Kevés olyan recept van, ahol a karfiol főszereplő lehet, de ez egy ilyen. Persze itt is az a legfontosabb, hogy ne legyen pépesre készítve a karfiol. A recept rettentően egyszerű, nagyon gyorsan össze lehet állítani, aztán már csak sütni kell. Ha a sajt is jó, elrontani már nehéz a fogást. Így elkészítve nagyon szeretem a karfiolt, pedig nem vagyunk országos cimborák.
Összetevők:
- egy kiló tisztított karfiol: szupermarketekben gyakori, hogy a fűtött helyiségben hamar megfonnyad a karfiol. Csak a kemények, ropogósak jók. Pagodakarfiollal, vagy lila karfiollal elég meghökkentő eredményt lehet elérni, már ami a megjelenést illeti.
- két deciliter habtejszín
- három közepes tojás
- negyed kiló erős ízű, érett cheddar sajt
- három dekagramm gruyére sajt: ez kissé ráerősít a cheddar ízére.
- egy teáskanál mustár
- szerecsendió
A sütőt előmelegítettem száznyolcvan fokra. Egy nagy fazékban két liter vizet forraltam, megsóztam. A karfiolt rózsáira bontottam, majd a forró vízbe öntöttem. Tíz percig forráztam, majd szűrőbe borítottam. A cheddar sajtot nagy lyukú reszelőn, a gruyére-t kis lyukú reszelőn lereszeltem. A tojásokat feltörtem, felvertem. Belekevertem a tejszínt, a mustárt, majd beleforgattam a reszelt sajtok felét. Sózni nem kell, a sajtok elég sósak. Egy nagy lapos sütőtálat kivajaztam. Elegyengettem benne a karfiolt, majd leöntöttem a keverékkel. A tetejére szerecsendiót reszeltem. Rászórtam a megmaradt reszelt sajtokat. Addig sütöttem, míg a teteje meg nem pirult. Előny, ha némelyik karfiol kiálló része is megpirul kissé. Tálalásnál kevés csípős szósszal és Worchestershire szósszal meglocsolva még jobb.