Pofonegyszerű csőben sült karfiol cheddar sajttal
2018. január 08. írta: Gyalogrépa

Pofonegyszerű csőben sült karfiol cheddar sajttal

pofonegyszeru_csoben_sult_karfiol_cheddar_sajttal.jpg

Kevés olyan recept van, ahol a karfiol főszereplő lehet, de ez egy ilyen. Persze itt is az a legfontosabb, hogy ne legyen pépesre készítve a karfiol. A recept rettentően egyszerű, nagyon gyorsan össze lehet állítani, aztán már csak sütni kell. Ha a sajt is jó, elrontani már nehéz a fogást. Így elkészítve nagyon szeretem a karfiolt, pedig nem vagyunk országos cimborák.

pofonegyszeru_csoben_sult_karfiol_cheddar_sajttal_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • egy kiló tisztított karfiol: szupermarketekben gyakori, hogy a fűtött helyiségben hamar megfonnyad a karfiol. Csak a kemények, ropogósak jók. Pagodakarfiollal, vagy lila karfiollal elég meghökkentő eredményt lehet elérni, már ami a megjelenést illeti.
  • két deciliter habtejszín
  • három közepes tojás
  • negyed kiló erős ízű, érett cheddar sajt
  • három dekagramm gruyére sajt: ez kissé ráerősít a cheddar ízére.
  • egy teáskanál mustár
  • szerecsendió

pofonegyszeru_csoben_sult_karfiol_cheddar_sajttal_prep.jpg

A sütőt előmelegítettem száznyolcvan fokra. Egy nagy fazékban két liter vizet forraltam, megsóztam. A karfiolt rózsáira bontottam, majd a forró vízbe öntöttem. Tíz percig forráztam, majd szűrőbe borítottam. A cheddar sajtot nagy lyukú reszelőn, a gruyére-t kis lyukú reszelőn lereszeltem. A tojásokat feltörtem, felvertem. Belekevertem a tejszínt, a mustárt, majd beleforgattam a reszelt sajtok felét. Sózni nem kell, a sajtok elég sósak. Egy nagy lapos sütőtálat kivajaztam. Elegyengettem benne a karfiolt, majd leöntöttem a keverékkel. A tetejére szerecsendiót reszeltem. Rászórtam a megmaradt reszelt sajtokat. Addig sütöttem, míg a teteje meg nem pirult. Előny, ha némelyik karfiol kiálló része is megpirul kissé. Tálalásnál kevés csípős szósszal és Worchestershire szósszal meglocsolva még jobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3913556851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2018.01.13. 19:53:51

Ezt megjegyzem. Szoktam csinálni sajtos rakott karfiolt meg tejszínben sült karfiolt is, de a kettő kombinációja még jobb lehet :)
süti beállítások módosítása