Fekete szemű bab toszkán módra, toszkán kolbásszal
2018. március 10. írta: Gyalogrépa

Fekete szemű bab toszkán módra, toszkán kolbásszal

 fekete_szemu_bab_toszkan_modra_fozokolbasszal.jpg

Kivételesen jó minőségű babhoz és főzésre alkalmas kolbászhoz jutottam. A toszkán kolbász római köményes, amit az elterjedt füstölt húsos babfőzelékekkel nehéz összeegyeztetni. Viszont a római kömény ízéhez könnyű hozzáillő alapanyagokat keríteni, szóval ezen a vonalon indultam el. A római kömény és az édeskömény a mediterrán világra jellemző ízvilágot jelent. Ha pedig babról esik szó, hamar előkerül a toszkán kultúra.

Erről a babról érdemes tudni, hogy joggal hívják angolul "black eyed peas"-nek, azaz "fekete szemű borsónak". A fekete szemeket nem kell magyarázni, de a borsó azért találó elnevezés, mert a feles zöldborsóhoz hasonlóan gyorsan készül el. Ízben is kissé hasonlít rá, illetve még a friss velőborsóra is. Nagyon jóízű babféle, ami úgy fő egyenletesen puhára, hogy közben feszesen egyben marad, nem esik szét.

fekete_szemu_bab_toszkan_modra_fozokolbasszal_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • fél kiló fekete szemű szárazbab
  • negyed kiló lila hagyma, salotta, vagy jóízű vöröshagyma: márciusban irtó nehéz rendes hagymához jutni.
    negyed kiló édeskömény
  • harminc-negyven dekagramm toszkán kolbász: ez itt római köményes a piacról. Szomorú, de nem kapni jó főzőkolbászt, pedig sütnivalóból van jó. Viszont főzőkolbászból csak a lecsókolbász van, amiből nem lehet jót kapni.
  • öt dekagramm szárított paradicsom
  • három darab fűszerpaprika
  • egy kávéskanál római kömény
  • egy teáskanál édeskömény mag
  • két babérlevél
  • a képen látható mennyiségű zsálya
  • három szem szegfűbors
  • egy teáskanál oregano
  • egy kis fej fokhagyma
  • körülbelül fél deciliter olívaolaj

fekete_szemu_bab_toszkan_modra_fozokolbasszal_prep.jpg

A babot beáztattam pár órára, ennyi elég neki. A fűszerpaprikák csumáját kidobtam, kimagoztam. Egy nagy fazékba raktam a leszűrt babot, a paprikákat, a babérleveleket, pár fokhagymagerezdet. A római köményt, az édeskömény magot, a szegfűborsot és az oreganot egy teafilterbe raktam, így került a bab mellé. Nagy lángon gyöngyözésbe hoztam, megsóztam, majd kis lángon lefedve folytattam a főzést. Mikor mér majdnem megpuhult a bab (talán egy óra), hozzáadtam az apróra vágott szárított paradicsomot és a zsályaleveleket.

A hagymát és az édesköményt megtisztítottam, majd nagyobb szeletekre vágtam. A megmaradt fokhagymát megtisztítottam, felszeleteltem. Egy nagy serpenyőben olívaolajon nagy lángon pirítani kezdtem az édesköményt és a lila hagymát. Amint elég színt kapott, hozzáadtam a fokhagymát, majd addig sütöttem közepes lángon, míg az édeskömény megpuhult.

Amint a bab megpuhult, beleraktam az alaposan megszurkált kolbászokat. Lefedve hagytam hűlni. Amennyi hőt még át tud adni a bab a kolbásznak annyi elég is neki. Közben a kolbász viszonylag sok jóízű húsnedvet ereszt, ami végül az ízesítés gerincét adja. Tulajdonképpen ízesítés terén ez a kolbász ugyanazt a funkciót látja el, mint a leveskocka, vagy ételízesítő. Nagyon kényelmes vele dolgozni.
Tíz percig hagytam állni, majd kidobtam a fűszereket, beleforgattam a serpenyő tartalmát. Tálalásnál kevés olívaolajjal locsoltam körbe, borsot törtem rá. Ajánlott kenyérrel tunkolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6613728304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madafakaa123 2018.03.10. 19:02:12

hát nem valami bizalomgerjesztő ahogy kinéz

Pistikus 2018.03.11. 13:55:49

Szerintem meg jól néz ki.Inkább túl fűszerezettnek tűnik ámbár én konzervatív vagyok, bab készítménynél a füstölt hús,egy gyümölcslevesnél egy adott gyümölcs a meghatározó.

n3spr3ss0 2018.03.11. 16:27:24

Ennek a kolbásznak semmi köze a főzőkolbászhoz.A többit ezek után meg sem nézem.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.12. 04:16:54

@Pistikus: Na igen. Füstölt húsos verzió ezzel az ízesítéssel azért elég vacak lenne. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.12. 04:21:51

@n3spr3ss0: Milyen főzőkolbászt vegyek, és hol? Nem dúskálunk főzőkolbászokban, kiskereskedelemben ez kábé nem létező fogalom. Ez legalább ellátja a feladatot.

Pistikus 2018.03.12. 07:15:47

@Gyalogrépa: A füstölt hús az ízlésemnek nem a recepthez szólt. A főzőkolbász itt némi félreértésen alapul srácok.a Toszkán kolbász nem főző kolbász hanem hasonló mint nálunk a sütőkolbász ,csak nincs benne paprika és fokhagyma helyette kömény van benne.Ellenben borban vagy oregánós vízben megfőzik Azért is néz ki ilyen elrettentően.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.13. 05:34:15

@Pistikus: Kösz az infót.
Úgy vettem meg ezeket a kolbászokat (a korábban vásárolt paprikás tételeket is), hogy csak az ízesítésről és a származásról volt információ, azaz hogy római köményes, meg hogy toszkán. Kipróbáltam párat száraz serpenyőben, ami nem volt valami jó. Ezek után próbáltam ki kevés folyadékban, ami nagyon jó eredményt adott. Azért is gondoltam, hogy inkább főzőkolbász, mert nem dől belőle a zsír, mint egyébként a megszokott sütnivaló kolbászból szokott. Ezért készítem folyadékban, ami lehet ragu, vagy leves is.
A paprikás toszkán kolbásszal volt már leves, hamarosan megírom a pacalt, meg egyfajta paradicsomos mártást zöldségekhez. Mindegyik elég jól sült el.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.13. 05:37:45

@Pistikus: Ki is javítottam a félreértések elkerülése végett.

Benikuty 2018.03.13. 19:34:30

@Gyalogrépa: Elég átjárhatóak ezek a kategóriák, vagy elnevezések, szóval nem kell ebből ügyet csinálni :)
Tudok, nem is egy olyan gasztronómiában jártas embert, akik a füstről frissen levett kolbászt főzik, esetleg sütik.
Nem nevezik sehogy, csak élvezik jó kis reszelt tormával.
Jut is eszembe torma...miért lehet az, hogy nem értékeljük ezt az értékes zöldséget?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.14. 05:53:39

@Benikuty: Nem -e? :)
suburbankitchen.blog.hu/2017/08/19/szombati_piaci_bevasarlas_808
Az első reszelhető méretű torma megjelenésétől tartok a hűtőben mindig lefóliázva egyet, ami apránként fogy, aztán pótolom.
Lehet azért nem értékeljük, mert túl kézenfekvő, hogy van. Homokos talajú veteményesben alapvetés, hogy legyen tormafészek.

Benikuty 2018.03.14. 11:06:10

Sajnos a piacokon értékelhető torma nincs. Magamnak sem hely, sem pedig megfelelő talaj hiányában nem tudom megtermelni.
Magyarországon kiváló torma, mondhatni egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező terem ugyan, de azt Németországba viszik, aztán natúr, vagy készítmények formájában horrorisztikus áron értékesítik.
De dolgozom az ügyön... :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.15. 04:57:07

@Benikuty: Gondolom a hajdúsági tormáról van szó. Arra beneveznék én is. A tormakészítményeket nemigen tudom értékelni, hiszen az frissen reszelve a jó.
Már találkoztam többször vadtormával gyűjtögetős túra során, de eddig még nem álltam neki soha felszedni, de most már rászánom magam. Csak már nem emlékszem hol láttam. Legfeljebb berakok a táskámba egy kézi ásót is, ha gombászni megyek. :)
A vadtorma egész biztosan optimális körülmények között nő, különben kiszorítaná a többi vadnövény. A kérdéses rész az, hogy a fajta mit tud ehhez hozzátenni. A vadpóré esetében pozitív volt az eredmény a termesztetthez képest.
Eddig az alapján választottam tormát, hogy lehetőleg olyat vegyek, amin még nedves a föld, azaz friss. Mi alapján érdemes választani a kínálatból?

2018.03.16. 18:45:26

@Benikuty: ugyanezt akartam írni, kicsit bővebben, már pár napja készülök rá, de időm semmi nem volt... egyetértek.

@Gyalogrépa: Elég ha annyit írok: disznótorban megcsináljuk a kolbászt, amit sütünk is, füstölünk is. Viszont frissen meg is főzzük mifelénk az abáló lében! Jobban szeretem, mint bármit. Akkor ez most mi? Főző? Sütő? Füstölni való kolbász? Lófütyit, ez a sütő-főző egy nagyipari szleng. nincs mögötte tartalom.

2018.03.16. 19:00:20

Úgy értem, nincs sütő vagy főző kolbász, csak jó vagy rossz kolbász. Ahogy édesapám mondta mindig: "A kolbász legyen zsíros, ne legyen száraz, de csak olyan zsírt szabad beletenni, hogy amikor beleharapsz, ne érezd, hogy a zsír folyik az álladon!" Na, ez a fajta, amit bemutatsz, ez ilyen, jó kolbász. Erre utal, amit írsz, hogy nem folyik ki belőle a rosszféle zsír, csak az ízek ütnek. (mindez mesterséges adalékok nélkül nyilván)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.17. 04:34:27

@pizzaszeletvágó: Így van! Bárhol megveszek egy adag "sütni való kolbászt", az azt jelenti, hogy száraz tepsivel indítva is állni fog alatta a zsír, pedig tényleg nem sütöm soká. Egy ilyet nem lehet belefőzni semmibe. Tulajdonképpen kapok egy kis adag kolbászt, meg egy tálka paprikás zsírt.
süti beállítások módosítása