos kenyerekkel. Próbálják ki pumpernickellel! Higyjék el, megéri kicsit dolgozni a sajt körítésen. A Brillat-Savarin megérdemli.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4612029641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása