A salátaszezon első fogása: vadsóska, pitypang, pásztortáska
2017. március 09. írta: Gyalogrépa

A salátaszezon első fogása: vadsóska, pitypang, pásztortáska

pro1_7.jpg

Itt a salátaszezon! Végre meglódult a természet, egyre több hagymás növény hajt, és kibújtak a rizómások is.

Azt hiszem lassan keresztet vethetünk a tavalyi betárolt zöldségekre. A hagymák hajtanak, a krumplik nagy része csírázik, és a többiek sem néznek ki valami jól. Lassan 4 hónapja nyammogunk kábé ugyanazokon a zöldségeken, amit már ununk kissé. Nyilván itt a káposztafélékre, száraz hüvelyesekre és a különféle gumókra gondolok. Persze vettünk egyszer-egyszer salátát, meg becsúszott jópár paprika is, de nem ők alkotják télen a táplálkozásunk gerincét. Télen nem veszünk paradicsomot meg padlizsánt, se cukkinit, mert télvíz idején nagyon gyengék ár/érték arányban. Akad még például szép zeller, meg feketeretek, de azért jól jön a változatosság, amit az első friss leveles zöldségek nyújtanak.

A legjobb salátának való növények ilyenkor vannak a legjobb formájukban. A fiatal, zsenge levelek még inkább édesek, mint keserűek. Egyáltalán nem rostosak. Még csak kevesen hajtanak, ők is csak a melegebb napos helyeken, de azért összejött egy salátára való: vadsóska, pitypang, pásztortáska. Egy doboz olajos szardíniát kevertem ki kevés vajjal, meg pirítottam kenyeret hozzá. Mindent meglocsoltam a limegerezdek levével és sóvirággal hintettem meg.

pro_48.jpg

A növények gyűjtéséhez kell egy ehető vadnövényekre szakosodott határozó könyv, meg papírzacskó. Szemetes, szennyes helyről nem szabad gyűjteni, de így is összejöhet pár marék saláta egy könnyű séta közben. Addig kell pitypangot meg vadsóskát szedni, amíg be nem indul a virágzásuk, mert addigra már túl keserűek és rostosak lesznek!

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3512321411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása