
Íme a zöldség, ami köré felépült az egész fogás. A multiban az utolsó darabot hoztam el egy tanakodó pár elől.

Az ára a alapból a fehér karfiol duplája, de az attraktív színért megéri. Szezonban a lila karfiol kerül annyiba, mint a fehér szezonon kívül. Ez az egy darab meg pont le volt árazva a felére. Nyilván nem hagytam ott. Nem, nem valami ócska céklalével elkövetett színezős trükkömet látod. Még a levelei is lilák.

Látszik, hogy mennyire végtelenül egyszerűek az alapanyagok. A hangsúly a fűszerezésen van.
- lila karfiol: a színét leszámítva semmiben nem tér el a fehér karfioltól. Létezik sárga változat is.
- zöld lencse: előre beáztattam, így a rizzsel egyszerre lehet elkészíteni irtó hamar.
- baszmati rizs: a lényeg, hogy pergő maradjon a végén.
- yoghurt: hűsítő hatású komponens a komoly fűszeres íz mellé. Így készíthetsz otthon élőflórás yoghurtot.
- viszonylag nagy hagyma: alapízesítő
- gyömbér és fokhagyma: keleti konyhákon az egyik legjobb ízalap.
- fekete mustármag: lepirítva füstös aromát kölcsönöz a fogásnak.
- hing: a sárga dobozban asafoetida gyanta van granulált állapotban. Szórható fűszer, hagymára melékeztető ízzel.
- fekete bors, kurkuma, lepkeszegmag, római kömény, koriandermag. Hüvelyesekhez általában ez az indiai alapfűszerkeverék nálam.
- barna kardamom, ánizs: jelenlegi favorit keleti fűszerpárosítás.

Száraz serpenyőben lepirítottam a római köményt, koriandert, fekete borsot, lepkeszegmagot. Nagy szemű só társaságában mozsárban összetörtem. A sókristályok keménysége és élei meggyorsítják a fűszerek porítását. A kurkumából ráreszeltem.

Kevés forró vajon lepirítottam kiss a hagymát. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, gyömbért, fekete mustármagot. A fekete mustrámag nemsokára elkezdett pattogni. Mehetett bele a rizs, kissé át kellett forgatni a forró serpenyőben. Beleraktam a lencsét, összekevertem. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje.

A tetejére raktam az apróra vágott karfiolt. A száráról csak a fás részeket és a leveleket dobtam ki. Nem szabad összekeverni. Beraktam még az egész koriandert és csillagánizst. A karfiolt nem tanácsos bekeverni a fűszeres alapba, mert elszíneződik. A karfioldarabok méretezése különösen fontos. Egyszerre kell elkészüljön a rizzsel.
Lefedtem a serpenyőt, nagy lángra raktam. Amint felforrt benne a folyadék, lehúztam a tűzről. 20 percig hagytam gőzölődni. A karfiol a fejlődő fűszeres gőzben puhult. Direkt hőt nem kapott.

Rákanalaztam a hinggel elkevert yoghurtot, csepegtettem rá csípős szószt. Frissen vágtam rá petrezselymet. Elkészült az egyszerű, olcsó egytál indiai módra.