Szerintem a friss túró és a szárított fűszerpaprikapor rettenetes páros. Mindezt meghintik egész köménymaggal, már csak legyintek. A koporsószöget pedig a vöröshagymával verik be. Az elterjedt recept tehet arról, hogy undorodtam a körözötttől amióta az eszemet tudom. Lám, megéri előszednem néha azokat az ételeket amelyeket nem szeretek, és elgondolkodni, mi is a bajom velük; hiszen kitaláltam egy pompás körözött receptet. Olyan egyszerű, hogy biztos már más is kitalálta előttem, csak sajnos nem ez terjedt el.
Itt az ideje belátni, hogy a vöröshagyma és a szárított fűszerpaprikapor főzésre való! Mintha a hagyományos verzió gulyáslevesnek indulna, de túrókrém lesz belőle. A nyers vöröshagyma kesernyés, durva ízű. Főzésre nagyszerű, de nyersen inkább az édes lapos hagymát, vagy snidlinget válaszd! Talán a legjobb újhagymával próbálkozni. A szárított por állagú fűszerpaprikának van egyfajta nyers íze, ami főzés közben eltűnik, de nyersen kellemetlen. A köménymag jó nyersen is, csak nem egészben, de túróval sehogysem az. A túróról pedig annyit, hogy a legtöbb tétel keserű. Van egy idősebb úr, aki nálunk árul néha jót, de értelemszerűen keveset, amit elkapkodunk hamar.
A túrót ricottára cseréltem. Nem olyan gazdag ízű, mint egy rendes túró, de legalább nincs mellékíze. Egyébként nagyszerűen helytáll körözöttben. Kevés sóval összekevertem és borsot törtem rá. Ennek jelentősége van: élmény elharapni egy nagyobb darabot. Így van ez a fűszerpaprikával és az újhagymával is. A fűszerpaprikákat kiereztem, kimagoztam, így vágtam apró darabokra. A piros színű chilipaprika néven fut, a zöld pedig hegyes erős fantázianéven. A piros nagyon édes, fűszeres, de vékony a húsa. A zöld vastag húsú és nagyon intenzív az íze. Általában télen szokták árulni. Ha tudod, hogy pontosan milyen néven lehet keresni ezt a fajtát, kérlek írd meg kommentben! Végül belekevertem a felkarikázott újhagymát is. Ha túl száraznak találod a körözöttet, önts rá kevés tejszínt, vagy tejföllel tedd krémesebbé!
A végeredmény ropogós, friss ízű tavaszias túrókrém. Benne kis ropogós, markáns zöldségdarabok. Pompás reggeli kovászos kenyérrel piac után, hétvégén. Munkanapon reggel nem hagymázunk ugyebár.