Olcsó belsőség úri társaságban: marhamájszték puy lencsével és rókagombával
2017. július 29. írta: Gyalogrépa

Olcsó belsőség úri társaságban: marhamájszték puy lencsével és rókagombával

marhamajrokagombapuylencse.jpg

Rém egyszerű fogás, de mégis, milyen pompásan fest! Igazán guszta a pirult kérgű máj; szinte könyörög, hogy az ember felvágja, és megegye. Azt hiszem a belsőségek renoméjának sokat használna, ha nemcsak jóízűen, de mutatósan is lennének elkészítve, tálalva. Személy szerint imádom a májat, nyilván elfogult vagyok vele szemben, de úgy gondolom, hogy nagyszerű sztéket lehet belőle sütni.

marhamajrokagombapuylencsealapanyagok.jpg

Összetevők

  • tisztított konyhakész marhamájszeletek: előkészítést lásd lejjebb.
  • rókagomba
  • puy lencse: két órát áztattam, ami bőven elég neki. Francia hegyi lencse, tényleg különleges ízzel. Elég drága mulatság a sima zöld lencséhez képest, de nagyjából annyiba kerül, mint a gesztenye-bab a piacon.
  • fehérborecet
  • salottahagyma
  • vaj
  • fokhagyma
  • babérlevél, kakukkfű
  • friss zsályahajtás

marhamajrokagombapuylencseprep.jpg

A marhamáj előkészítése: egy napot áztattam tejben a marhamájat. Leszedtem róla a külső hártyát, és a vastag ereket is kivágtam. Szép vastag szeletekre vágtam. Kevés leeső rész maradt, amiket szintén megsütöttem. A vastag szeletekre könnyű kérget sütni úgy, hogy a belseje puha marad. A kis leeseő részek hegyes csücskei könnyen túlsülnek, míg a belseje nyers marad. Úgy kell alakítani, hogy ezekből minél kevesebb legyen.

A lencsét lassú tűzön főztem babérlevél, kakukkfű és fokhagyma társaságában. Leszűrtem, az ízesítőket kidobtam. A salottahagymát kis kockákra vágtam, összekevertem a lencsével. Meglocsoltam az ecettel, megsóztam. Kevés forró vajon elkezdtem sütni a marhamájat. Pár perc alatt kész: akkor jó, ha még a belseje puha. Nem szabad teljesen átsütni, mert cipőtalppá válik. Én médiumra szeretem sütni: ilyenkor még bőven van benne szaft, de mégsem nyers. A máj tapintásával lehet tudni, mikor van kész. Pár perc pihentetés ráfér sütés után. Közben nagyobb adag vajat hevítettem egy másik serpenyőben. Ropogósra sütöttem a zsályahajtást benne, ezzel a vajat is ízesítve. Közben a vaj kissé mogyorószínűre váltott. Beleraktam a rókagombát, készre sütöttem, megsóztam. A lencsét tányérra raktam. Meglocsoltam a rókagomba alatt maradt finom barnított vajjal. Összekevertem. Köré rendeztem a rókagombát. A lencsehalom tetejére raktam a marhamájsztéket, ráraktam a lecsöpögtetett zsályahajtást és egy keveset a marhamáj után maradt vajból.

marhamajrokagombapuylencse2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6512697871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása