
Úgy nőttem föl, hogy egyszer sem raktam elém babsalátát. Pedig gyerekként szinte egyáltalán nem ettem húst. Egy jó darabig felvágottat és kolbászt sem ettem. Reggelihez gyakran ettem sajtot. Viszont gyakran volt főttételnek otthon valami hüvelyesből készült főzelék, vagy leves. Imádtam. Igazán kár lenne pont a reggelikből kihagyni a hüvelyeseket.

Ha csicseriborsót főzök, mindig többet készítek, mint amennyire az adott főtt ételhez szükségem van. A maradék főtt natúr csicseriborsót salátához használom fel. A csicseriborsót beáztattam 3-4 órára. Semmi baja sincs, ha egy éjszakát ázik. Sima csapvízben feltettem lassan főni. Mikor már majdnem megpuhult megsóztam. Készre főztem. Az egyik feléből ez készült. A másik felét hideg vízbe tettem, majd leszűrtem. Ezt az egész főzési procedúrát át lehet ugrani konzerv csicseriborsó segítségével.
Összetevők:
- főtt csicseriborsó
- zsírdús görög yoghurt. Ha szeretnél saját magad yoghurtot készíteni, próbáld ki a receptemet!
- kígyóuborka: nyáron nincs valami jó íze, szerintem a hűvösebb időben lehet kiváló példányokat kapni.
- frissen facsart szűrt citromlé: nem játszok olyat, hogy a tenyerembe facsarom a saláta fölött. Pár mag minidg átjut, aztán lehet ropogtatni.
- curry fűszerkeverék: a csicseriborsó és a yoghurt kívánja a keleti ízvilágot.
- hing: indiai ízesítő hagymára emlékeztető aromával. Jól működik nyers salátahagymával is; úgy biztos lesz állóhelyed a buszon. A hing jól passzol a curry fűszerkeverékhez, és még szájszagot sem csinál.
- olívaolaj: testességet ad a salátának.
- friss petrezselyem: egyenesen a lépcsőházból.

A yoghurtot kikevertem a curry fűszerkeverékkel, a hing-gel, olívaolajjal, citromlével és sóval. Az uborkát megpucoltam, mert a héja kesernyés. A magházát kidobtam, mert íze szinte nincs és csak felvizezné a salátát. Felkozkáztam az uborka húsát, aztán mindent összekevertem.

A tetejére raktam az összevágott mikropetrezselymet. Egy kis chili szószt is locsoltam rá, de teljesen elhagyható. Megállja a helyét pirítóssal, vagy csak simán salátalevelekkel.