Gluténmentes illatos fűszeres gyümölcskenyér. Pofonegyszerűen.
2016. december 23. írta: Gyalogrépa

Gluténmentes illatos fűszeres gyümölcskenyér. Pofonegyszerűen.

Helye van a zserbó és a beigli mellett a karácsonyi asztalon.

pro_9.jpg

Az aszalt gyümölcsöket könnyű beskatulyázni az "egészséges csemege" és "müzlialapanyag" kategóriába. Ősszel megjelentek a szupermarketek kiemelt polcain a csonthéjasok és az aszalt gyümölcsök. Nyilván sokan vitték, de nálam ez a lelkesedés könnyen letört, amint felkerültek a kamrapolcra. Karácsonyra kínálnak gyönyörű aszalt gyümölcstálakat, de nálunk ezek sosem fogytak el. Előbb ette meg a penész, mint mi. Ha Neked is porosodik a kamrapolcon - még fogyasztható - aszalt gyümölcs, akkor a következő recept tetszeni fog.

Idén rájöttem, mi is itt a baj.

Az aszalt gyümölcs önállóan csak tartósított száraz alapanyag. A szárazbabot se kapkodjuk be a zacskóból ugyebár. Valamit kezdeni kell vele! Némelyik magában is finom, de ha van otthon csokoládé, vagy bármilyen kész sütemény, hűtött desszert, akkor szinte biztosan nem az aszalt gyümölcsöt választjuk. Egyszerűen nem tud az aszalt gyümölcs versenyezni velük. Ez különösen igaz Karácsonykor, mikor sütemények garmadája várja, hogy megegyük.

Van megoldás!

Fűszerek és szesz. A gyümölcskenyerekben egyesülnek, hogy letaszítsák a zserbót és beiglit a karácsonyi asztalról. A gyümölcskenyerek lényege a gyümölcs és a csonthéjas. A tésztája csak a malter, ami összefogja az egészet. Emiatt könnyű összedobni gluténmentes lisztkeverékkel, mert csak sokadik mellékszereplő a receptben.

 fruits.jpg

Kétféle gyümölcskenyeret készítettem.

A világosabb süteménybe kerül:

  • kandírozott cédrusgyümölcshéj: ez nem citrom, se nem lime, hanem egy gyermekfejnyi óriás citrusgyümölcs, aminek rengeteg héja van. A legfontosabb a citrusos-fenyős illata.
  • mazsola: rumban áztatva 2 napig.
  • dió
  • vanília
  • törökmogyoró (a képen látható adag fele)

A sötétebb süteménybe kerül:

  • saját aszalt almám, meggyem, szilvám: mindegyiket akkor készítettem, mikor a piacon a legjobb minőségű és a legolcsóbb. 3 napig szívták magukba a meggypálinkát.
  • cukrozott narancshéj a fagyasztóból: a legjobb bionarancsok márciusban érkeznek. Ha idén tavasszal lemaradtál, jövőre bepótolhatod. Tárolj be narancshéjból jó előre!
  • fűszerek: fahéj, szegfűszeg, cserecsendió.
  • törökmogyoró (a képen látható adag másik fele)

A törökmogyorót a lakótelepen szedtük ősszel egy viszonylag apró fa alól. Nagyon kemény a héja, de sorozatnézés közben apránként fel lehet törni egy tisztességes diótörővel. Totál ingyen van. Száraz serpenyőben lepirítottam.

mogyoro.jpg

Jöhet a gluténmentes tésztaalap elkészítése!

cream.jpg

Tíz deka olvadt-puha vajat tíz deka cukorral krémesre kevertem. A cukor hetekig szívta magába egy kikapart vaníliarúd illatát. Aztán egyik tojás, krémesre keverés, másik tojás ismét keverés.

liszt.jpg

Az egész keverékre több adaban rászitáltam tíz deka gluténmentes lisztet, fél kávéskanál sütőport és fél kávéskanál szódabikarbónát. Továbbá került bele 6g útifű maghéj liszt. Hasonlóan viselkedik a gluténhez, tehát segít kialakítani a térhálós szerkezetet a tésztában. A szitálás nagyon fontos, mert a gluténmentes lisztkeverékek általában összeállnak nagy blokkokba. Ettől csomós lehet a tészta. A liszt több adagban szitálására szintén a csomók elkerülése végett van szükség. A liszt adagolásánál a habverőt szilikonspatulára cseréltem.

teszta.jpg

A világosabb gyümölcskenyér tésztájába forgattam a gyümölcsöket és a csonthéjasokat. Kivajazott kenyérsütőformába öntöttem.

sotetteszta.jpg

Készítettem egy alaptésztát a világos gyümölcskenyérnél leírt módon. A különbség az, hogy natúr kristálycukorral és melasszal készült. Ettől ilyen sötét. A gyümölcsöket magabiztosan egészben hagytam, pedig hiba volt. Később ezek mentén tört el a gyümölcskenyér. Őt is megsütöttem.

A sütést 180 fokos sütőben kezdtem alsó fűtéssel, amit 5 perc után 160 fokra mérsékeltem. Amint megemelkedett a tészta, bekapcsoltam a felső fűtőtestet is. Amint a teteje elnyerte a kívánt színt, kikapcsoltam a felső fűtőt. A tészta közepe hosszanti irányban elkezdett szétnyílni, már majdnem kész. 5 perc múlva hústűvel megvizsgáltam megsült -e. Addig folytattam a sütést, amíg már nem ragadt a hústűre tészta. Rácsra kivettem, 10 perc hűlés után kivettem a formából, így hűtőttem ki teljesen. Egy mini asztali sütőben készült mindegyik két egymést követő napon. A gyümölcsök áztatása több nap, de egy adag tészta összeállítása mosogatással együtt 20 perc. Ne mondd, hogy sokat kell vele szöszmötölni! Személy szerint munka után dobtam össze mindegyiket.

pro_9.jpg

Pompás kézzel készült ajándék lehet. Több hétig eláll selyempapírba csomagolva. Illatos savanykás-édes, rengeteg gyümölcs koncentrált ízével. Ki ne örülne, ha ilyet kapna a fa alá?

szeletek.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7812066813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Townsend 2016.12.27. 15:34:40

Például, aki vegán. Az nem örülne a vaj és a tojás miatt. Sőt, meg sem enné. Tovább adná annak, aki eszik ilyen ételeket.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2016.12.27. 16:50:48

Ott a pont. Vegán ismerősömet sosem bántanám meg szándékosan ilyesmivel. Ha meg nem tudnám róla, hogy vegán, akkor biztos csak utólag mondaná el, hogy továbbajándékozta olyannak, aki örült neki.
süti beállítások módosítása