A chowder talán legbeszédesebb magyar megfelelője a raguleves. A USA keleti partja mentén hatalmas népszerűségnek örvendenek a chowderek. Még konzerv készétel formájában is lehet kapni. A leggyakrabban kétféle chowder készül: az egyik többségében kukoricából, a másik kagylóból. Ezeknek viszont számtalan változata van, ami régiónként és évszakonként is változik. A partoktól távolabbra eső területeken nyilván a kukorica chowder a népszerűbb. Az amis kukorica chowderen meglátszik az amisok holland kötődése és az USA közép-atlanti államaira jellemző alapanyaghasználat. Jelen esetben ezek az alapanyagok a kukorica, krumpli, gyökérzöldségek, tejszín, és a vaj. Mellé ropogtatnivalót, kekszet, krékert szokás kínálni. Hogy mitől nyári ez a leves? Nos, annak ellenére, hogy egész évben készülhet kukorica chowder konzerv kukoricából, én mégis inkább a friss, édes kukoricából készült chowdert preferálom.
Hogy kik azok az amisok? Ismerkedésre első körben a Szegény embert az amish húzza című vígjátékot javaslom. Felületes, és tele van sztereotípiákkal, de arra alkalmas, hogy legalább bepillantsunk az amis kultúrába.
Összetevők az amis kukorica chowderhez:
- édes csemegekukorica
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér, vagy fehérrépa
- fokhagyma
- póréhagyma
- krumpli
- csirke-alaplé
- babérlevél
- kakukkfű
- vaj
- tejszín
Kevés vajon megdinszteltem a karikára vágott póréhagymát, fokhagymát. Hozzáadtam a csirkealaplevet, a zöldfűszereket és a kis kockákra vágott krumplit. Nagy lángra tettem. Amint felforrt, hozzáadtam a csőről levágott kukoricaszemek nagy részét. Tovább főztem. Egy serpenyőben vajat hevítettem, ebben pirítottam meg a maradék kukoricaszemeket a felvágott sárgarépával és fehérrépával. Amint a kukorica megpuhult, hozzáadtam a tejszínt, majd a levest leturmixoltam - ami azért a legtöbb amish közösségben nem megengedett, mivel tilos számukra az elektromos áram használata. A kész levest tányérokba szedtem, betétnek a pirított zöldségeket raktam bele. Mellé sajtos krékert kínáltam.