Nem gondolom, hogy egész évben jól el lehet készíteni a "klasszikus" görög salátát. Pedig jó feta sajtot kapni tavasszal is, ahogy olajbogyót és olívaolajat is. Nem is beszélve a citromról, ami tavasszal a legjobb. Ezek teszik a görög salátát göröggé, tehát a zöldségeket le lehet cserélni. Ilyenkor a zöldborsó és a saláta a menő, hagyjuk a paradicsomot a nyárra. A múlt heti piacozás alkalmával megkíséreltünk jó paradicsomot venni. Hát, nem sikerült. Még nincs itt az ideje.
Van viszont elsőrangú római saláta és édes zöldborsó. Egy nagyobb tál alján összekevertem két evőkanál olívaolajat fél citrom levével. Ilyen kopasz héjatlan citrom nálunk elég gyakori citromszezonban - a héja más ételt boldogított. Beleforgattam a megmosott salátát, a kifejtett zöldborsót, az összetört feta sajtot. A tetejére olajbogyókat tettem, és az erkélyen kihajtott mentából téptem. Egyszerűen pirítótóssal ettük. Utólag esett le, hogy konkrétan kalamata olajbogyót, és a krétai olívaolajat használtam. Most már egészen biztos: ez görög saláta!