Nyilván nem jó a túlevés, de az embert könnyen elragadja az ünnepi zabálás-spirál. Aki már volt részese a karácsonyi túlevésnek, tudja azt, hogy a másnap is pokoli. Pláne, ha ivott is előző nap. Az ember csillagokat lát, egy paprikás zsírfolttól hányingere lesz. A joker kártya a Brillat-Savarin sajt
Ilyenkor jól jön a könnyű reggeli. Az ünnepi aztalra pedig valami igazán ütős darab kell. Íme.

Ez a csodás eredetvédett sajt Burgundiából való. A leírás szerint kézzel készítik simán oltott tejből. Semmi oda nem illő anyag. Ezt komolyan lehet venni, mert a csomagoláson rajta van az eredetvédelemre utaló címke. Az árfekvése a közép-felsőkategóriába teszi. Az íze, illata, krémes állaga ehhez igazodik. Oltári jó. Helye van az ünnepi asztalon. Ez egy 250g-os példány. Elég két ünneplőnek. Hozzá diós saláta készül narancsos vinaigrettel a karácsonyi felhangért.

A legelső teendő reggel, - még a kávéfőzés előtt - hogy kivigye a sajtot a konyhába. Szobahőmérsékleten tanácsos fogyasztani, krémesebb, puhább lesz, jobban érvényesülnek az ízei. A vinaigrett a szokásos ecet-olaj kombináció, azzal a csavarral, hogy savas komponens fele-fele arányban narancslé és fehérborecet. Az olaj a sablonos olívaolaj, de lehet helyetteíteni mogyoró- vagy dióolajjal is. Nem érdemes csak narancslével savasítani a vinaigrettet, mert elnyomja a többieket. A diót kicsit össze kell törni mozsárban, hogy kiengedje az olajait.

Micsoda elfuserált pirítós lett! Jól működik a sajt a rusztikus rozsos kenyerekkel. Próbálják ki pumpernickellel! Higyjék el, megéri kicsit dolgozni a sajt körítésen. A Brillat-Savarin megérdemli.