Szardíniás spagetti dél-itáliai módra
2017. december 04. írta: Gyalogrépa

Szardíniás spagetti dél-itáliai módra

szardinias_spagetti_del-italiai_modra.jpg

A dél-itáliai tésztafélék többségére jellemző, hogy egyszerűek, és (náluk) könnyen beszerezhető alapanyagokból készülnek. Ilyen ez a szardíniás spagetti is, amihez tipikusan akkor nyúlunk, ha már elegünk van a tartalmas ragukból, meg az egytálételekből, ami a hideg időben gyakran megesik. Másrészt néha csak valami egyszerű, üdítő fogást szeretnék látni a tányéron, semmi egyebet. Szerencsére nálunk egész évben elérhető valamilyen csilipaprika. Fokhagyma, szardíniakonzerv, száraztészta mindig van a kamrában, a petrezselyem meg vagy az erkélyen, vagy a lépcsőházban nő. Amíg fő a tészta, minden más is elkészül.

szardinias_spagetti_del-italiai_modra_prep.jpg

Mivel pár alapanyagból készül a fogás, a siker ezek minőségén múlik. Olyan szardíniakonzervet veszünk, amiben nincs fej, belsőség, ikra, gerinc, uszony, matrózujj, egyebek. Alaposan megtömték a konzervet, alig van benne olaj. Az ára elég magas, de halhús szempontjából pont annyiba kerül, mint a kevésbé tisztított, de olcsóbb verzió. Mégis van különbség, ennek a tisztítottnak finomabb az íze. Ehhez járul egy gerezd fokhagyma, egy piros csípős paprika, pár szál friss petrezselyem. Mindezek pedig a tojás nélküli durumlisztből készült tésztához kerülnek, ami tulajdonképpen inkább spagettoni, mint spagetti. Na, de nem eszünk annyi tésztát, hogy ennek jelentőséget tulajdonítsunk.

Vizet forraltam, megsóztam, feltettem főni a tésztát. A halról leöntöttem az olajat egy lábasba. A fokhagymát megtisztítottam, a paprikát kiereztem, kimagoztam. Egy keveset az eréből visszaadagoltam, hogy legyen némi ereje. Apróra vágtam, majd a felhevített olajon megfuttattam. Hozzáadtam a villával összetört halhúst. Szükség szerint sóztam. Közben megfőtt a tészta, a lábasba borítottam. Összeforgattam, a tetejére frissen aprított petrezselymet szórtam. Kevés lime-levet facsartam rá, de ez opcionális. Azonnal tálaltam.

Szardínia nélkül is nagyon jó, kevés olívaolajjal igazán fenséges. Biztos sok olyan dél-olasz család van, ahol túl sokszor készül így, szardínia nélkül. Pedig biztos szívesen tennének rá halat - vagy bármi mást, ha tellene rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8413429555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása