Gévagombát általában rántani és savanyítani szokás. A savanyított gévát egyszer készítettem eddig, de nem voltam teljesen megelégedve vele. Rántani pedig a szép egyenletes konzolokat szokás, nem az olyan aprólékot, mint amiből jócskán sikerült szednem legutóbb. Erre ki kellett találjak valamit.
A sárga gévagomba akkor jó, ha fiatal és nedvdús. Sütve jó, ha kissé pirult és elvesztette a nedvességének egy részét. Van, aki áztatja, hogy elvegye a markáns ízét. Én nem áztatom, inkább pirítom és erősen fűszerezve készítem, ami tompítja a gomba karkateres ízét. Ezúttal a spanyol konyhához nyúltam alapanyagokért, ízesítőkért és a paella technológiáért. A paella egy nagy serpenyő, amiben a róla elnevezett rizses egytál készül változatos alapanyagokból.
Az összetevők:
- tisztított sárga gévagomba
- hosszúszemű rizs
- salottahagyma, avagy mogyoróhagyma: meglepődtem, hogy májusban ilyen kemény hagymákat láttam annyiért, mint ősszel a fő hagymaszezonban szokás. Valami olasz import. Jó választás, tekintetbe véve a főzőhagyma még mindig borsos árát.
- szárzeller
- fokhagyma
- őrölt koriander, római kömény és törött bors.
- füstölt csípős paprika
- petrezselyem: ez nem szerepel a képen, mert kóstolásnál derült ki, hogy jó lenne bele.
- ugyanígy maradt le a tejföl, marokkói sós citrom leve, és olívaolaj, amiből mártás készült.
Nagy serpenyőben kevés olajon lepirítottam a kisebb darabokra vágott gévagombát, majd kivettem a serpenyőből. A gombát azért pirítottam meg külön előre, hogy biztosan rendesen megpiruljon, semmiképp ne legyen főttes állaga. Közben megtisztítottam, és felszeleteltem a zöldségeket.
A nagy serpenyőmben lepirítottam nagy lángon a salottát és a szárzellert. Ráraktam az apróra vágott fokhagymát, és a rizst. Pirítottam egy percig, majd belekevertem a fűszereket, megsóztam. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte a rizst. Addig pároltam kis lángon, míg a rizs megpuhult. Közben párszor átkevertem, a szükséges folyadékot pótoltam. Belekevertem a pirított gévagombát, összekevertem füstölt paprikával.
A tetejére petrezselymet aprítottam. Hűsítő mártást készítettem tejfölből olívaolajjal és marokkói citrom levével (citromlével és sóval helyettesíthető, ha végképp nincs eltett marokkói citrom). Jól ellenpontozza a gévás rizs fűszerességét, csípősségét.