Ismét előkerült a wok, hiszen sikerült belevaló zöldségeket és friss shitake gombát vennem. A hozzá való mártás thai vörös curry pasztára épül, ami nagyon finom, de irtó csípős. Emiatt nem tudok csak őrá támaszkodni az ízesítés során. A bordás kelt egy belvárosi távol-keleti élelmiszerüzletben sikerült beszereznem. Elég közönséges zöldség, hazánkban is megterem. Szerintem ez a nyáron elérhető legjobb káposztaféle. A többi zöldséget viszonylag könnyű összeszedni, mindegyik a közeli piacról van. A friss shiitake gomba külön történet, nálunk azt még csak szupermarketekben lehet kapni, de szerencsére egyre gyakrabban.
Összetevők:
A mártáshoz:
- vörös curry paszta: thai fűszerpaszta, már szupermarketekben is megjelent. Maroknyi műanyag vödörben lehet kapni, rengeteg adagra elég; főleg, amilyen csípős. Alapvetően nagyon kellemes ízű, éredemes tartani otthon.
- földimogyorókrém
- rizsecet
- szójaszósz
- halszósz
- lime leve
A zöldségek és a gomba:
- zöldbab
- friss shitake gomba
- édes lilahagyma, ez itt banánsalotta
- bordás kel, azaz pak csoj
- bébipatisszon, vagy bébicukkini
- gyömbér
- fokhagyma
Mint minden wokos ételnél, itt is előre meg kell tisztítani, és fel kell aprítani az alapanyagokat. A bordás kelnél a zöldjét, és a kisebb leveleket külön választottam a levélnyelektől: más tempóban puhulnak. A mártást kikevertem. A wokot felforrósítottam, egy evőkanálnyi olajat tettem bele. Beleraktam az apróra vágott gyömbért és a fokhagymát. Lepirítottam kissé, majd belekerült a shitake gomba. Tovább pirítottam, majd hozzáadtam a hagymát és zöldbabot. Dobva, rázva pirítottam egy-két percig, majd kevés vizet öntöttem alá, hogy gőz termelődjön. Ez segít a zöldségeknek puhulni, és leállítja a pirulást. Beletettem a bordás kel szárát, és a patisszont. Párszor átforgattam amíg a zöldségek meg nem puhultak. Oda kell figyelni, hogy ne párolódjon semmi tovább a kelleténél: a zöldbab pépesedik, akárcsak a patiszzon. Az utolsó percben hozzáadtam a bordás kel zöldjét a kisebb levelekkel együtt. Beleforgattam a mártást, tálaltam.