Francia gruyére sajtos égetett tészta: a gougére
2016. december 31. írta: Gyalogrépa

Francia gruyére sajtos égetett tészta: a gougére

Elegáns partifalat, ami egy órán belül fogyasztható. A váratlan helyzetekre szendvics helyett.

Az égetett tészta sokkal könnyebb mint gondolnád. Nem kell cukrásznak lenni, hogy összedobd. Íme az alapképlet az egységnyi adaghoz: Kezdésnek le kell mérni a tojást. Hozzá kell viszonyítani a többi összetevőt is. Én egy tojásból készítettem egy adagot. 1 egység tojás 1/2 egység víz 1/2…

Brutális 30%-os tömény házi élőflórás joghurt készítése
2016. december 31. írta: Gyalogrépa

Brutális 30%-os tömény házi élőflórás joghurt készítése

Csuklóból veri a szokványos joghurtokat, de még a tejfölöket is.

Gyerekkoromban nem voltam hajlandó megenni egyetlen gyümölcsjoghurtot sem. Tegyük hozzá, akkoriban még gyümölcsdarabos, vagy lekváros nemigen akadt. Jó kérdés, hogyan voltak mégis gyümölcsösek. Hamarosan megjelentek a görög típusú joghurtok; velük együtt azok a receptek, amikkel megszerettem a…

Rendhagyó pénteki piaci bevásárlás
2016. december 30. írta: Gyalogrépa

Rendhagyó pénteki piaci bevásárlás

Odatettük magunkat, hogy oltári sok pénzünk legyen jövőre: betáraztunk hüvelyesből.

A zöldségesem súgta meg előre, hogy holnap a piacunkon nemigen lesznek nyitva az árusok. Persze ma mindenki a hentesnél állt sorba disznóért, malacért. A karácsonyi tarja meg a töltött káposzta után már nem akarok disznót látni a tányéromon egy darabig. Babona ide, vagy oda. Cserébe betáraztunk…

Vacsora téli zöldségekből kapros juhtúrómousse-szal, grépfrútszósszal
2016. december 28. írta: Gyalogrépa

Vacsora téli zöldségekből kapros juhtúrómousse-szal, grépfrútszósszal

Könnyű üdítő fogás, ha már unod a húsevést. Nem csak vegetariánusoknak.

Micsoda zöldségek! Őket nem érdekli hogy alig van napsütés. A cikóriát kifejezetten sötétben kell hajtatni. A karfiol megbarnul a napsfény hatására. A többiek elvannak a fűtetlen fóliasátor alatt. Ennek az articsókának most van szezonja Dél-Európában, ahogy most kapni az északi féltekén a legjobb…

Az ünnepi főtt tarja lakkozása narancsos-mézes karamellel
2016. december 26. írta: Gyalogrépa

Az ünnepi főtt tarja lakkozása narancsos-mézes karamellel

Minek lakkozni a tarját? Az íz és a látvány mindent elmagyaráz.

Bemutatom, hogyan fejeztem a be a karácsonyi menü fő attrakcióját. Korábban megfőztem a füstölt tarját. Akit érdekel, hogyan készült, kattintson a képre. Szenteste napján előre kivettem a hűtőből és hagytam szobahőmérsékletre melegedni. Levágtam róla a kötözőzsineget. Kiválasztottam a mérethez…

süti beállítások módosítása